vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.22. 

A Pristinával való tárgyalások eredményétől függ Szerbia továbblépése az EU felé

Štefan Füle, az EU bővítési biztosa hétfőn Belgrádban elmondta, a Szerbia és az EU közötti csatlakozási tárgyalások kezdési időpontjának kijelölése attól függ, hogy az ország mennyiben tesz eleget a Pristinával való viszony normalizálásának érdekében meghozott reformoknak. „Catherine Ashtonnal (az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével) támogatjuk Szerbia törekvéseit és szeretnénk, ha siker koronázná erőfeszítéseit”, nyilatkozta Füle az újságíróknak Tomislav Nikolić államfővel való találkozója után.

 Nikolić elmondta, Szerbia kész mindenfajta párbeszédre az EU-val, és folyamatosan azon dolgozik, hogy a végső jelentés az Európai Tanács számára pozitív legyen és Szerbia számára kijelöljék a tárgyalások kezdetének dátumát.

 Tomislav Nikolić szerb államfő hétfőn úgy értékelte, nincs semmilyen különbség Ivica Dačić miniszterelnök és a saját nyilatkozatai között a Belgrád–Pristina-párbeszéd előrehaladásával kapcsolatban.

 „Nincs semmilyen különbség a szerb államfő és a szerb miniszterelnök nyilatkozatai között, kivéve abban, hogy én pozitív hozzáállást tanúsítok, meggyőződéssel állítom, hogy a másik oldal válaszolhat pozitívan a parlament állásfoglalására. A miniszterelnöknek (Dačić) több kapcsolata van Pristinával, de neki úgy tűnik, ez nem lehetséges” – mondta Nikolić újságíróknak a Štefan Fülével való találkozóját követően.

 Nikolić hozzátette, nem meglepetés az állami vezetés részéről, hogy „ebben a csapatban nincs gyenge láncszem”, és mindenki tiszteletben tartja a parlament Koszovóval kapcsolatos álláspontját.  

Ivica Dačić szerb miniszterelnök hétfőn Belgrádban elmondta, nagyon elégedett a haladás minőségével annak érdekében, hogy megfeleljenek a szükséges politikai kritériumoknak az uniós integráció során.

 Dačić az EU-delegációval folytatott tárgyalás után a szerbiai kormányépületben újságíróknak elmondta, a Pristinával való viszony rendezése során elért látható és fenntartható haladás kulcsfontosságú feltétele az uniós integráció folytatásának.

 A miniszterelnök elmondta,  a Pristinával való viszony rendezése nemcsak a "dátum" miatt célja Szerbiának, hanem azért is, mert ez Szerbia „objektív problémája". (Beta)

 

(Forrás: vajma.info)