vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.22. 

Jens Jorgen Nielsen dán történész: Oroszországnak saját útja van

„Saját út: Putyin és az új Oroszország” címmel jelent meg Jens Nielsen dán történész és független újságíró könyve, amelyet október 26-án mutattak be Koppenhágában.

"Azért írtam meg a könyvem, mert idegesít az a korántsem objektív, eltorzított kép, amelyet a nyugati média rajzol Oroszországról. De ez egyáltalában nem jelenti, hogy szemet hunynék azok fölött a problémák fölött, amelyek ténylegesen léteznek a jelenkori Oroszországban” – mondta Nilsen a könyvbemutatón.

Jens Nielsen az elemzést nemcsak mély elméleti ismeretekre alapozza, mint történész, hanem személyes tapasztalatra is. Sokáig dolgozott Oroszországban, egyebek között a Politiken lap tudósítójaként, és tökéletesen beszél oroszul.

 Oroszország utóbbi 20-30 éves fejlődését elemezve a könyv szerzője arra a következtetésre jut, hogy Oroszországról a nyugati elképzelések szubjektívek, és gyakran teli vannak előítéletekkel. Nielsen megkérdőjelez több mítoszt, amely meglehetősen elterjedt Nyugaton. Így felhívja az olvasók figyelmét, hogy a 80-as évek végén éppen a Szovjetunió Kommunista Pártjának vezetősége (és nem a lakosság széles körei) akarták valamiféle „tiszta kapitalizmust”. De a 90-es években a kapitalizmus „durva és sötét” lett. Ez Jelcinnek az ideje, aki a Nyugat szemében a demokrácia oroszországi védelmezőjeként szerepel. De éppen a parlament körüli események és más dolgok tanúskodnak az ellenkezőjéről. Ezen kívül az ország gazdasági helyzete folyamatosan romlott. 1998-ban bekövetkezett az államcsőd, és a megalázott Oroszország, mint egy harmadik világbeli állam, kénytelen volt kölcsönt kérni a Nemzetközi Valutaalaptól.

 A dán szerző szerint, számos dolog utal arra, hogy a Nyugat célja az volt, hogy független bel- és külpolitikával nem rendelkező, gyenge országgá változzon Oroszország. Jens Nielsen szerint a Nyugatnak egészében, és így egyebek között Dániának is, erős gazdasággal, független külpolitikával rendelkező Oroszországra van szüksége.

 Könyvének bemutatóján külön kiemelte, hogy a mostani – putyini – Oroszország ezen az úton halad. Sikereket ért el a jelcini Oroszországhoz képest, miután a Nyugat előtti meghajlást saját fejlődési útjával váltotta fel. Nem helyes azt gondolni - ahogy ezt a nyugati média beállítja-, hogy Oroszország lakossága alig hogy megszabadult a kommunizmus béklyóitól, alig hogy megérezte a szabadság friss levegőjét, ismét magára öltötte a putyini Oroszország bilincseit.

 A könyv bemutatóján, amely igen népes volt, kiemelték, hogy a „Saját út: Putyin és az új Oroszország” c. könyv a szerző részéről becsületes és bátor tett, miután Nielsen nem félt szembeszállni a dán média, a dán politikusok körében elfogadott véleményekkel.

 

(Forrás: Oroszország hangja)