vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.01. 

Legyen a Világörökség része viseletünk és történelmi emlékeink

Rendíthetetlenül őrzik magyarságukat a felvidéki bényiek

Alsó-Garam mente központi települése az 1550 lelkes Bény. Az avar- és Árpád-kori emlékekkel, valamint egyedülálló népviselettel egyaránt büszkélkedő község lakossága példamutatóan őrzi magyarságát. A Kocka-házaspár – Kocka Gyula és felesége Katalin – több évtizedes, áldozatos munkájával a zászlóvivője mindennek. Arra is örömmel vállalkoztak, hogy községük páratlanul értékes hagyományait, sajátosságait megismertessék a Magyar Fórum olvasóival.

 Kérem, hogy bevezetőül mutassák be számunkra Bény települést.

 Kocka Gyula: Bény a Nyitrai kerület Érsekújvári járásában, a Garam alsó folyásánál fekszik, Esztergomtól 16 kilométerre. Településünk 1550 lakójából közel 1500 magyar ajkú, ami 95%-os aránynak számít. Ez a ho-mogénnek mondható magyar közösség őrzi az eleink által ránk hagyott értékeket. Mert bizony kis település létünkre bővelkedünk értékekben. A falut körülölelő, köralakú hármas sáncgyűrű még az avar korból maradt meg. Ennek szélén egy Szent László emlékét őrző zarándokhely található. A falu közepén egy Árpád-kori körtemplom van, mellette pedig a 13. század elején épült kéttornyú kőtemplom büszkélkedik, amely a Magyarok Nagyasszonya tiszteletét hirdeti. Nemcsak Szlovákia, de egész Közép-Európa viszonylatában is jelentős építészeti és kultúrtörténeti értéknek számít úgy a sáncrendszer, mint a két templom és a zarándokhely. Nem véletlen, hogy településünk népszerű, évi több száz turista keresi fel Bényt.

 A község Kézműves Házáról és népviseletéről is nevezetes. Úgy tudom, a Kézműves Ház létrejötte és története önmagában is regényes.

 Kocka Katalin: Igen, valóban, ugyanis az otthonául szolgáló régi parasztház mára valószínűleg az enyészeté lett volna, ha nem történik vele valami. Férjemmel ezért úgy határoztunk, hogy néhány ifjú táncossal, valamint egy-két lelkes nyugdíjassal összefogva, együttes erővel felújítjuk a düledező házat a CSEMADOK helyi szervezete számára. A ház a község tulajdona, a CSEMADOK mint szervezet, csak a használati joggal rendelkezik. Közös erővel, kalákában felújítottuk, a ház udvarán pedig az 1946-ban kitelepített bényiek tiszteletére állítottunk emlékművet. Magam nyolc különböző kézművességből szereztem oklevelet, mely feljogosít a nyári kézművestáborok vezetésére. Mindezek eredményeként lehetőség nyílt arra, hogy Kézműves Házzá alakítsuk az épületet.

 Milyen programokat szerveznek a Kézműves Házban?

 K. Gy.: Vannak állandó és alkalomszerű programjaink is, ami közös bennük: igyekszünk közösségépítő, és a magyar kisebbség számára identitáserősítő eseményeket szervezni. Rendszeresek azok a kézműves-foglalkozásokra épülő táborok, amelyeket nyáron szervezünk. Az évről évre megszervezett táboroknak már komoly híre és rangja van, amit jól példáz, hogy számos helyről érkeznek vendégek és nemcsak a közvetlen környékről, hanem a Felvidék más részeiből és az anyaországból is. Elsősorban a különböző kézművesmesterségekkel tudnak megismerkedni a résztvevők. Megtanulhatnak csuhéból tárgyakat készíteni, vagy éppen gravírozni. De az őszi, a téli és a tavaszi időszakban is rendszeresen szervezünk különböző programokat, foglalkozásokat. Ezek közül kiemelendő a hagyományőrző aratási verseny, valamint a karácsonyi Betlehem-készítés és koncert. Így egész évben zajlik az élet. Összességében jóleső érzéssel mondhatjuk, hogy sokszínű programjainak köszönhetően a bényi Kézműves Ház mostanra a környékbeli magyar közösség összetartó központjává vált.

 Egyedülálló és messze földön híres a bényi népviselet. Mi adja ennek a különlegességét?

K. K.: A viselet jellemzője a kurta szoknya, amely az Alsó-Garam mentén hat község népviselete. Név szerint Bart, Kisgyarmat, Páld, Kéménd, Kőhídgyarmat és Bény. A viselet elkészítését a községben lakó varró asszonyok varrták a vászonkelmét saját kezűleg szőtték. A férfi viseletben csak a nagy ülepű, szűk szárú gatya volt jellegzetes. A női viseletben a hosszított derék a XX. században egyre hangsúlyozottabb, a szoknya pedig egyre rövidebb lett. A farpárnára csak ráakasztották a gyakran 10–15 db ráncos szoknyát, melyek 7–9 szélből álltak. A női csizma oldalt varrott, kemény szárú, magas sarkú volt. A családosak feketét, a fiatalok és a még családtalanok pirosat viseltek. A piros csizma jellegzetessége, hogy forgatható, azaz mindegy, melyik lábra húzzák. A lábfejnél harmonikaráncos, talpára csikorgót, sarkára fémdarabokból csergő sarkantyút erősítettek.

 Ma is hordják a helyiek ezt a viseletet?

 K. K.: Igen, természetesen, főleg az idősebb korosztály. A fiatalok persze inkább már csak a fellépésekre, és a különböző ünnepségekre veszik fel. Egy-egy fellépés során mindig igyekszünk kihasználni az alkalmat, és nem csupán a szereplésre összpontosítani, de tovább építeni a kapcsolatainkat az anyaországiakkal. Már van egy testvértelepülésünk, a Pest megyei Bénye község, ahová rendszeresen meghívást kapunk. Ezt persze mi is viszonozzuk feléjük. A hagyományaink, értékeink szerencsére már az anyaországban is sok helyütt ismertek és megbecsültek. Éppen most, október 12-én Esztergomban avatták hungarikummá a viseletünket, valamint a templomunkat és a körtemplomunkat. Ez hatalmas megtiszteltetés számunkra, és egyben megerősít bennünket abban, hogy további, komoly terveink is legyenek a jövőt illetően.

 Meg lehet erről tudni egy picit többet?

 K. Gy.: Igen, bár nem árt hangsúlyozni, hogy a dolog még gyerekcipőben jár. Hosszú évek óta dédelgetett álmunk, hogy különleges viseletünk, valamint községünk egyéb értékei végre nemzetközi összehasonlításban is méltó helyükre kerüljenek. Szeretnénk, ha a viseletünk, valamint a bényi történelmi emlékegyüttes elnyerné a Világörökség része kitüntető címet. Ez az egész Kárpát-medencei magyarság számárai is újabb, nagy elismerést jelentene. Ez persze egy hosszú, többéves folyamat eredményeként valósulhat csak meg, ám a felterjesztés a terveink szerint rövidesen megtörténik. Mi pedig a magunk részéről továbbra is mindent megteszünk azért, hogy méltónak bizonyuljunk a rangos elismerésre.

 

Kovács Attila