vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.22. 

Ukrán média: a Szabadság párt tagjai provokálták a magyarokat

Az ua-reporter.com című ungvári hírportál szerint az ukrán Szabadság párt tagjai szerveztek "fasiszta akciót" az elmúlt hét végén Ungváron "A magyarok kutyák!" jelszóval.

Az orgánum szerint - amely hétfőn elsőként számolt be az ukrán nacionalisták magyarellenes tüntetéséről - a terepszínű ruhát viselő ukrán fiatalok félelmet keltő módon viselkedtek, s megpróbálták megzavarni az ungvári Petőfi-szobornál a múlt pénteken tartott március 15-i ünnepi rendezvényt is. Ezt a rendőrség élő kordonnal megakadályozta.

 A Szabadság párt más ukrán nacionalista szervezetekkel együtt az 1939-ben Huszton rövid ideig létezett Kárpát-Ukrajna államalakulat kikiáltásának 74. évfordulóját ünnepelte március 15-én Ungváron fáklyás felvonulással, koszorúzással. Menetelés közben a felvonulók az "A magyarok kutyák!" jelszót skandálták - írta a hírportál. A kárpátaljai ukrán média beszámolói szerint a hétvégi rossz idő ellenére is sok nacionalista érzelmű fiatal érkezett Ungvárra a Kárpátokon túli nyugat-ukrajnai megyékből.

 Valószínűleg ők vették körbe szombaton Ungvár központjában a Határtalanul! program keretében kárpátaljai látogatáson tartózkodott miskolci iskolások csoportját, majd kezdték el letépkedni a diákok ruhájáról a nemzetiszínű kokárdákat.

 Magyarország ungvári főkonzulátusán két hasonló esetről tudnak, s már megtették a rendőrségi bejelentést, kérve az ügy kivizsgálását.

 

(Forrás: mtv.hu)