vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.22. 

Nemzeti ünnep Dunaszerdahelyen - tüntetőleges kivonulással

 Ha mindig a hatalom szája íze szerint fogunk viselkedni, illetve ha a többségi nemzetnek akarunk megfelelni, akkor pár éven belül nem lesz senki, aki március 15-én megemlékezzen az 1848-49-es magyar forradalomról és szabadságharcról itt a Felvidéken.

 A szélsőséges időjárás miatt nem maradt el a március 15-i ünnepség, de módosult olyan formában, hogy ezúttal az ünnepi köszöntő és az ünnepi beszéd is, valamint a kultúrműsort a Városi Művelődési Központban rendezték meg.  A Szózat eléneklése után Hájos Zoltán ünnepi köszöntőjét hallgathatták meg a jelenlevők. Dunaszerdahely város polgármestere köszöntőjen úgy fogalmazott: „A forradalomban résztvevők az életüket kockáztatták. Életüket kockáztatták és életüket adták a hazáért azok is, akik részt vettek a magyar szabadságharcban, és nemcsak magyarok, hanem a magyarok mellett, más nemzetiségűek is. Manapság senki sem kéri és nem is várja el a Felvidéki magyaroktól, hogy a hazáért, vagy a magyarságért adják életüket, de az elvárható és szükséges, hogy kiálljunk magunkért, kiálljunk magyarságunkért, kiálljunk egymásért, nem úgy, mint a Híd párt városi képviselői, akik megfutamodtak, amikor arról kellett szavazni, hogy a Városházára kikerüljön-e a Székely zászló - amely kifejezte szolidaritásunkat Erdélyben élő nemzettársainkkal és Székelyudvarhely, testvérvárosunk polgáraival.” Az MKP színeiben megválasztott polgármester figyelmeztette a jelenlevőket, hogy ha mindig a hatalom szája íze szerint fogunk viselkedni, illetve ha a többségi nemzetnek akarunk megfelelni, akkor pár éven belül nem lesz senki, aki március 15-én megemlékezzen az 1848-49-es magyar forradalomról és szabadságharcról itt a Felvidéken. „Egyes városi képviselőinknek a zászló kapcsán az volt a véleménye, hogy magyarságunk bizonyításaként nem kell mellünket veregetni. Ezzel a nézettel egyet lehet érteni, de azzal nem, hogy a tárgyalótermet elhagyó városi képviselők nem mertek szavazni a Székely zászló Városházára történő kihelyezéséről. A polgárok nemcsak azért választanak maguknak képviselőket, hogy nevükben döntéseket hozzanak, hanem azért is, hogy példát mutassanak, akik ha kell, ki mernek bizonyos ügyekben és helyzetekben állni. A mai ünnepségen azokra emlékezünk, akik példát mutattak hazafiságból, bátorságból, hazaszeretetből. Hogyan tudnak velünk ünnepelni azok a városi képviselők, akik gyáván megfutamodtak az elől a szavazás elől, amely kifejezte volna kiállásukat nemzettársainkért, magyarságunkért. Aki a Szlovákia magyar közösségért dolgozik, az ne csak nagy szavakat mondjon, hanem tettekkel bizonyítsa azt, nem elég március 15-én kitűzni a kokárdát, tenni kell a közösségért.” – zárta ünnepi köszöntőjét Dunaszerdahely város polgármestere.

A Most-Híd pártvezére Bugár Béla szintén szólni kívánt a jelenlevőkhöz, viszont mielőtt elkezdhette volna beszédét, a teremből többen is tüntetőleg kivonultak és csak azután jöttek vissza a terembe, miután befejezte szónoklatát a Most-Híd politikusa.

 

(forrás: felvidek.ma)