vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.29. 

A református keresztyén értékek megőrzése és továbbadása a cél

Március 23-én sajtótájékoztatót tartott a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület vezetősége. A rendezvénynek a Szatmár-Németi Református Egyházközség Gyülekezeti Terme adott otthont.

 A sajtó képviselőit és azon túl az olvasókat elsőként Fülöp István parlamenti képviselő, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke üdvözölte, majd elmondta: a közhasznú egyesület tagjai a 2011-es alapítás óta már sokat tettek Szatmár reformátusaiért, de nem akarnak itt megállni, további terveik vannak.

 „Nem áll szándékunkban itt megállni, hanem hosszú időre tervezünk, hiszen a reformátor elődök példája is azt követeli, hogy az értékeket ápoljuk és ezeket további értékekkel bővítsük. Ehhez hozzátartozik, hogy nem csupán rendezvényeket szeretnénk szervezni, hanem könyveket szeretnének kiadni, szobrokat állítani, olyan ma élő kiválóságok képzőművészeti kiállításaival gazdagítani Szatmárt, amellyel a 21. század is leteszi a névjegyét" – mondta el Fülöp.

 A rendezvényen jelen volt Végh Balázs Béla, a BBTE szatmárnémeti kihelyezett tagozatának adjunktusa, aki beszámolt arról, hogy ebben az elmúlt két évben hogyan tevékenykedett az egyesület, és azt is elmondta, milyen terveik vannak a 2013-as évre.

 „Nemrégiben létrehoztunk egy sikeres programot Négy keréken Szatmárban címmel. Ennek keretében a börvelyiek Szatmárcsekére, a fábiánházaiak pedig Nagykároly és környékére látogattak. Sajnos azt tapasztalatuk, hogy az emberek tudatában nem él az egységes Szatmár, éppen ezért szeretnénk visszaállítani azt a regionális tudatot, hogy a határ mindkét oldalán levő emberek együvé tartoznak, mert hasonló a gondolkodásuk és a kultúrájuk" – magyarázta Végh.

 A Reformátusok Szatmárért Egyesület Nagykárolyban megalakította a képzőművészeti, irodalmi és zenei szekcióját is, amely azzal a céllal jött létre, hogy a különféle rendezvényeiket, programjaikat tehetséges művészek színesítsék.

 Továbbá az egyesület Mátészalkán kórházi ágyat adott át az ottani városi intézménynek, ezzel is segítve a szociális programokat, Paposon pedig jótékonysági disznóvágást rendeztek, hatvan családot segítve ezzel.

 „Idén is szeretnék megszervezni a tavaly sikeresen megrendezett horgász- és halászléversenyt, május 25-én pedig Szamoskrassón szervezünk egy református lelkésztalálkozót. A református iskolák tanulói számára közös lovaglást és természetjárást terveznénk a Fülöp-tanyára, nyáron pedig egy pályázat keretében az ifiseknek szerveznénk sátortáborozást Börvelyben" – mondta el Végh.  

Az egyesület tagjai meghívást kaptak Thordai Demeter szobrának az avatására, amelyre Óváriban kerül sor, valamint a Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedőre és Ifjúsági Találkozóra, amelynek Erdőd ad otthont.

 Végezetül Kovács Sándor esperes az említett tervekre és programokra Isten áldását kérte, majd áldott húsvéti ünnepeket kívánt mindenkinek.

 Egyébként az egyesület célja az Erdélyi és Magyarországi Reformátusok sajátos érdekei kifejezésének, érdekeik érvényesítésének elősegítése gazdasági, szociális és kulturális téren egyaránt, valamint az erdélyiek hagyományainak megőrzése, összetartozásuk tudatának fokozása, a kapcsolat erősítése az összmagyarsággal, illetve társadalom tájékoztatása és a tudatformálás elősegítése.

 

Póti Orsolya

(Forrás: szatmar.ro)