vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.01. 

Hétéves álom valósul meg a Balatonnál

Programunk elnyerte a kormány kiemelt támogatását

Hamarosan megjelennek a tenderkiírások a közel 18 milliárd forint nettó értékű, 85 százalékos uniós támogatású dél-balatoni szennyvízberuházások kivitelezésére, amelyek során 2015 közepéig 18 településen építik ki vagy újítják meg a szennyvízelvezető és -tisztító rendszert. A projekt idén tavasszal nyerte el a kormány kiemelt támogatását, és nyár végén írták alá a támogatási szerződését.

 Jelenleg milyen állapotban vannak a dél-balatoni települések szennyvíztisztító rendszerei? –kérdezem Hidvégi Józsefet, Fonyód város polgármesterét.

 –A Balaton csatornázottsága és szennyvíztisztítása közvetlen a parti részen rendezett. A dél – balatoni szennyvízelvezetési és tisztítási projekt, mely összesen 18 települést érint, megvalósulása jelentősen elősegítené a szennyvíztelepek nagyobb befogadóképességét, illetve az úgynevezett háttértelepülések teljes szennyvíztisztítását. Egyedül Balatonendréd az a partközeli település, ahol szennyvízelvezetés megoldatlan. A 18 milliárd forint értékű beruházásba egyrészt három – a karádi, a somogytúri és a siófoki agglomeráció – új szennyvíztisztító kiépítése és kettő – a balatonlellei és kéthelyi – megújítása, bővítése tartozik. Ezen felül csatornakiépítési munkálatok zajlanának a karádi és somogytúri agglomerációban. A többi településen kisebb volumenű szennyvízelvezető beruházások történnek; azokon az utcákon, melyeket mostanra teljesen belaktak.

 Régebben miért nem lehetett támogatást szerezni egy ilyen nagyságrendű projektre?

 –A dél-balatoni szennyvízkezelő rendszerek kiépítéséért, fejlesztéséért 2005 óta küzd a térség. 2004-ben a szennyvízelvezető és –tisztítók környezetvédelmi előírásoknak való megfeleltetése uniós kötelezettségvállalás volt, s ezért a baloldali kormány annak idején azzal kampányolt, hogy megoldják a települések szennyvízelvezetési gondjait. Akkor 76 Balaton-parti települést vontak be a projektbe, és sokan hittek abban, hogy ezt véghez is viszik, hiszen a tó körzetében, megfelelő csatornázottság, illetve szennyvíztisztító hiányában nem adhatnak ki építési engedélyt. Tehát csatornázottság nélkül sem szállodát, sem üzemegységet nem lehet építeni. Térségünkben a két fázisú projektből 2010-ig még a tervezési szakasz sem zárult le. 2011-ben a dél-balatoni társulás elnöke lemondott, mert úgy látta, így megvalósíthatatlan ez a program. Marcali polgármestere, a hajdani elnök, lemondásával, majd az általa vezetett város kiléptetésével magára hagyta a visszafizetési kötelezettséggel terhelt társulást, és annak immár 18 tagtelepülését. Jómagam 2011. novemberétől vagyok a társulás elnöke, s arra kértek föl, hogy legalább a projekt első fázisát zárjuk le, hiszen 380 millió forintnyi visszafizetési kötelezettsége volt a társulásnak, amiért nem tudta megvalósítani még az előkészítést sem. Az összeg visszafizetése 15-16 kistelepülés biztos anyagi ellehetetlenüléséhez vezetett volna. Elkészítettük a terveket és a tanulmányokat. 2012. január 3-án tárgyaltam először a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnökével, s már június 30-áig teljesítettük az elvárásokat. A pénzügyi zárást is eléveztük tavaly decemberben. Óriási sikernek tartom, hogy mind az öt agglomerációra vonatkoztatva a megvalósítási szakaszra 2013. nyarán aláírtuk a támogatási szerződést. Ebben az is nagy segítséget jelentett, hogy a projekt idén tavasszal nyerte el a kormány kiemelt támogatását, ami lényegesen lecsökkentette a hivatalos határidőket.

 85%-os EU-s támogatásról olvastam. A beruházás megvalósulásához szükséges maradék összeget önerőből állják?

 –Ezt a támogatottságot 94-95%-ra szeretnénk költség-haszon elemzéssel fölemelni. Hiszen az ilyen típusú építéseknél lehetőség kínálkozik a 85%-os támogatottság növelésére. A maradék 5%-ra pedig önerő alapra szeretnék pályázni. Igaz, a Balaton-parti települések még meg tudnák oldani az önerő kifizetését, de a háttér-és kistelepülések már nem.

 A 2015-ig tartó munkálatok nem zavarják-e meg a nyári turistaforgalmat?

 –Ahogy már említettem a Balaton-parti településeken csak 4-5 utcán végeznek majd a beruházásunkhoz kapcsolatos munkálatokat, s azokat akár tavasszal is meg lehet valósítani. A szennyvíztisztítók felújítása pedig külterületen történik, ami nem befolyásolja az idegenforgalom alakulását. A háttértelepüléseket érintő csatornaépítések pedig azért lényegesek, mert minden egyéb fejlesztés alapjait jelentik.

 S ha már a turizmusnál tartunk: Fonyódon egész éves rendezvényekkel várják a turistákat, vagy a szezon csupán a nyárra korlátozódik?

 –Már évekkel ezelőtt megtapasztaltuk, hogy az önmagában nem elég, ha csak a strandolási időszakot emeljük ki. Ezért nálunk a turisztikai szezon egész évben tart. Fonyódon például kiemelkedő rendezvény a harcsafesztivál, illetve a kolbászfesztivál, s a többi balatoni település is rendez hasonló attrakciókat. Amikor befagy a Balaton, jégkarnevált szervezünk, amire sokan érkeznek Somogy megye minden részéről. Igyekszünk a téli Balaton szépségét is bemutatni a turistáknak, de a gondot az jelenti, hogy a legtöbb szálláshely csak a nyári szezonra összpontosít. Ezért azt szeretnénk elérni, hogy a déli parton minél több minőségi, négy csillagos szálloda épüljön, mert ezzel erősen fellendíthetnénk a térség idegforgalmát. Úgy látjuk, hogy óriási lehetőség rejlik a Csiszta Fürdő fejlesztésében. A Csiszta Fürdő a kevésbé ismert hazai termálfürdők közé tartozik, pedig nincs a „világ végén”, a Balaton déli partjának közelében, városunktól mindössze 5 kilométerre található. S mivel nem találtunk más forrást, így önerőből építettük ki a fürdőt Fonyóddal összekötő utat. A Csiszta Fürdő kénes, szénsavas vize minősített gyógyvíz, s azért nem él a köztudatban annyira, mert nem fejlesztették. Ennek ellenére a fürdőbe nyaranta rengeteg visszatérő vendég érkezik Németországból.

 

Medveczky Attila