vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.08. 

Él még a magyar puszta

Lezajlott a Behajtási ünnep a Hortobágyon

A magyar pásztorok körében meggyökeresedett évszázados népszokások minden jelentős alkalmat egy-egy jeles naphoz kötöttek. Amíg az állatok legelőre történő kiterelése többnyire Sárkányölő Szent György napján történt, addig a jószágok téli behajtása általában Szent Mihály, illetve Szent Dömötör napjára esett. A hagyományápolás vezérli azt a szándékot, miszerint a Dömötör napjához legközelebbi szombaton immár ünnepélyes keretek között történik meg az állatok téli szálláshelyre történő behajtása a Hortobágyon.

A behajtásnak, vagy más néven beszorulásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. A beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és a bérfizetés is. „Dömötör juhászt táncoltat” – tartja a közmondás, mely egyrészt a hideg idő beálltára utal, hiszen nem sokáig lehet már a szabadban maradni, másrészt a juhászok bottal táncoltatták meg azon társukat, akinél az elszámolásnál hiány mutatkozott. Szent Dömötör napjának – aki egyébként a pásztorok védőszentje is volt – megünneplése, a „dömötörözés”, a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek, a csárdában vagy a pásztorházban, és akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

Idén is több ezren látogattak el a magyar puszta fellegvárába. Miután Dömötör napja ezúttal éppen szombatra esett, így az eredeti napján zajlott le az idei Behajtási ünnep. Az események reggel 9 órakor kezdődtek. Az ünnepi köszöntőt követően megindultak befelé az állatok. A magyar puszta jelképének számító Kilenclyukú híd mindkét oldalán álltak az emberek, várták a beérkező jószágokat. Elsőként a kevertgyapjas, sodrósszarvú juhokat terelte a pásztor. A köznyelvben tévesen rackának is nevezett juhokat követően meseszép lovak és tekintélyt parancsoló termetű bivalyok jöttek, majd legvégül érkeztek a magyar szürke marhák. Impozáns látvány volt, amint az egész világon egyedülálló építészeti műemléken tömött sorokban vonulnak a pusztai állatok.

Miután az állatok bevonultak a régi vásártér szélére, kezdetét vette a bemutató. Ebben megcsodálhattuk a behajtott állatokat kicsit közelebbről, és kiderült, hogy a csikósok még napjainkban is nagyon értenek a lovak nyelvén, mert hátasaik minden kérésüket teljesítették. Méltán vívták ki a nagy létszámú közönség rokonszenvét. Az ünnep alkalmával látogatható volt valamennyi kiállítás is, amelyekben nemcsak a hortobágyi pásztorok életmódjával, de a magyar puszta történetével is megismerkedhet az érdeklődő. Bár a Behajtási ünnep – annak rendje és módja szerint – elsősorban a látványra törekszik, szerencsére elmondható, hogy minden korábbi hányattatás ellenére él még a magyar puszta, őrizve évszázados hagyományait, sajátosságait. A Hortobágy Magyarország utolsó tájegysége, ahol a legeltetéses állattartás tájformáló tényező. Még napjainkban is mintegy 200 jószágtartó hely működik a tájegységben. Pedig a kommunistáknak kis híján sikerült ezt is tönkretenniük. Rákosiék idején államosították az addig Debrecen város kezelésében lévő területet, amely szinte teljesen véget vetett a térségben megszokott nomád pásztorkodásnak. A pásztortársadalom megbecsültségében ez jóvátehetetlen károkat okozott.

Emellett komoly veszélybe kerültek az őshonos, felbecsülhetetlen értékű állatfajok is.

Szerencsére később javult a helyzet. A mind erőteljesebb nemzetközi nyomásra 1973. január 1-től itt jött létre országunk első nemzeti parkja, amely immár a Világörökség része kitüntető címet is elnyerte. Részben ennek is köszönhető, hogy a Hortobágy lassanként visszanyeri régi önmagát. Mostanság mintegy 70 000 juh és 10 000 marha legelészik a hatalmas pusztában. A legelőterületek korábbi szűkülése ellenére is fennmaradtak az archaikus vonásokat őrző pásztorkodási módszerek. Napjainkban több mint 300 pásztor dolgozik a Hortobágyon, sok tekintetben a régi módszerek szerint, vagyis elmondható, hogy a több évszázados hagyományokkal rendelkező pusztai pásztorkultúra megőrződött, fennmaradt.

Ugyanígy visszanyerte gazdagságát a Hortobágy a természetes élővilág tekintetében. Európa 500 madárfajából eddig 342 jelenlétét igazolták, ami elképesztően nagy arányt jelent. A világviszonylatban is súlyosan veszélyeztetett fajnak számító réti sas, valamint a hagyományosan magyar madárnak számító túzok egyaránt stabil állománnyal van jelen a pusztán. Emellett az őszi időszakban ezreket csalogat a Hortobágyra a hazánkban csak átutazó, ám itt kitűnő pihenőhelyre szert tevő darvak hagyományos vonulása.

A Hortobágy, mint a magyar Alföld talán legautentikusabb tája tehát újra él és nem-csak a kiemelt ünnepeken, de a hétköznapokon is várja a látogatókat.

 

Kovács Attila