vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.15. 

Kiút az adósságcsapdából

Hogy a csabai kolbász prémium minőségű termék legyen

Szűkös tartalékforrásokkal fogadták el Békéscsaba 2013-as költségvetését, amely minden területen takarékos és feszes költséggazdálkodást irányoz elő.

 Még decemberi hír, a békéscsabai adósságállományt részlegesen átvállalja a kormány. Ez már megtörtént? –kérdezem Vantara Gyulát, Békéscsaba polgármesterét, országgyűlési képviselőt.  

–A vonatkozó törvény mellékletében a békéscsabai adósságállomány 50%-os átvállalásáról olvashatunk. Február elején előzetes tárgyalásokat folytattunk a kormányzati szervekkel, a Belügyminisztérium Önkormányzati Főosztályával. Akkor különböző adatokkal bizonyítottuk be kérésünk jogosultságát a 60%-os átvállaláshoz. Mindezt a magasabb fejlesztési aránnyal is indokoltuk, hiszen körülbelül 20 milliárdnyit fejlesztettünk az utóbbi 4-5 évben, jelentős saját erőből. A végső döntés a közeljövőben múlva várható. Tudtommal a kormány február 27-én tárgyalt erről, de még nem tudjuk az eredményt.

 A szocialista-szabaddemokrata kormányzások idején mekkora adósságot halmoztak föl?

 –2006-ig 2,5-3 milliárd forint volt az adósság, de olyan fejlesztések történtek, amelyek sem a turizmust, sem a munkahelyteremtést, sem a közlekedésbiztonságot nem szolgálták. Helyette üzemeltetési célokra fordítottak, ami a város szempontjából nem jelentett előrelépést. A jelenlegi adósságállomány hozzávetőlegesen 12 milliárd forintot tesz ki, de ennek jelentős részét a szennyvíztelep és csatornaépítéshez szükséges források teszik ki. Az utóbbi 5-6 évben 900 millió forint értékben építettünk kerékpárutakat. Turisztikai célú beruházásunk a Csabai kalandpark, aminek célja a Csabai kolbász hírnevének erősítése, hagyományainak ápolása. Mindemellett a parknak szórakoztató funkciója is lesz. Ezen kívül még a legtöbb esetben saját erőből oldottuk meg az út-és járdaépítéseket. A 2006-os választások után készítettünk egy felmérést arról, hogy mi foglalkoztatja a lakosságot, s ezek közül a járdaépítés is szerepelt. Így körülbelül 600 milliós járdaépítési programot saját erőből valósítottunk meg. Az ivóvíz-rekonstrukcióra sem voltak pályázati pénzek, s így arra is saját erőből 700 milliót költöttünk. A fejlesztések a polgárok számára életminőség-javulást és munkahelyteremtést eredményeztek, a városiasság érzetét teremtették meg. 2006 óta nem is vettünk fel működési célra hitelt, és a város biztonsággal tudja törleszteni a beruházási hitelek tőke- és kamatköltségeit, ami éves szinten 729 millió forint.

 Polgármester úr a közelmúltban levelet küldött szét a békéscsabai adózóknak, hogy tudják, mire költötte az önkormányzat a befolyt összeget. Ezt el is várják a lakosok?

 –Az átláthatóság miatt immár az negyedik éve, minden adózási év elején kiküldjük az adóértesítőkkel együtt azt a levelet, amiben számot adunk. Ennek a tartalma másokhoz is eljut a médián keresztül. Lássák: közvilágításra, köztisztaságra, utak, hidak karbantartására, sport és szociális ágazatra, közösségi közlekedés támogatására, fejlesztésekre, kultúrára mennyit költöttünk. A levél végén arra figyelmeztetjük a lakosságot, hogy – amennyire a jogszabályok lehetővé teszik, és engedik – nyilvánosságra hozzuk az adósok nevét. Azzal a szándékkal, hogy a közösséggel szemben a nem fizetőknek is van tartozásuk. Az adókból tudjuk tovább finanszírozni azokat a feladatokat, amik a város előtt állnak.

 Mekkora főösszeggel fogadták el a költségvetést?

 –16,5 milliárd forinttal.

 Ami bizonyára jóval kevesebb a tavalyinál, hiszen az állam jelentős terhet vett át az önkormányzatoktól.

 –Így van, az elfogadott költségvetés 12,5 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél. Az állami fenntartásba adott intézmények költségvetését már nem tartalmazza, kiesett a városi kórházé – ez 4,5 milliárdos tétel volt – , az átadott iskolákban dolgozó 1027 pedagógus és technikai dolgozó bér- és járulékköltsége, valamint a járási hivataloknak átadott 52 munkatársé. A város helyzete kicsit speciális, mert mindemellett, mint megyeszékhely megkaptuk a Munkácsy Mihály Múzeumot, a megyei könyvárat, és a Jókai Színházat a további működtetésre. A városi költségvetések tartalmazzák a beruházási költségeket is, és tekintettel arra, hogy kifutóban van például a szennyvízberuházás, így ez is hozzájárul a költségvetési számok csökkenéséhez. Emellett körülbelül 675 milliónyi nem kötelező feladatot tudtunk felvállalni.

 Tehát nincs arról szó, amit az ellenzék hangoztat, hogy az állami szerepvállalás miatt többen az utcára kerülnek?

 –Ez általánosságban sem igaz, hát még Békéscsabán! Szinte természetes, hogy a megyeszékhely polgármesteri hivatalában dolgoznak a legszakképzettebb kollégák. Így a járási hivatalokba, kormányablakokba a megyeszékhelyi önkormányzattól kerültek köztisztviselők. Az pedig egyértelmű, hogy a megyeszékhely oktatásügyi szakértőivel töltötték föl a Klebelsberg Központ állományát. Tehát mi nem bocsátottunk el senkit, mindenkinek munkahelye van.  

Békéscsaba egyik „híressége” a csabai kolbász. Manapság sokat lehet hallani húsipari cégek csődjéről. A csabai hússal, a csabai kolbásszal jelenleg minden rendben van?

–Sajnos nincs, és éppen ezért készült el a „csabai kolbászstratégia”. Arra törekszünk, hogy a Csabai kolbász elismert, prémium minőségű, kézműves termék legyen. A kolbászstratégia célja, hogy az önkormányzat a minél minőségibb termékek előállítására ösztökélje a kolbászgyártókat. Ehhez mi biztosítanánk a marketinghez szükséges segítséget, és egy most bevezetésre kerülő védjeggyel a város kiáll a minőség mellett.

 

Medveczky Attila