vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.27. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXV. évfolyamának 48. száma!

A tartalomból:

TALÁLÓS KÉRDÉS Vallásos zsidó buzizhat-e, ha jobbikos muszlimmal segélyt oszt a cigányoknak? (címoldal)

Történt, hogy a MAZSIHISZ és a Magyar Iszlám Közösség élelmiszert és ruhát osztott Csenyétén a cigányoknak. Az akcióról az Index számolt be. Mivel a ruhákat nem egyenként adták oda, némi dulakodás alakult ki. Az Index a felvett anyagot a dulakodásra kihegyezve vágta össze, így aztán az interneten szörföző polgár habitusától függően jót mulathatott, vagy elborzadhatott, hogy ezek a szerencsétlen cigányok már megint mit művelnek. Ezenkívül még azt tudhattuk meg a videóból, hogy Csenyéte azért nem kap pénzt, mert MSZP-s érzelműek. Hogy akkor vajon korábban miért nem kaptak pénzt és a nyomortelepnek beillő soron miért roskadoznak a házak, arra természetesen nem tért ki a tudósítás. Azaz az Index videója a legalja bulvárszemét színvonalán tudósít, de ezt már megszokhattuk.

 In memoriam Csurka István

Csurka István A tiltás, tűrés, támogatás rendszere (2.oldal)

A magyar középosztály, a magyar értelmiség legjobb nemzeti-polgári erői mögött óriási irodalmi, tudományos, művészi teljesítmény van. Sok-sok kiváló tehetségnek, tudósnak, történésznek és művésznek óriási a hozzájárulása a jelenkori magyar kultúra fenntartásához, mégis a dolgok, tények, személyek és célok megnevezése nélkül ez a küzdelem és ez a teljesítmény csak fél értékű. Most pedig már útjában áll a magyar megmaradásnak. Mert egyszerűen arról van szó, hogy kézbe veszi-e a magyarság a hatalmat Magyarországon, vagy sem. És a hatalmat nem lehet felerészben, tessék- lássék alapon, részlegesen kézbe venni, hanem csak mindenestül.

 Változik az uniós források felhasználása 2014–2020 között

A kis- és közepes vállalkozások a következő hétéves költségvetési időszak nyertesei (4.oldal)

A 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban a források elosztásában a jelenleginél kisebb számú, de sokkal integráltabb fejlesztések finanszírozását tervezik, és a beruházásoknál figyelembe kell venni az adott térség többi fejlesztését is. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára érdeklődésünkre elmondta: a 2014–2020-as költségvetési időszakban szeretnék az úgynevezett közvetítői vonalakat teljes egészében kikapcsolni a forráselosztásból.

 Négy eszköz a zsebszerződések felszámolására (4.oldal)

Az új földtörvénybe foglalt szabályok, a büntető törvénykönyv módosítása, az állami elővásárlási jog és a kisajátítás alkalmazása, illetve a legutóbbi, a zsebszerződések felszámolását célzó törvény adja az alapját annak, hogy a kormány elejét vegye az ilyen szerződésekkel történő földszerzésnek – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára.

 POZSGAY 80

Születésnapi beszélgetés Pozsgay Imrével (5.oldal)

Engem általában olyanok ítélnek meg, akiknek sokkalta több elszámolnivalójuk lenne, és egyetlen jó cselekedetükre sem emlékszem. A liberális oldalnak mindig is a nemzeti elkötelezettségemmel van baja, nem a kommunista múltammal. Ahogyan azt korábban A tiszteletbeli köztársasági elnök című portrékötetben megfogalmaztam: „Valójában a liberálisok igazoló bizottságként működtek a magyar politikatörténetben az elmúlt húsz évben. Ők mondják meg a politikában még ma is, hogy ki a jó ember, és ki nem. Mondhatnám azt is, hogy ez az a képesség, amellyel még a véres pufajkát is fehérre lehet mosni, de a nemzeti elkötelezettséget nem lehet megbocsátani.”

 Csorja Gergely: Az állatorvosi lótörvény (6.oldal)

A lovardák túlnyomó többsége semmilyen előírásnak sem felel meg. Ezeket egyáltalán nem érdekli az állami szabályozás. Napról napra élnek, örülnek, ha a takarmányt meg tudják venni. Sokan csak azért nem adják el az egészet, mert szeretik az állatokat, vagy azért, mert ezek a lovak szinte eladhatatlanok. Ez az alaphelyzet. A már minősített lovardákban pedig nem a követhetetlen vérvonalú nullás lovakkal van a probléma, hanem hogy nincs pénz és energia, hogy a lovakkal eleget foglalkozzanak. A lovardák oktatólovai nem a legjobb, hanem éppen a legrosszabb lovakból kerülnek ki. Itt egyetlen szempont van, hogy a ló szándékosan ne okozzon kárt a lovasban.

 Hazánk első alkalommal adhat otthont olimpiai eseménynek

Győr családbarát város, ezért minden beruházás és kulturális program esetében figyelembe vesszük a gyerekek érdekeit (7.oldal)

Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke: A győriek régóta várják már, hogy 50 méteres uszoda épüljön Győrben, ezért ez a létesítmény nekik is készül. Szerencsére a mostani uszoda, valamint az új létesítmények minden igényt ki tudnak majd szolgálni. Petrov Iván vezetésével Győr az úszás régiós központja lett. Felmértük a jelenlegi helyzetet és a jövőt is: az uszoda a győri nyugdíjas, apuka vagy kisgyerek számára éppúgy elérhető lesz, mint a helyi utánpótlás és élsport számára.

 Óbuda-Békásmegyeren kevesebb a vagyon elleni bűneset

Fontosnak tartjuk, hogy a BKK a hiányzó P+R parkolókat mielőbb építse meg (7.oldal)

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere: Önkormányzatunk Békásmegyeren térfigyelőrendszert hozott létre, így azon a területen nagymértékben csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma. Ezenkívül a közterület-felügyelet működtetését hét éve átvettük a Fővárosi Önkormányzattól; folyamatosan bővítjük az állomány létszámát, és el is látjuk őket különböző eszközökkel. Nagyon jó az együttműködésünk a rendőrséggel és a polgárőrséggel is.

 A sertéságazat lehetőséget kapott az életben maradásra

A Kiváló Minőségű Sertéshús védjeggyel a magyar sertéshús remek minőségére hívjuk föl a figyelmet (8.oldal)

Menczel Lászlóné Edit, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára: Az élő sertés kilójának ára átlagosan 400 forint. Ha erre, rájön a 27%-os áfa, akkor az plusz 108 forintot jelent. Amennyiben az áfa 5%-os lesz, akkor ez az összeg csak 20 forint. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozó a szükséges élőállat mennyiségért kevesebbet fizet kevesebb forgótőkére van szüksége. Így lerövidül a fizetési futamidő is, és a termelő sokkal korábban jut a pénzéhez. Nem beszélve arról, hogy 25 forintért már nem érdemes senkinek se kockáztatni, hogy feketén dolgozzon.

 Több támogatás jut a tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztésére

725 művelődési házat és több mint 750 templomot újítottunk föl a vidékfejlesztési programokból (9.oldal)

A tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztését közös programmal támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 10 milliárd forintos pályázatot hirdettek meg november 25-étől a kistelepüléseken, illetve a tanyákon élő emberek életminőségének javítására. Szerkesztőségünk vendége V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 Beszélgetés Horváth Roland festőművésszel (10.oldal)

Amikor a XIX. századi mesterek figurális alkotást készítettek, még nem volt ennyire felgyorsult és zavart a világ, a társadalom, és jóval kevesebb eszköz állt rendelkezésre a művész számára ahhoz, hogy képet készítsen. Igaz, addigra már feltalálták a fényképezőgépeket, de sokkal egyszerűbb és direktebb módjai voltak az ábrázolásnak.

 Együtt–PM-es zavarkeltés a Belvárosban (19.oldal)

Zalka Szilvia, Belváros- Lipótváros Önkormányzatának sajtóreferense: Belváros Önkormányzata a Hold utcai vásárcsarnokot szeretné felújítani a megnyert pályázati pénzből. Fontos tudni, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pályázatát nem csak tanyafejlesztésre írták ki, volt olyan kategória is, amely kifejezetten olyan helyek, piacok létesítéséről szólt, ahol tanyasi termékeket lehet vásárolni, közvetlenül a termelőktől.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál.

Már szerdán megveheti a IX. kerület, Ráday u. 32. I. emeleti kiadóhivatalban 9-14 óra között és a Püski Könyvesházban.

Előfizetés: info@magyarforum.hu, +36-30-7545-012