vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.22. 

A könyv, amelyről Ferenc pápa beszélt az Úrangyala-imádság előtt

Kasper bíboros könyve az isteni irgalmasságról, ami sokkal több, mint együttérzés, és társadalmi elkötelezettséget kíván a keresztényektől. Ferenc pápa a megválasztása utáni első vasárnapon a Szent Péter téren elmesélte, hogy olvasott egy könyvet: „Kasper bíboros könyvét olvashattam el. Nagyon jó teológus, az irgalmasságról írt. Nagyon jót tett nekem az a könyv” – mondta. És mosolyogva tette hozzá: „Most azt gondoljátok, hogy a bíborosaimnak reklámot csinálok? Nem így van!”

 A könyv, amelyet a Szentatya olvasott, Walter Kasper bíboros könyve, aki a Keresztény egység Előmozdításának Pápai Tanácsa nyugalmazott elnöke. A címe pedig: Irgalom – az evangélium alapfogalma – a keresztény élet kulcsa (Misericordia – Concetto fondamentale del vangelo – chiave della vita cristiana Queriniana Edizioni, 2013. március)

 „Az isteni irgalmasság az Istenről való bibliai kinyilatkoztatás magja és szintézise” – olvasható a kötet ismertetőjéban. A tartalma pedig: teológiai reflexió és mély spirituális, pasztorális, szociális következtetések. Kasper bíboros a könyvében arra hív, hogy mélyüljünk el az irgalmasság gyakorlati következményeiben abból a célból, hogy a teológiában és az egyházi életben bekövetkezzen a sürgetően szükséges teocentrikus fordulat. Ha az irgalmasságon gondolkodunk, az isteni tanítás alapjain gondolkozunk.

 A német bíboros így ír: „Isten irgalmasságának üzenete – ami semmiképpen sem valami világtól és gyakorlattól eltávolodott elmélet – nem korlátozódik az együttérzés felkeltésére. Következményekkel jár minden egyes keresztény ember életében, az Egyház pasztorációs gyakorlatában, és annak tekintetében is, hogyan kell a keresztényeknek hozzájárulniuk egy emberileg méltó, igazságos és irgalmas társadalmi rend felépítéséhez” – tájékoztat a kötetről a Vatican Insider.

 

(Forrás: Magyar Kurír)