vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.22. 

A gazdák a vállalt kötelezettségeiket teljesítik

Megakadályozzuk a nem kívánt, spekulatív, jogszabályokba ütköző adásvételeket

Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke szerint az eddig megkötött haszonbérleteinknél az átlag földnagyság 16- 18 hektár közötti. Ezek az adatok bármikor ellenőrizhetők; tehát nem igaz, hogy több ezer hektáros táblákat adnak földhaszonbérletbe. Elnök úr szerkesztőségünkkel közölte, hogy a pályázók többsége olyan természetes személy, aki hivatásszerűen gazdasági termeléssel foglalkozik; arányuk 80% feletti.

 Eddig 1500 haszonbérleti szerződést kötött a NFA. A tavaly kiírt 65 ezer hektárból pedig több mint 25 ezret adtak bérbe. Mennyire felel meg ez az eredmény az elvárásoknak?

 –Ha azt vizsgáljuk, hogy milyen feltételek és körülmények közt tudtuk mindezt elérni – gondolva az NFA saját forrásaira, eszközeire – akkor ez egy jó eredmény. A fő feladatunk a tartós hasznosítás haszonbérlet útján, s ha ezt nézzük, akkor bizony vannak még teendőink. Ütemesen haladunk előre, s miután a költségvetési törvény és a kormányzat biztosította a bővített erőforrásokat, felgyorsul a folyamat.

 Idén mekkora összeggel támogatja a költségvetés a földhaszonbérleti pályázatokat és az NFA működését?

 –Összességében mintegy 20 milliárd forint költségvetési pénzt kapunk. Ez mind magának a szervezet működtetését (kb. 2 milliárd), és a földalapba tartozó vagyonnal kapcsolatos feladatok ellátását (kb. 18 milliárd) szolgálja ez utóbbiból. Évente közel 10 milliárd forintot a korábbi kormányok által termőföld ellenében megkötött életjáradék szerződésekben foglaltakra fizetünk ki. A fennmaradó rész az, ami bizonyos hányadban a haszonbérleti pályáztatást szolgálja, hiszen nekünk egyéb feladatunk is van, így termőföldet vásárolunk, elővásárlási jogunkkal élünk, megakadályozzuk a nem kívánt, spekulatív, jogszabályokba ütköző adásvételeket.

 Mekkora terület vár még gazdára?  

–Elsődlegesen azzal számolunk, hogy a 2010 végén az előző tulajdonosi joggyakorlóktól ránk maradt hasznosítatlan területből még van néhány ezer hektár, amit rövidtávon tudunk csak hasznosítani, ezen kívül a már említett 65 ezer hektáros területet mind bérbe akarjuk adni. Természetesen az évente lejáró haszonbérleteket újra kell pályáztatni. 2013-ban 9 ezer hektár feletti az ilyen terület. Ezeket automatikusan bevonjuk a rendszerbe, hogy biztosítani tudjuk a folyamatos hasznosítást.

 A bérbevevők egyaránt lehetnek jogi, és természetes személyek?

 –Így van, a jogszabály egyértelműen meghatározza azt, kik indulhatnak a feltételek teljesítése mellett a haszonbérleti pályázatokon. Elsőként említik a természetes személyként gazdálkodókat, az őstermelőket, a családi gazdálkodókat, mezőgazdálkodási vállalkozókat, de a fiatal gazdák is nevesítve vannak. A feltételek teljesítése esetén a jogszabály a jogi személyeket is nevesíti, hogy indulhatnak a pályázatokon. A pályázók többsége olyan természetes személy, aki hivatásszerűen gazdasági termeléssel foglalkozik; arányuk 80% feletti.

 Az Lehet Más a Politika képviselői szerint nem a kicsik nyernek, hanem a nagyobb vállalkozók a földhaszonbérleti pályázatokon. Erről mi a véleménye?

 –Újfent a mi pontos statisztikáinkra hagyatkozva jelentem ki, hogy az eddig megkötött haszonbérleteinknél az átlag földnagyság 16- 18 hektár közötti. Ezek az adatok bármikor ellenőrizhetők; tehát nem igaz, hogy több ezer hektárt adunk földhaszonbérletbe. Sőt, nincs is olyan pályázatunk, ami megközelítené a 300 hektárt és a 6000 aranykoronás értéket.

 Fontos, hogy a mezőgazdasági munka vonzó legyen a fiatalok számára. Arra nézve vezetnek-e statisztikát, hogy mennyi a fiatal pályázó?

 –Figyeljük, hogy milyen minőségben adták be a pályázatokat az ajánlattevők, és úgy látjuk, sokkal nagyobb arányban vannak a fiatal, 40 év alatti gazdálkodók, csak nem jelölik be magukat az adatlapon. Holott a kormány stratégiája miatt a fiatal gazdák több pontot is kapnak a pályázatukra. Jelenleg a 4%-ra tehető a természetes személyek közül a haszonbérlő termelő fiatal gazdák aránya.

 Mik az eddigi tapasztalatok; teljesítik a haszonbérlők a feltételeket?

 -Több, mint 80 százalékban eredményesek a pályázatok, mivel a gazdák teljesítik a feltételeket, míg az elnyert pályázatok tekintetében az első gazdasági év végén ellenőrzzük a szerződésteljesítést. A 2012. elején kötött szerződések ellenőrzése már el is indult. Az eddig feldolgozott jelentések alapján összességében elmondható, hogy a gazdák a vállalt kötelezettségeiket teljesítik, és most kezdődnek a helyszíni ellenőrzések.

 

Medveczky Attila