vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.29. 

A környezettudatos gondolkodásért

Az iskolákkal együtt próbálunk több közös környezettudatos-programot létrehozni

Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata az Európai Unió South East Europe programjának támogatásával a városok erőforrás hatékony közösségekké való formálása érdekében hosszú távú fejlesztési koncepció kidolgozását célzó együttműködést kezdeményezett. A környezettudatos gondolkodás és az erőforrások hatékony kihasználása volt a témája a South East Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló RE-SEEties projekt nyitókonferenciáján február 25-én.

 Mi a RE-SEEties - projektnek a fő célkitűzése?- kérdezem Ughy Attilát, (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület polgármesterét.

 – A RE-SEEties - program főleg a városvezetés számára nyújt támogatást az erőforrások minél gazdaságosabb felhasználásában. Kiemelt szerepet kap a hulladéklerakók korszerű hasznosítása, a jelenlegi, nem fenntartható tendenciák megakadályozása és a felhasználók tudatformálása az energiatakarékosságra vonatkozóan. Fontos célkitűzése a projektnek, hogy a csatlakozó felek megosszák egymással ötleteiket, tapasztalataikat, amiből aztán mindenki úgy gazdálkodik, ahogyan számára a legjobb. Emellett a közösségekben ki kell alakítani, hogy az erőforrásokat tudatosan használják, óvják környezetüket, és újrahasznosítsák a hulladékot.

 Itt arról is szó van, miként is lehet hatékony a környezetvédelmi tudatformálás?

 –Hogyne, ez a projekt elsősorban erről szól. Ezek az úgynevezett tudatformálási programok mindig megelőzik a nagyobb környezethatékony beruházások megvalósulását. A XVIII. kerületben például a pesti oldal legnagyobb összefüggő erdőterülete – közel 500 hektár – található.  

Ezt megfelelően ki is tudják használni?

 Most kezdjük kihasználni az erdőt, azzal, hogy megpróbáljuk a nyesedékeket, zöldhulladékokat feldolgozni, tömöríteni elegyszerű anyaggá, amivel a különböző önkormányzati intézményeknek a fűtését szeretnénk ellátni. Tehát gyakorlatilag saját magunk tudjuk megoldani az önkormányzat saját intézményeinek a fűtését. Ez is egy energiahatékony, ráadásul teljesen megújuló környezetbarát program. Arra bíztat minket ez a nagy projekt is, hogy nézzük meg, figyeljük meg, lássuk meg a környezetünkben rejlő lehetőségeket. Azért is nemzetközi a program, mert a dél-kelet-európai térség hasonló típusú településein számtalan ilyen probléma vetődhet fel. Tehát ezek a tudás transzferek nagyon fontosak, hogy ami már egyszer valahol kitaláltak, az hasonló szerkezetű, jellegű, léleknagyságú településeken legyen meg másoknak is.

 Konkrétan milyen energiahatékonysági beruházások zajlanak a kerületben? A biomassza fűtés  mellett napkollektorok is léteznek?

 –A XVIII. kerületben, a már lezárt pályázaton, néhány intézményben már fotovoltaikus napkollektorokat helyeztünk föl, így a városházán, három kerületi általános iskolában. A napkollektorok nem csökkentik az energiafelhasználást, hanem csökkentik a vásárolt energiát, vagyis az energiaszámlát. Ami az energiafelhasználást csökkenti, az a fűtéskorszerűsítés, hőszigetelés, nyílászáró csere, amelyet több más iskolában, óvodában, bölcsődében végeztünk el (Darus, Kandó, Karinthy stb.). Tehát két ügyünk van, az egyik a napkollektoroké, a másik az energiacsökkentő beruházásoké. Így hozzávetőlegesen 20-25%-kal csökkentjük az intézmények energia felhasználását, illetve energiaszámláját.  Tehát ezekben a közösségi intézményekben fűtéskorszerűsítés, hőszigetelés, nyílászáró csere zajlott le. A zöld hulladék felhasználása még nem terjed ki minden önkormányzati intézményre, hanem csak tervezzük, hogy ez is lehet az egyik megújuló energiaforrás néhány intézményben (pl. uszoda).

 Itt a napkollektorral kapcsolatban van egy olyan érdekesség, hogy az ellenzék szerint a rezsicsökkentésnek a napelemes piac a legnagyobb károsultja. Azt mondják, ha csökken a rezsi, akkor már senkit sem érdekel a napelem.

 Ez azért nem igaz, meg azért is vicces, mert kétféle napelem létezik. A háztartások számára a melegvíz termelő napelem az, ami racionálisan elérhető, és nem a fotovoltaikus napkollektor. Tehát fotovoltaikus napkollektort egy társasházra felszerelni értelmetlen, mert egy társasház energiafelhasználása, annak a volumene olyan alacsony, hogy egyszerűen nincs ár-érték arányban. Másrészt egy társasházzal jóval nehezebben fog a szolgáltató úgynevezett kétirányúsított mérő órára szerződést kötni, ugye mert ahol fotovoltaikus energiát termelő napkollektor van, nemcsak azt kell számlázni, ami bejön, hanem amit visszatáplál a rendszerbe. Egy ilyen óra felhelyezése már eleve igen nagy költséget jelent. A fotovoltaikus napkollektornak csak abban az esetben van értelme, hogyha valaki nagyfogyasztó.

 Tisztelt polgármester úr! A környezettudatos gondolkodás programja már a XVIII. kerületi iskolákban is megjelenik?

 – Természetesen. Az iskolákkal együtt próbálunk több közös programot létrehozni, nagyon jó apropó ehhez az a fővárosi projekt, amely most a szelektív hulladékgyűjtésre épít.

 Igen, az iskolákat említettük. Kicsit másik témát szeretnék érinteni. Olvastam, hogy a jövőben is vállalja az önkormányzat a kerületi járóbeteg szakellátás fenntartását, és az állami alkalmazottá váló helyi pedagógusok ezután is megkapják a kerülettől az éves juttatásukat. Ez igen nemes feladat, és van rá elegendő forrás?

 –Többfajta éves juttatás létezik. Mi már 2011-ben bevezettük az úgynevezett kafetérián kívüli juttatást. Ez körülbelül nettó 30 ezer forint körüli összeg volt. Ezt tavaly és tavaly előtt is megkapták a pedagógusok. És mi arra vállaltunk kötelezettséget, hogy ezt idén is megkapják a kerületben dolgozó pedagógusok. A kafetériába mi nem kívánunk beleszólni, ugyanis az állam teljesen más módon fogja finanszírozni. És ha mi ezt előre finanszírozzuk, akkor akár a többi pedagógussal kapcsolatban, akár bárki mással kapcsolatban ez feszültségeket okozhat a bérrendszerben. A járóbeteg szakellátást pedig fenn szeretnénk tartani. Kerületünk majdnem 40 km2 területen helyezkedik el, és itt már kialakult betegutak vannak, s nem lenne jó, ha egy rendelőt több villamosmegállóval helyeznénk arrább. Polgármesterként a kerület lakosainak érdekét kell képviselnem, és tudom, a jelenlegi rendszer fenntartását várják el tőlem.

 

Medveczky Attila