vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.22. 

Megmentik a Wenckheim-kastélyt

A kastély újjáépítésével munkahelyeket is teremtünk

Szabadkígyós önkormányzata felújítja a Wenckheim-kastélyt mielőtt az épület állapota annyira leromlik, hogy veszélybe kerülne az ország egyik jelentős építészeti értéke. Az önkormányzat 350 millió forintnyi kötvényt bocsátott ki a kastély felújítására, hogy az önrészt fedezni tudják.

 Mikor és milyen körülmények között épült a kastély? – kérdezem Balogh Józsefet, Szabadkígyós fideszes polgármesterét.  

–1875-ben kezdődött el a kastély építése Ybl Miklós tervei alapján, és négy év múlva elkészült a főépület. A kiszolgáló-épület, a kocsiszín épülete és az istálló 1882-ben készült el, s az év július 19-én tartották az avatási ünnepséget. Göndöcs Benedek gyulai apátplébános, Wenckheim Krisztina nevelője, celebrálta a szertartást. Több mint egy évtizedes hagyomány, hogy július 19-én kastélyjátékokat rendezünk az épület előtti téren, az „öreg hölgy” – Szabadkígyóson így nevezzük a kastélyt – tiszteletére. A „hölgy” a 131. életévében van, s ha közelről nézünk rá, látjuk, már sok a ránc rajta, de messziről még mindig csodálatos látványt nyújt.

 Tudtommal gróf Wenckheim József Antalról a kígyósi puszta hajdani uráról mintázta Jókai Mór az Egy magyar nábob című regényének főhősét. A helyiek mennyire ismerik a település történetét?

 –Érdekli a lakókat a település története. Én is úgy tudom, hogy több irodalomtörténész szerint Jókai az említett grófról mintázta regényének hősét, bár gyulai középiskolai tanárom ezt cáfolta. Abban hiszek, hogy ez mégis így volt, mert Wenckheim József Antal egy vérbő, de jóságos természetű ember volt, akár Jókai nábobja. Polgármesterségem idején szobrot is állítottunk a tiszteletére. Kelet felé néz, amerre a puszta található. Szobor örökíti meg a család építészét, Cziegler Antalt is.

 Aki 1990 előtt tanult történelmet, azt hallhatta, minden földesúr gonosz, lumpol, és kizsákmányolja a dolgozókat. Kígyóson is ilyen emlékek élnek?

 –Azért örülök ennek a kérdésnek, mert magyar-történelem szakos tanár vagyok, és a főiskolai szakdolgozatom témája a Wenckheim-birtok egy bizonyos korszaka volt. 1962-ben még sokan emlékeztek a grófra és az intézőkre. Egyetlen egy ember se mondott rosszat a Wenckheimekről. Szakdolgozatom konklúziója az volt, hogy a birtokon meglehetős létbiztonságban éltek az emberek. Amikor a birtokot modernizálták, vásároltak aratógépeket is. De mivel azok több embert fosztottak volna meg munkájától, ezért az aratógépeket nem üzemelték be. Akik a birtokon dolgoztak, lakással rendelkeztek és bérezésük nagy részét konvencióban kapták meg – így többek közt élelmiszerhez, borhoz, tüzelőfához jutottak. Ezért is ez nem egy olyan környék volt, ahol jellemző lett volna az agrármozgalmak sorozata, és az elnyomorodás. Nagyapám ezen a birtokon volt bognármester; nagyon megbecsülték a munkáját. Édesanyám pedig a ’30-as években a kastélyban volt szobalány.

 1945 után nagyon sok kastélyt lebontottak, és a megmaradtak nagy része tönkrement. Mi lett a Wenckheim-kastély sorsa?

 –1944. augusztusában menekült el a család a kastélyból, és a faluba 1944. október 6-án jöttek be az oroszok. 1945-ben lebombázták a békéscsabai mezőgazdasági középiskola épületét – érdekes módon itt tanult a kisebbik Wenckheim-fiú. Nem tudom, kinek az ötlete volt, de a szabadkígyósi kastélyba költözött be az iskola. Itt alakították ki a tanulószobákat, hálótermeket. Természetesen még előtte az oroszok elvitték az értékesebb bútorokat, s az a kevés holmi, ami utánuk ittmaradt, az szabad préda lett. Kiderült, hogy a békéscsabai múzeum 11, a Wenckheim -család viszonylag nagyméretű festményét őrzi. A legkorábbi kép 1720-ban készült. Visszaigényeltük a képeket, és ezeket bemutatjuk a kastély termeiben. Tehát az iskola intézménye menekítette meg a kastélyt a végpusztulástól. Később az iskola a magja lett annak az állami gazdaságnak, amit az a Timkó Béla irányított, aki nagy szigorral és értéktisztelettel végeztette az épület körüli munkákat. A politikai változásokkal az iskola a megyei önkormányzat fenntartása alá került, míg 2011-ben ki nem költözött az épületből. A tanulók Gyulára kerültek, ahol sokkal modernebb és praktikusabb környezetben folyik az oktatás. A tulajdonjogot nem sikerült megszereznünk, így csak a kastély vagyonkezelői vagyunk 2012 májusától. Számunka nagyon fontos, hogy az épület megújulhasson, mert még 50 évet nem bír ki a kastély renoválás nélkül.

 Mi a céljuk az épülettel? Turisztikai látványosságként hirdetik, vagy szállodát csinálnak belőle, mint tették sok kastéllyal a rendszerváltás óta?

 –Megvalósíthatósági tanulmányt készítettünk 10 millió forintért egy a szakmában neves budapesti céggel. Emellett építési engedélyt is készíteni kellett. A tanulmány szerint a földszinti nagy termeket a múlt század fordulója stílusa szerint kell berendezni, bebútorozni. Megvannak azok a fényképek, melyek alapján a bútorokat újra lehetne gyártatni. Az emeleti részre felvinnénk a vízvezetékeket, az elektromos áramot, azért, hogy a pályázat második részében magasabb osztályú szállodai férőhelyeket tudjunk kialakítani. A földszint, a pince és a teljes homlokzat felújításához a három dél-magyarországi megyét érintő EU-s pályázaton indultunk el, de sajnos sikertelenül, 83 pontot értünk el a 100-ból, de nem állt mögöttünk politikai lobbi. Túlléptünk a csalódottság állapotán, és keressük a következő pályázati lehetőséget. Számomra az a szomorú, hogy ilyen jelentős EU-s pályázat nem lesz 2014-ig, és én csak addig leszek polgármester, mert ez már a negyedik ciklusom.

 Nem támadták meg önöket azzal, hogy kastélyt renoválnak, ahelyett, hogy munkahelyeket teremtenének, vagy a szegényeken segítenének?

 –Eddig még ezt nem mondták nekünk, de a kastély újjáépítése és a munkahelyteremtés nem zárja ki egymást. Tizenötödik éve vagyok polgármester, és a munkahelyteremtés mindig fontos volt számomra. Inkubátorházunkban most 75 asszony dolgozik, ami egy alig 3000 fős faluban jelentős szám. Minden törekvésünk a munkahelyteremtést szolgálja, ezért is van kertészetünk, több szántónk, állattelepünk, lipicai ménesünk. Egyik telepünkön például 200 angol szarvasmarha, 400 birka legel. De a kastély funkcióváltása is munkahelyteremtéssel jár. A megújuló földszinti rész 20-30 embernek jelentene munkahelyet, a szállodafunkció pedig jóval többnek. Az önkormányzat 350 millió forintnyi kötvényt bocsátott ki a kastély felújítására, hogy az önrészt fedezni tudjuk. Erkölcsi kötelezettségünk is a felújítás, mert a kastély nem csupán Szabadkígyós, hanem az egész ország jelentős építészeti kincse.

 

Medveczky Attila