vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.01. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXV. évfolyamának 45. száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely: Lehallgatás és ami mögötte áll (címoldal)

Edward Snowden, az NSA elemzője kitálalt. A kitálalás és a menekülés, valamint Snowden ikonikus alakká növelése az első pillanattól valószínűsítette, hogy a leleplezés mögött valamiféle szolgálat áll. Snowden hongkongi menekülése valamint az azt követő médiahadjárat – annak ellenére, hogy nyilvánvalóan szervezett és elterelő jellegű, mégis – alkalmas volt, hogy a célját elérje. A cél pedig egyértelmű: elterelni a figyelmet Snowden megbízásáról és elfedni, hogy mi a valódi értelme a látványos kiugrásnak.

 In memoriam Csurka István

Csurka István: November 4-e és a Magyar Megmaradás Közössége szándékai (2.oldal)

A rendszerváltásnak, illetve a rendszerváltás lehetőségének ennélfogva a szabadságigény és a nemzeti öntudat feltámasztásával, a nemzeti függetlenség készségeinek, elemeinek kulturális, lélekben való felkeltésével kellett volna kezdődnie. Csakhogy a maga átmentéséről gondoskodni tudó régi rezsim és a Nyugaton működő magyarellenes, szövetségek, pénzügyi hatalmasságok, a New York-i kirendeltség éppen ezt nem akarta, éppen ettől tartott a legjobban és a Lakiteleken kialakult magyar önépítést megtorpedózta. A rendszerváltás az idegen szelleműeknek, az idegenség kiszolgálóinak pénzügyi, kulturális irányító hatalmat, gazdagodást, nemzetközi kapcsolatokat jelentett, az úgynevezett magyar nacionalizmus feltámasztóinak pedig legfeljebb megtűrt életet, további másodrendűséget és üldöztetést.

 Hofélia (3.oldal)

Történt, hogy Balog Zoltán miniszter a Lungo Drom szolnoki kongresszusán a következőket mondta: „Nem tűrjük a cigányok gyalázását, de Önök se tűrjék meg maguk között a bűnözőket, a zavarkeltőket!” Ebből a teljesen tárgyszerű, mondatból szűrte le a szerv logikájával bizonyos Becker, hogy Balog Zoltán a cigánybűnözés rasszista toposzát legitim retorikai elemként használja. Ezzel vége a politikailag tisztességes beszéd kánonjának. Punktum.

 A kormány a helyben lakó családi gazdaságokat támogatja

A szocialisták pályáztatás nélkül, több tízezer hektár földet adtak bérbe (4.oldal)

A gazdáknak év végéig 250 ezer hektár állami földet adnak bérbe a Földet a Gazdáknak Programon belül; a teljes területet 2017-ig, a jelenlegi bérleti szerződések lejártáig vehetik birtokba. Dr. Bitay Márton a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára szerkesztőségünk kérdésére elmondta: a visegrádi országok számára példaértékű a magyar földtörvény, hiszen Európában olyan, ritkaságszámba menően szigorú jogszabályt alkotott meg a magyar országgyűlés, mely a magyar gazdák és végső soron az ország szuverenitását védi.

 Erzsébet Talentum Program a tehetséggondozásért

A teljes iskolaév alatt kiemelt figyelemben részesülnek a kiválasztottak (5.oldal)

Elindította tehetséggondozó programját a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Ugyanis annyi kimagasló tehetségű, mondhatni csiszolatlan gyémánttal találkoztak a szakmai vezetők, a nyári Erzsébet-táborokban, hogy úgy gondolták, nem hagyják elkallódni őket, inkább lehetőséget adnak a személyre szabott fejlesztésükre. Nagy Anna, a program szóvivője elmondta: az Erzsébet Talentum Program tizenkét témakörben: hat sportág mellett az alkotó- és képzőművészet, a formatervezés, a színjátszás, a népművészet és néptánc 8–14 éves ifjú tehetségeit, összesen 100, a nyári táborokban részt vevő gyereket választott ki a szakmai vezetés.

 Kontaktpont irodahálózat a fiatalok támogatására

Az ifjúság számára hiánypótló lehetőség a személyre szabott tanácsadási szolgáltatás (7.oldal)

Dr. Mihalovics Péter, az Új nemzedék jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztos: A Magyar Ifjúság 2012 kutatás alapján kijelenthetjük, hogy a nyugat-keleti vonalon meghúzódó különbségek erőteljesen rányomják a bélyegüket a fiatalok élethelyzetére. A fiatalok által legégetőbbnek tartott problémáknál például legnagyobb arányban szerepeltek a céltalanság, a kilátástalan, bizonytalan jövő, a létbizonytalanság és a munkanélküliség, az elhelyezkedés nehézségei. Viszont az adatokból kitűnik, hogy ezek a problémák a nyugati régióban élő fiatalokat kicsit jobban érintik, eltekintve a munkanélküliség kérdésétől, ami nagyobb arányban szerepelt a keleti régióban lakó fiatalok válaszai között.

 Turisztikai fejlesztés közel félmilliárdból

Az ellenzék alaptalan vádjai sem akadályozhatják meg a beruházásokat (8.oldal)

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere: Fontos kihangsúlyozni, hogy olyan komplex szolgáltatásról beszélünk, amelynek csak az egyik eleme a kilátó. Több évtizedes hiányt pótolunk a kilátó létrehozásával; mert városunkban volt már egy ilyen létesítmény, ami évtizedeken keresztül nagy látogatottságnak örvendett, de sajnos elpusztult az idők folyamán. Kétszer 300 négyzetméteres alapterületen lesz látogatható az interaktív hajózási kiállítás. Az alsó két szinten tehát közösségi terek és előadótermek kapnak helyet, amelyek konferenciák, előadások, időszaki kiállítások, filmvetítések – 3D-s moziteremről van szó – helyszínéül is szolgálnak majd. A legfelső szinten, a lombkorona felett, ahonnan fel lehet majd jutni a kilátótoronyba, egy előadóterem és egy vendéglátóegység kap helyet panorámaterasszal. Ezek a funkciók egyenként is vendégcsalogatók, s így összességében nagyobb tömeget vonzanak a városba.

 Több pénzt kapnak jövőre a helyi önkormányzatok

A rendszert úgy alakítottuk át, hogy az önkormányzatiság alapértékei megmaradtak (9.oldal)

A jövő évi költségvetés tervezetében 70 milliárd forinttal magasabb főösszeg szerepel a helyi önkormányzatok fejezetében, mint 2013-ban. Ha ebből leszámítják a pedagógus életpályamodell óvodapedagógusokra vonatkozó mintegy 30 milliárd forintos többletfinanszírozását, akkor is 38,6 milliárd forint plusz jut működésre. Szerkesztőségünk vendége: Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

 Chrudinák Alajos: A SZÍRIAI HÁBORÚ VÉGJÁTÉKA II.

A tehetséges Henry Kissinger, volt amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó diplomáciai stílusát, ravasz politikáját és hírhedt metternichi reálpolitikáját sok amerikai héja politikus napjainkban is szeretné utánozni, de tapasztalt újságírók és történészek is elismeréssel szólnak ellentmondásos tevékenységéről, ahogy az amerikai birodalmi törekvések agyafúrt, diplomáciai zsonglőrjeként az erőszak és az enyhülés eszközeivel manipulálta a II. világháború utáni, megosztott világot. A 60-as és 70-es években a republikánus Kissinger Amerika világuralmi érdekeinek érvényre juttatásában a politikai képmutatás, ravaszság, mesterkedés, a piszkos háborúk, az erőszakos diplomácia és a reálpolitika sikeres művésze volt.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. De már szerdán 9 és 13 óra közt kapható a IX. kerület, Ráday u. 32. szám alatti kiadóhivatalban.

Előfizetéssel kapcsolatban hívja a +36-30-7545-017-es számot.

info@magyarforum.hu