vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.01. 

EU-Szerbia: a kormány a brüsszeli megállapodás kijátszására figyelmeztet

A szerb kormány azt kérte az Európai Unió illetékes testületétől, hogy sürgősen akadályozza meg a koszovói felet abban, hogy kijátssza a brüsszeli megállapodásban foglaltakat.

 A szerb kormány arra figyelmeztet, hogy a pristinai hatóságok manipulálnak a választói jegyzékekkel és több tízezer, otthonát elhagyni kényszerülő polgár választásokon való részvételét teszik lehetetlenné, közölte a kormány sajtóirodája.

 A választói jegyzékekkel történő visszaélések egyik ékes példája, hogy ezeken a listákon több név van, mint ahány lakosa Koszovónak van.

 A brüsszeli megállapodásban foglaltak tiszteletben nem tartására utal az is, hogy több hónapja obstruálják a központi választási bizottság tagjának megválasztását, illetve hogy elutasítják, hogy a választási bizottság főtitikárának helyettesét a szerbek soraiból választják.

 A szerb kormány szerint az, hogy a szerbiai tisztségviselők számára lehetetlenné teszik a Koszovóba látogatást, ugyancsak a brüsszeli megállapodás felrúgását jelenti, ugyanakkor kérdésessé teszi a koszovói helyhatósági választások szabályosságát is. Mindemellett, Koszovó Törökország és Albánia kormányfőinek bevonásával folytatja választási kampányát.

 A szerb kormány arra figyelmeztet, hogy Pristina ilyen viselkedésével kockáztatja Koszovó biztonságát, félelmet kelt az ott élő szerbekben és közvetlenül is a helyzet stabilizálása ellen dolgozik.  

A szerb kormány azt követeli Brüsszeltől, hogy sürgősen és haladéktalanul akadályozza meg a fenti szabálytalanságok folytatását, amelyek veszélybe sodorják a brüsszeli megállapodást csakúgy, mint a koszovói helyhatósági választások megtartását, hangsúlyozza a szerbiai kormány sajtóirodájának közleménye.

 

(Forrás: vajma.info)