vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.15. 

Városőrség vigyáz Siófokra

A szabados életmód egyre több szabálysértést generál

A városőrség létrehozásának eredményeként március elsejétől rendezettebb, biztonságosabb település lehet Siófok. A rendőrség és az önkormányzat között országosan elsőként együttműködési megállapodás született egy önkormányzati rendészeti szerv létrehozásáról.

 Mi tette szükségessé a városőrség létrehozását? Nem jó a közbiztonság a városban? – kérdezem dr. Balázs Árpádtól, Siófok polgármesterétől.

 –Inkább stabilizálódott a közbiztonság helyzete, minthogy romlott volna. Ami viszont szembetűnő, hogy a szabados életmód egyre több szabálysértést, kisebb súlyú bűncselekményt generál. A strandokon pedig már hagyománnyá vált a tolvajlás. A színesfémlopást, a közterületeken lévő rongálásokat, és a kifejezetten éjszakai bűncselekményeket is meg kell állítani.

 Tehát a városőrök éjszaka is tevékenykednek. Ezt örömmel hallom, mert vannak olyan pesti kerületek, ahol éjszakára eltűnnek a közterületesek és a polgárőrök, hiszen könnyebb egy járművön bliccelővel szemben erősködni, mint egy bandával szemben fellépni.

 –Az éjszakai életet szeretnénk biztonságosabbá tenni. Mi ehhez a közterület-felügyeletet alakítottuk át. A személyi állományt megdupláztuk; 20 főre emeltük és a nyári időszakra még 8 főt veszünk fel. Ezzel jelezzük azt, hogy a nyári éjszakai élet, a szórakozás biztonságát felügyelni kell. Az időszakos állományemelést azt teszi lehetővé, hogy több leszerelt rendőr él a városban, s őket kívánjuk alkalmazni. Ők egy –két hónapot nagyon szívesen eltöltenek a közrendvédelemmel foglalkozva.

 Mennyiben más a jogosítványa egy városőrnek, mint egy közterület-felügyelőnek?

 –A városőrnek sokkal szélesebb az intézkedési jogköre. 2013. január elsejétől jogszabály teszi lehetővé egy ilyen szervezet létrehozását. A tárgyi feltételek adottak voltak akkor is; egy hajdani gyermekkönyvtár épületébe rendezkedtek be, és onnan figyelhetik a közterületi kamerák adásait. A januári indulást akadályozta, hogy addigra nem sikerült a rendőrséggel együttműködési megállapodást kötni, mert a hatóság nem volt felkészülve a jogszabály alkalmazására, így körültekintőbben járt el. Végül is büszkék vagyunk, hogy országosan elsőnek Siófokon létrejött ez a megállapodás, és március 1-jétől működik a városőrség. Ebben a jogszabályban részletesen közlik az intézkedési jogköröket. A városőrök igazoltathatnak, ha szükségesnek tartják őrizetbe is vehetnek valakit, de a személyt át kell adniuk a rendőrségnek. Fegyvert nem viselhetnek, de használhatnak gumibot, gázsprayt és rendőrkutyával is járőrözhetnek. A rendőrség „kinyújtott karjaként” működnek. Nem csak a közterületeken, hanem közintézményekben, így az iskolákban is lesz feladatuk.

 Él egyfajta negatív előítélet a közterület-felügyelőkkel, a polgárőrökkel szemben. Finoman szólva műveletlennek, udvariatlannak, tanulatlannak tartják őket. Siófokon például nem kritérium egy idegen nyelv ismerete?

–Nem felvételi követelmény az idegen nyelv ismerete, de természetesen vannak, akik jól tudnak egy-két nyugati nyelvet. Annak kifejezetten örülnék, ha a városőrök a turistákkal jó kapcsolatot ápolnának. Mindettől függetlenül a lehető legszükségesebb útbaigazítást meg tudják adni angolul, vagy németül. Siófokon annyira mindenki beszél idegen nyelveket, hogy eligazítsa a külföldi turistát.

 Siófok járási központ lett. Ez is oka volt a városőrség létrehozásának?

 –A megye második legnagyobb városáról van szó, így természetes, hogy járási központ lettünk. Nincs tehát összefüggés a közigazgatási szerepkörrel, inkább a város életével, idegenforgalmával. A településnek 25 ezer lakosa van, és a főszezonban 200 ezer fővel számolhatunk. Augusztus 20-án a katasztrófa védelem 250 ezerre becsülte a városban tartózkodók létszámát. Ilyen nagy tömeg biztonsága megköveteli a városőrség létét.

 Milyen forrásból működtetik majd a szervezetet?

 –Kifejezetten helyi adókból, költségvetési forrásból működik a városőrség. Erre nincs központi normatíva. A közelmúltban folytattuk a hitelátvállalási tárgyalásokat a kormány képviselőivel, s ennek eredménye: az állami adósságátvállalás keretében a város 4,8 milliárd forintnyi hitelállománya 1,8 milliárd forintra csökken. Ennek egyik indoka az volt, hogy több olyan feladatot – így a városőrség felállítását – felvállalt a város, aminek érdekében a kamatterheken érdemes csökkenteni.

 Olvasom, hogy a még rendezettebb lakókörnyezet megvalósítása érdekében idén utak, járdák, játszóterek épülnek. Gondolom ezek védelme is a városőrök feladata lesz.

 –Egyrészt nagyon fontos, hogy a gyerekeket, a gyengébb nem képviselőit és az időseket ne zaklassák az utcákon. Másrészt: lényeges a közvagyon megőrzése, a közterületi rongálások megelőzése. A városőrök járőröznek, és a kamerarendszer felvételeit figyelik.

 A városőrök nem csak Siófok központjában, hanem a város közigazgatási határán belül tevékenykednek?

 –Így van: felügyelik Széplak, Sóstó és Kiliti biztonságát is. Nemrég Balatonvilágos önkormányzata keresett fel bennünket hivatalosan, hogy ők, ha lehet megfelelő arányban anyagi forrást biztosítanának a siófoki városőrség működéséhez, ha az állomány ott is felügyelné a rendet.

 

Medveczky Attila