vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.27. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 13. száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely: Honnan van a pénz?

Ha sikerül több pártot bejuttatni a következő Országgyűlésbe, akkor a választások utánra tervezett zavargások, illetve a kormány folyamatos tűz alatt tartása lehetővé teszi, hogy végül kinőjön egy valódi, a Fideszt esetleg megbuktatni képes politikai párt. A külföldi támogatók, akik többnyire magyar származásúak, és akik majd három évtizede alakítják a magyar politikai életet, eredményeket akarnak látni. Csakhogy ez a szponzorálás a legkisebb mértékben sem törvényes. Soros György az általa pénzelt atlatszo.hu portálon folyamatosan támadja a kormányt, hogy nem elég átlátható a gazdálkodás. Ugyanakkor egyszer sem firtatták, hogy Bajnaiék vagy éppen a Jobbik honnan kapja a pénzt. Vajon miért?

 IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Új jakobinusaink büntetőjogi felelőssége (2.oldal)

Annyi bűnügy van felhalmozva, a kormánybiztos annyi feljelentést tett, annyi milliárd sorsa vár tisztázásra, annyi bizonyíték van arra, hogy a szóban forgó vezetők, Gyurcsány, Kóka, Demszky és társaik egy maffiás szervezet jóvoltából a kormányon gazdagodtak meg mérhetetlenül, miközben az állam földig eladósodott. Nem albizottságot, hanem tanszéket kellene alapítani az eladósodás, a privatizáció és a hatalommegszerzés új folyamatának tudományos vizsgálatára. Ha a mai közgazdaság-tudomány és vele párhuzamosan a történelmi kutatások is nem állnának részben vagy teljesen liberális fennhatóság alatt, rá lehetne bízni ezt a kutatást a közgazdasági egyetem tudósaira, vagy egy új tudományos kutatóintézetre. Történészek, statisztikusok, közgazdák, filozófusok az egyes választási eredmények elérésének körülményeiből kiindulva megvizsgálnák a belőlük következő privatizációs eseteket.

 Csurka István-emlékest

A Csurka István Emlékbizottság Csurka István születésnapjára emlékezve április 6-án 19 órakor zenés irodalmi estet tart a Polgárok Házában

(Bp. VIII. kerület, Visi Imre út 6.)

 

Közreműködnek a Magyar Állami Operaház és a Bocskai Színpad művészei:

Bazsinka Zsuzsa, operaénekes, érdemes művész

Csurka László, színművész, érdemes művész

Molnár András, Kossuth-díjas operaénekes

Berczelly István, kiváló művész

Gárday Gábor, Bartók–Pásztory-díjas operaénekes

Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester

Mártonffy Miklós zongoraművész, zeneszerző

 

Beszédet mond: P. Reisz Pál OFM, a Pesti Ferences Rendház házfőnöke

 Semmilyen különadó nem hárítható át a fogyasztókra

Teljes szemléletváltást szeretnénk véghezvinni azzal, hogy a családok oldalára állunk (4.oldal)

Németh Szilárd országgyűlési képviselő: Majd a bírósághoz fordultak mind a villamosenergia-, mind a gázszolgáltatók. A gázszolgáltatóknak a bíróság első fokon igazat adott a magyar családokkal szemben. Teljesen jogos volt a miniszterelnök és a parlament többségének felháborodása. Elhatároztuk: megvédjük a rezsicsökkentést, a családokat. A kormány a fogyasztók, a magyar családok oldalán áll. Ezért megváltoztatjuk a teljes jogszabályi környezetet. Három törvény került a magyar parlament elé. Az egyik lényege, hogy semmilyen különadó nem hárítható át a fogyasztókra. Ez egy nagyon fontos üzenet. Ezt a bíróságnak alkalmaznia kell a legközelebbi döntéseiben. A DK nemmel szavazott és a maradék LMP is, míg az MSZP gőzfürdőzött.

 Kalandra fel!

Székely barátaink nagyon várják a magyarországi fiatalokat (5.oldal)

dr. Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke: Be kell ismerni, és ennek csak örülhetünk, hogy a 20-30 éves hölgyek sokkal vagányabbak, rugalmasabbak, nyitottabbak az újra, mint a velük egykorú férfiak. Egyszerűbb is volt a lányok közt alkalmas résztvevőt találni. Azt tapasztaltuk, hogy főleg azok jelentkeznek erre a programra, akik egészségtudatosabban élnek, sokkal jobban odafigyelnek a táplálkozásukra, életmódjukra, és ez inkább a hölgyekre jellemző.

 Tétényi Éva alattomosan uszít

A hazugságáradattal az volt a cél, hogy egy kellően feldühített tömeg jelenjen meg a városházán (7.oldal)

Tétényi Éva polgármester megvétózta Esztergom költségvetését, és azt kéri, hogy március 28-án tárgyalja újra a testület. Steindl Balázs, az esztergomi önkormányzat Fidesz–KDNP-frakciójának vezetője elmondta, hogy indítványukban az óvodák finanszírozását a tavalyihoz képest öt százalékkal növelték, azaz 30 millió forinttal többet költhetnek idén.

 Célunk, hogy minél szélesebb réteggel szerettessük meg az opera műfaját

20 ezer diák tekintheti meg 100 forintért az Erkel Színházban a Hunyadi Lászlót (9.oldal)

Március 1-jén újra kinyitott az Erkel Színház; az első felújítási ütem után, az évad végégig 77 előadást játszanak. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója szerint bűn volt az ország legnagyobb befogadó képességű színházát, azt, amelyik ilyen jó akusztikával rendelkezik, és amelyikbe zeneértő közönség jár, bezárni.

 Dob, foci, színpad

A színházhoz nem példaképek alapján jutottam, hanem a verseken keresztül (10.oldal)

Beszélgetés Vass György színművésszel

A Bolondok grófját próbáljuk az Újszínházban. Jókai nagyon jó karakterteremtő, szituációábrázoló, ahogyan ez a regényeiből is kiderül. Az a drámaiság, ami a regényíró Jókait jellemzi, visszaköszön a vígjátékíróban is. Erősen szituatív jeleneteket írt meg a szerző, és nagyon szélsőséges jellemeket ábrázol. A karakterek nagyon különböznek egymástól. Más a szándékuk, az előéletük, s ezeket tudja az író hatásosan ütköztetni egymással.

 Két ferfi egy eset

Színész és rendező (12.oldal)

A Döglött aknákat Koncz Gábor Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész rendezte, s egyben ő játssza az egyik főszerepet, Moór Jenőt is – tudnivaló, hogy nem először. (Korábban Újlaki Dénes alakította a partnerét a Turay Ida Színház előadásában, melyet Cseke Péter rendezett, és mérföldkőnek számított abból a szempontból, hogy Csurka István-dráma újra látható volt a színpadon.) Partnere, Paál Károly szerepében, Dózsa László. A szereposztás mindenképpen ígéretes, hiszen a két színművész teljesen más karakter, eltérő természetük és vérmérsékletük számos drámai ütközet lehetőségét ígéri, mely a két felvonás során kibontakozik.

 Csúsztatás és manipuláció

A színházi élet kicsi, de jó külföldi kapcsolatokkal rendelkező része a másként alkotókat kirekeszti a szakmából (18.oldal)

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház rendezője: Az a kérdés, kinek mi az érték. Alföldi szerint nagy értékvesztés lesz, ha megváltozik a színház vezetése. Úgy csinál mintha abszolút értéket hozott volna létre. Pedig az, amit ő értéknek tart, az másfajta szellemiség szerint nem az. Egyesek számára csak a pénz az érték, másoknak az emberi kapcsolatok, kinek a másság, kinek az azonosság, egyeseknek a kirekesztésről kell mindig beszélni, mások szerint vannak ennél fontosabb dolgok is.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. (De már szerdán kapható 13 óráig a kiadóhivatalban, és a Püski Könyvesházban.) Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3.

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575.

Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.