vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.08. 

Londonban járt 45 szentendrei ferences diák az őszi szünetben

Több mint fél éves előkészület és szervezés után 45 diákunk elrepült Londonba. Nem kis izgalom egy világváros tömött utcáin együtt maradni és türelemmel, fegyelmezetten végig csinálni egy feszes, sok kihívással teli programot. Ezt csak tetézte, hogy a világháló meghirdette az évszázad legerősebb hurrikánját, mely éppen érkezésünk kezdetén csapott le Londonra. Mindezzel együtt az út nem csak nagyszerű kulturális élmény volt, de kiváló nyelvi inger is, amelyet sokféle képen stimulált az idegen nyelvi környezet.

 Szinte lábunk se érte az angol hont, máris a London Bridge Experience félelmetes útvesztőiben találtuk magunkat. Véres hullák társaságában, bűzös folyosók vittek minket keresztül a sötét történelmi középkoron. Kaptunk egy kis sokkot, de megráztuk magunkat és a Southwark Cathedrális nyugodt falai közt egy kis templomi muzsika mellett, szépen összeszedtük magunkat. A Globe Színház különösen nagy élmény volt mindenkinek, egy eredeti angol színész minden tehetségével vezetett minket körbe a guide.

A Westminster Abbey-be kétszer is jártunk. Istentiszteleten is és turistaként körbejárva. Döbbenten találtunk rá fizikusokra, írókra, költőkre, színészekre, uralkodókra… akik mind-mind itt vannak eltemetve.

Elsétáltunk a Saint Paul katedrálisba és gyönyörködtünk a hihetetlen londoni belvárosban. Megtekintettük a Tower-t és büszkén húztuk ki magunkat látva az angol koronázási ékszereket. Azért a magyar korona mégiscsak… Hajókáztunk a Temzén, ami lehetőséget adott nekünk, hogy a kivilágított Londonban is gyönyörködjünk. Volt köztünk olyan, aki a London Eye-ról is körbe nézett, de mindannyian bepillantottunk a Parlament működésébe, és mosolyogva néztük, milyen kedvesen marakodnak a parlamenti képviselők. Óriási élmény volt Windsor, a királynő nyári rezidenciája. Ide vonattal mentünk ki, és audio-guide-os segítséggel sétálhattunk körbe. Eaton-ba is ellátogattunk, ahol a világ egyik leghíresebb iskolája található. Többek között itt diákoskodott 19 brit miniszterelnök. Mi is fogtunk magunknak egy diákot, lehet, hogy még viszi valamire, és lefényképezkedtünk vele. Eljutottunk a Chelsea Stadionba, és megcsodáltuk, ahogy még a füvet is szoláriummal növesztik. Napfürdőben sétálhattunk Greenwich-ben, ahol a meridian line-ra, azaz a kezdő hosszúsági körre bizony mind a 48-an felálltunk.

Saját busszal mentünk Canterbury-be, ahol nem csak gyönyörködtünk a katedrálisban, de énekeltünk is benne. Thomas Becket meggyilkolásának helyszínét megrendülten jártuk körbe. Ezután csapatokban, térképpel a kezünkben egy akadályversenyen vettünk részt, ami lehetőséget adott nemcsak, hogy felfedezzük Anglia legrégebbi templomát, vagy bepillantsunk egy modern hajvágó szalonba, de lehetőségünk volt keresztül-kasul bejárni Canterbury belvárosát. Innen a busz elvitt minket a Dover-i fehér sziklákhoz, ahol a lemenő nap fényében még megfigyelhettük hogyan dock-olnak a francia partokkal szemben.

Utolsó nap, érdeklődés szerint, háromfelé szakadtunk és a British Museum, a National Gallery avagy a Science Museum falai közé vettük be magunkat.

Élménydús hat napot töltöttünk együtt. Jól elfáradva, de feltöltődve érkeztünk haza, kicsit kiéhezve a hazai és az iskolai kosztra.

 

Bodó Márta