vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.22. 

Rade Marković a börtönből fenyegetőzik

A Politika belgrádi napilap értesülései szerint Radomir Marković, az Állambiztonság (DB) volt vezetője, akit a Vuk Drašković, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke ellen 1999-ben elkövetett emberölési kísérlet miatt negyvenéves elzárásra ítéltek, a börtönből azt üzente, hogy Szerbia térdre kényszerül, ha nyilvánosságra hoz bizonyos információkat abból az időből, amikor ő irányította a szóban forgó területet. A Politika szerint egyelőre nem világos, hogy Marković milyen jellegű információkra gondol: bizonyos politikusokkal, vagy esetleg háborús bűnökkel kapcsolatosakra. Feltételezni lehet azt is, hogy a szóban forgó titkok nyilvánosságra kerülése nemzetközi horderejű kárt okozhatnának Szerbiának.

 Már korábban is szó volt arról, hogy letartóztatását megelőzően Marković törvényellenesen tüntette el a DB bizonyos hivatalos aktáit és dokumentációját. Emiatt bírósági eljárás is folyt ellene. Branko Crni és Milan Radonjić volt kollégáival egyetemben akkor azzal terhelték, hogy a demokratikus rendszerváltást követően lemásolta és magához vette a Szerbiai Demokratikus Ellenzék 16 politikusának az aktáját. A bíróság szerint az ügyészségnek nem sikerült bizonyítania ezeket az állításokat az eljárás során, ezért Markovićot, Crnit és Radonjićot jogerősen felmentették.

 A Politika már korábban is cikkezett arról, hogy az újságíró-gyilkosságokkal foglalkozó állami bizottság olyan bizonyítékok birtokába jutott, amelyek arra utalnak, hogy Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolását is az állam rendelte meg. Több dolog arra enged feltételezni, hogy a DB-t nemcsak Ćuruvija követésével bízták meg, hanem annak meggyilkolásával is, írta a Politika.

 Magával az aktuális fenyegetéssel kapcsolatban Marković ügyvédje, Dušan Mašić azt nyilatkozta, hogy már hosszabb ideje nem találkozott védencével, ezért sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudja a sajtóállításokat. Mašić egyébként nem hiszi, hogy Marković bárkit is megfenyegetett volna, mert mint mondta: védencének nem szokása ilyesmit tenni.

 

(Magyar Szó)