vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.29. 

A helyi gazdaság- és közösségfejlesztés motorjai

Célunk, hogy több lábon álljanak az agrárvállalkozások

Már 335 településen működik korszerű Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT). A szolgáltató terek kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be a következő, 2014-2020-as költségvetési időszakban. Szerkesztőségünk vendége, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint kezdetét vette az a folyamat, amelynek célja a helyi közösség és a helyi gazdaság együttes fejlesztése, a falusi élet minőségének javítása.

 Idén második alkalommal rendezték meg az IKSZT Országos Szakmai Találkozót március 5-én, Budapesten. Konkrétan mi az IKSZT-k feladata?

 – Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér nem csupán egy felújított művelődési ház, vagy könyvtár, hanem a 21. század vidéki igényeinek megfelelő közösségi ház, amely egyrészt közművelődési intézmény, de közösségfejlesztési is. Befogad államigazgatási funkciókat, sőt vállalkozásfejlesztési elemeket is, hiszen lehetővé tesszük azt is, hogy az épület egy részét üzletként hasznosítsák, mert fenn kell tartaniuk magukat. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásának köszönhetően összesen 635 település régi művelődési házában vagy elhanyagolt épületében nyílhat modern közösségi és szolgáltató tér. Ennek a 635 címbirtokosnak meghatároztuk a kötelezően ellátandó feladatok körét, emellett a helyi igényekhez igazítva vállalhatnak külön feladatokat is. Így mindegyik IKSZT-ben biztosítani kell a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pontjának a működtetését, de feladat az ifjúsági közösségi programok szervezése, ifjúsági információs pont működtetése, közművelődési programok szervezése, a lakosság és a vállalkozások információhoz juttatása, kötelező elem a közösségi internet hozzáférés biztosítása és a könyvtár működtetése, abban az esetben, ha ilyen nincs a településen. Ha működik könyvtár a településen, akkor legalább egy olvasósarkot kell biztosítani az IKSZT-ben. Az önkéntes feladatok közé soroljuk azt, mikor a civil szervezetek számára biztosítanak helyiséget, mikor tanodát működtetnek, sőt postai szolgáltatást is lehet nyitni az épületben. Jelenleg 335 település kezdte el a munkát.

 Milyen szakmai tudás kell ahhoz, hogy valaki egy IKSZT vezetője, munkatársa legyen?

 –Vannak előírt feltételek, például a munkavállalónak legalább középfokú végzettségűnek kell lennie, és legalább egy munkatársnak közösségi animátori vagy e-tanácsadói képesítést kell szereznie. De ezeknél sokkal fontosabb a helyi bizalom, hogy az illető képes legyen a helyi közművelődést szervezni, kapcsolatot tudjon tartani a civil szervezetekkel és a hatóságokkal.

 Mire keresték a választ a március 5-ei konferencián?

 –Nagyon fontos a tapasztalatok átadása. Mi különösen azt akartuk elérni, hogy az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér a helyi gazdaságfejlesztés helye legyen. Így a lakosság és a vállalkozások információhoz jutását segítse elő akár az internetes tanfolyamok megtartásával, adótanácsadással, gazdálkodók fórumával, kézműves foglalkozások tartásával, vagy azzal, hogy megmutatják, miként kell az ügyfélkapukat használni. Erre mutattak be jó példákat a konferencián.

 Másik téma: pályázatot írtak ki az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozására. Erre összesen 7,8 milliárd forint áll rendelkezésre. Mi ennek a célja?

 –Célunk, hogy több lábon álljanak az agrárvállalkozások. Kizárólag azok pályázhattak, akiknek a bevételének több mint a felét agrártevékenység adja. Tehát, ha a gazda falusi turizmussal szeretne foglalkozni, és szálláshelyépítést visz véghez, vagy a már meglévőt akarja bővíteni, akkor a pályázat útján mindezt megteheti. Ha bemutató-, kóstoló-termet szeretne létesíteni, vagy ipari szolgáltatást elindítani, az is támogatható, sőt a pálinkafőzés is.

 A fiatalok mennyire vesznek részt az ilyen pályázatokon, a projektekben? Hiszen sokszor hallani elnéptelenedő falvakról.

 –Az egyik legfontosabb feladatunk a fiatalok helyben tartása. A gazdatársadalom öregszik, és látszik, hogy a legnépszerűbbek a fiatal gazdákat megszólító pályázataink, ami bizakodásra ad okot. Azt tapasztaljuk, hogy a fiatal gazdák azok, akik jobban élnek a tevékenységbővítés lehetőségeivel. Az a célunk, hogy a magyar agrárium ebbe az irányba haladjon; kilépjen a monokulturális iparszerű mezőgazdaságból, így a növénytermesztés mellett a gazda vállaljon állattenyésztést is, és emellett próbáljon magasabb hozzáadott értékű terméket előállítani. A kormány ezért akár kisebb élelmiszeripari üzemek – így vágópontok – létrehozására is lehetőséget biztosít. Ez adja az alapját annak, hogy a termelők megjelenhessenek a helyi portékájukkal a piacokon. Ha mindehhez hozzákapcsolják a gazdák a falusi turizmust, akkor magasabb ételminőséget nyújtanak a vendégeknek, és biztosabb megélhetést generálnak.

 

Medveczky Attila