vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.01. 

Óvodákat, iskolákat, sportcsarnokokat építettünk Érd térségében

Nem tartom szerencsésnek, hogy Diósd belterületén ipari kapacitást létesítsenek

Az elmúlt három esztendőben lényeges változások történtek Pest megye Érd központú választókerületében. Jelentősen növekedett a csatornázottság, csökkent a földutak aránya, óvodák épültek, iskolákat újítottak föl, új bölcsődét építenek és augusztusban megnyílt az Érdi Városi Sportcsarnok.

 Amikor 2010-ben Pest megye 8. számú választókerületének képviselőjévé választották Érd megyei jogú városa infrastruktúrája nem volt megfelelő állapotú, és rossz iskolai ellátással rendelkezett a település. Azóta sikerült-e ezen a helyzeten változtatni? – kérdezem Dr. Aradszki Andrást, a Fidesz-KDNP közös országgyűlési képviselőjét, választókerületi elnököt.

 –Ez egy igen összetett kérdés; és pozitívumokról tudok beszámolni: a hozzávetőlegesen 32 milliárd forintos csatornázási beruházás a közeljövőben befejeződik. Így Érden, Diósdon és Tárnokon – igaz az utóbbi település nem tartozik a jelenlegi választókerülethez – közel 100%-os lesz a csatornázottság állapota, míg a korábbi években ez az arány 20-22%-os volt. Ezen nagy teljesítmény mögött óriási munka húzódik. A lakosság türelmét külön köszönöm, hiszen végig szolidárisak voltak a projekt gyakorlati megvalósítóival, a munkásokkal szemben. Azon túlmenően, hogy kiépült a szennyvízhálózat, sikerült elérni azt, hogy Érden mintegy 40%-kal növekedett a pormentes utak aránya. A csatornahálózat elkészültét további útfelújítások és a felszíni víz elvezetésének kialakítása követik, de ezekre már csak 2014 után kerülhet sor az EU-s források mértékének megfelelően. A következő téma: az iskolarendszer állapota. Iskoláinkat már az állam üzemelteti, viszont befejeződött az érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola átalakítása, s ami még lényegesebb, hogy egy új óvoda épült, s kettőnek pedig a kapacitását növeltük. Erre azért volt szükség, mert a térségben viszonylag magas az átlagéletkor, hála Istennek sok gyermek születik. Az, hogy a jövőben három éves kortól kötelező lesz óvodába járatni a gyermekeket, további kapacitásnövelést irányoz elő. Bízom benne, hogy ezeknek a követelményeknek a térség önkormányzatai képesek megfelelni.

 Nem csak Érden, hanem Diósdon is magas a fiatalok aránya. Ott is történtek hasonló fejlesztések?

 –Diósdon óvoda épült, és most fejeződik be egy bölcsőde létesítése. Az utóbbi intézmény valószínűleg már tavasszal átadásra kerül.

 Azzal, hogy Diósd városi rangot kapott, elérhető-e az, hogy több beruházó érkezzen a településre?

 –Nagy sikernek könyvelhető el, hogy Spéth Géza polgármester úrral együttműködve elértük, hogy Diósd városi rangot kapjon. Amikor 2010-ben képviselővé választottak, polgármester úrnak tanácsoltam, hogy pályázzák meg a városi címet, mert az további lendületet ad a település vállalkozóinak, egyesületeinek, s nagy energiákat lehet mozgósítani a helyi fejlesztésekre is. Tehát nem csupán a cím elnyerése motivált bennünket, hanem az is, hogy fokozottabban tudjunk részt venni a források lehívásában, és az állami támogatások is növekednek a városi rang megszerzésével. Szinte minden adott ahhoz, hogy Diósdon nagyvolumenű fejlesztések történjenek a jövőben, mert a főváros közelsége is lehetőséget biztosít a további befektetők letelepedésére. Mindehhez azonban a városnak újra kell gondolnia a település rendezési szabályozását, mert az ipari célra használható területek elhelyezkedése jelenleg nem szerencsés. Hasonló feladat vár Érdre is, ahol a már említett infrastrukturális beruházások azért is szükségesek, hogy megalapozzák a helyi gazdaság fellendülését. Sajnos Érd, történelmi örökségéből fakadóan, a beruházásokkal kapcsolatosan kifejezetten hátrányos település. Ha a megyei jogú városok iparűzési adó bevételét vizsgáljuk, akkor Érd a sor végén helyezkedik el. A következő ciklus nagy kihívása, hogy mindezeket a problémákat orvosolni tudjuk.

 Képviselő úr szeptemberben a Polgári Szalon vendégeként elmondta: a Kerox Kft. diósdi építkezésének megkezdésével kapcsolatban a helyi KDNP és személy szerint ön is kifejezetten tiltakozott. Sőt a civilek demonstrációt is szerveztek a gyár újabb üzemegységének létesítése ellen. A Kerox Kft. több mint 20 éve működik Diósdon a jelenlegi Homokbánya úti telephelyén és tudtommal 500 embernek biztosít munkahelyet. Mi a baj a további bővítéssel?

 –2012-ben szembesültünk azzal a problémával, hogy a Kerox új üzemegységét nem az eddigi telephelyéhez közel, hanem a város belterületén akarja felépíteni egy ipari övezetté nyilvánított telken. Önmagában az, hogy a cég ott építkezik még nem jogellenes, s biztos megvan ennek a gazdasági racionalitása is. Azt viszont nem tartom szerencsésnek, hogy a város szívében ipari kapacitást létesítsenek, még akkor sem, ha mellette, a „múlt örökségeként” a már nem üzemelő csapágygyár épülete áll. Ezért, egyetértve a lakosság kérésével, megpróbálunk olyan megoldást találni, hogy ezt az üzemegységet ne belterületen építsék föl, s úgy tudom, hogy e tekintetben a beruházó cég is kellő rugalmasságot tanúsít.

 Képviselő úr folyamatosan sportolt, kosárlabdázott, Szeged és a Kecskemét NB-I. osztályú csapataiban játszott. Választókerületében történtek sporttal kapcsolatos beruházások, fejlesztések is?

 –Az érdi sportcsarnok korábban felépült, de hét évet kellett arra várni, hogy a létesítmény a város birtokába kerüljön. Ezért tartom nagy eredménynek, hogy augusztusban éppen a Férfi U19 Kézilabda Világbajnoksággal nyitotta meg kapuit a sportcsarnok. Azóta ez a csarnok a bajnokságokon jól teljesítő érdi felnőtt női kézilabdacsapat otthona, s a helyi szurkolók nagy számban látogatják a mérkőzéseket. Az érdi női kézilabdacsapat utánpótlásában több mint 200 gyerek játszik, de más sportágak iránt is nagy az érdeklődés. A január 1-jétől az új választókerületemhez tartozó Törökbálinton pedig olyan modern iskolát adtak át, amelynek épületében uszoda és sportcsarnok is üzemel. Az is büszkeséggel tölt el, hogy Diósdon a férfi kosárlabdacsapat feljutott az NB II-be, s már ott küzd a nagyobb sikerekért.

 Jelenleg az érdi központú választókerület elnöke. Ehhez a kerülethez januártól több település is tartozik. Sikerült megismerkednie azóta ezen községek, városok lakóinak elvárásaival?

 –Megismertem már a jövőbeni 1. számú választókerület településein élők gondjait, igényeit. Amikor az önkormányzatok adósságrendezéséről döntött az országgyűlés már azon szomszédos települések adósságcsökkentési százalékainak meghatározására is odafigyeltem, melyek nem tartoztak a választókerületemhez. Ennek eredményeként azt lehet látni, hogy például Érd városa 70%-os adósságleírást ért el, s míg Törökbálintra vonatkozóan eredetileg 40%-ot terveztek, de ezt az arányt 60%-osra sikerült megemelni. Azt is figyelemmel követem, hogy azok az önkormányzatok is támogatást kapjanak, melyek adósság hiányában nem részesültek adósságrendezésben. Konkrétan Sóskútra és Pusztazámorra gondolok. Nagy eredmény, hogy az utóbbi település 50 milliós támogatást kapott a napközi otthonos óvoda rekonstrukciójához, a fűtés korszerűsítéséhez. Igaz, Sóskút és Pusztazámor, ahogy Tárnok is, Csenger-Zalán Zsolt jelenlegi választókerületéhez tartozik, de képviselő úrral együttműködve feltérképeztem ezeket a településeket, megismerkedtem a polgármesterekkel, a képviselőtestületekkel, a civil szervezetek vezetőivel. Azt tapasztaltam, ambiciózus, tehetséges, tettre kész politikusok irányítják ezeket a településeket, és számíthatok együttműködésükre. Azt tapasztalom, hogy a választópolgárok örülnek annak az előterjesztésnek, amely folytatja a rezsicsökkentés folyamatát, amelynek mértéke és technikája olyan szintű, amely nem veszélyezteti még az ellátásbiztonságot. Ezért is lényeges, hogy az országgyűlés olyan nyilatkozatot fogadjon el, mely kifejezi azt: nem engedünk az EU az irányú nyomásának, amivel azt szeretnék elérni, hogy adjuk föl a rezsicsökkentési politikánkat. Nem hátrálunk meg, mert mi a magyar polgárok érdekét tartjuk szem előtt.

 

Medveczky Attila