vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.29. 

Overdose (Vágta egy álomért) – egy film az idomárról

Múlt hét hétfőn mutatták be az Overdose című filmet az Urániában. A premier előtti vetítésen két jól elkülöníthető társaság jelent meg. Ott voltak a lóversennyel foglalkozó Overdose-ért, a kivételes képességű versenylóért érkező érdeklődők és a filmes szakma képviselői, elsősorban az alkotók körei.

A filmet az HBO és Magyar Nemzeti  Filmalap finanszírozásában készítették 50 millió forintból. Ferenczi Gábor a film rendezője és a dramaturg játékfilmes szempontból jó munkát végzett. Kreáltak egy történetet a ló köré. A történet főszereplői elsősorban Ribárszki Sándor a ló első idomárja és másodsorban Mikóczy Zoltán a ló tulajdonosa. A történet lényege, hogy a szerencsésen alacsony összegért megvásárolt lóról kiderül, hogy kiváló képességű sprinter. Szinte kusturicai világba csöppenünk, ahol a ló tulajdonosa hol luxus Mercedesében jólöltözve, hol rövidnagrában sörözve, hol a Csepel művek rozsdatengerében, hol a Newmarket-i árverésen, hol az Alagi tenyésztelep nyomorában, hol a Golyó nevű kocsmában, hol Baden Badenben tűnik fel. Aztán a sokkoló fordulat Mikóczyt kirángatják román kommandósok a kocsijából, majd látjuk bilincsbe verve. Közben a ló sikert sikerre halmoz, a ló trénere (idomárja) Ribárszki Sándor végigláncdohányozva a sztorit, küzd a lóval, a lóért. A történetet, a Mikóczy vonalat is szinte Ribárszki szemén keresztül látjuk. Ribárszki kitárulkozik, őszinte, esendő, de szeretni való figurává avanzsál. A film kezd kelet-európai mélyvalósággá válni. Olyanná, mint amikor az orosz maffiáról látunk valamiféle dokumentumfilmet. Közben felsejlik a munkalovas Budinszki Barabara, aki a lóval és a lóért él. És bekövetkezik az első tragédia, a ló elveszti az egyik patkóját a budapesti versenyen. Majd sántítva, bal első patáit alig lerakva botorkál. Mindenki a fejét fogja. Megindul a küzdelem. A hozzáértők kifejtik, hogy ebből a betegségből, a patairha-gyulladásból szinte lehetetlen felépülni.

Egyik kezelés a másik után: Alag, Pullborough, Berlin. Ribárszki kimegy Németországba és mivel Overdose nem maradhatna magyar ló, nem futhatna tovább magyar színekben, ha követné a jól megszokott idomárt és munkalovast, ezért a tulajdonos – némi össze-vissza beszélés után – úgy dönt, hogy megválik Ribárszkitól. Helyette egy szlovák, de magyar engedéllyel rendelkező idomárt Josef Roszivalt bízza meg. A háttérben megjelenik a politika, Járai Zsigmond, és Orbán Viktor személyében, valamint Demján Sándor, mint a gazdasági elit is. Roszivallal nyer a ló Pesten, de aztán bekövetkezik a nagy tragédia. Baden-badenben csak hetedik. Összeomlás. Aztán mégis feltámad halottaiból, de ez már érezhetően nem ugyanaz a sikersztori és ha kimondva nem is, de a háttérben ott van, hogy Mikóczy feláldozta a lovat. Hogy csak azért, hogy még nagyobb magyar siker legyen nem hallgatott az idomárra, Ribárszkira.

Ez, mint történet, mint egy játékfilm története tulajdonképpen jó, akár érdekesnek is mondható. Azonban mint dokumentumfilm nem állja meg a helyét. Ugyanis nem a valóságot dokumentálja, hanem kreál egy nem létező valóságot.

Aki ismeri a lóverseny világát, az tudja, hogy ez így nem történhetett. Aki ismeri Overdose történetét, az tudja, hogy nem így történt. Az alkotók igen nagyvonalúan kezelték az események sorrendjét és a helyszíneket is. A valódi események sorrendjén változtattak és egy-egy vágással hatalmas ugrásokat tettek. Az egyik szereplő belép egy ajtón itt, majd kilép 30 kilométerrel arrébb.

De talán a legnagyobb hiba, hogy Ribárszki lesz a film témája és nem a ló. A ló idomárja, a munkalovas, a zsokék, és minden szereplő csak azért érdekes, mert egy különleges képességű ló közelében voltak. Ebből a sorból egyedül Mikóczy lóg ki, aki azért érdekes, mert hitt a lóban, hatalmas pénzt költött rá és a többiek – köztük Ribárszki – csak az ő jóvoltából kerülhettek egyáltalán kapcsolatba ezzel a kivételes képességű állattal.

Ha ez a film dokumentumfilm lenne, akkor a főszereplője Overdose, a mellékszereplő pedig Mikóczy Zoltán lenne. A többiek csak statiszták. Ha ez a film dokumentumfilm lenne, akkor megismerhettük volna Mikóczy emberfeletti küzdelmét és kivételes elkötelezettségét nemzete iránt.

Overdose története érdemes egy valódi dokumentumfilmre. Reméljük, egyszer az is elkészül

 

Csorja Gergely