vissza a főoldalra

 

 

 2013.11.29. 

Basescu: az ukrajnai helyzet Európa kudarca, de Moldova társulása küszöbön van

Európa kudarcának nevezte Traian Basescu államfő az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási folyamat leállítását, és úgy véli, hogy Brüsszel hibázott, amikor „hajthatatlan" álláspontra helyezkedett a bebörtönzött Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök ügyében.

 A román közszolgálati rádiónak hétfőn adott interjúban Basescu úgy vélte, hogy a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozó kudarc lesz az Európai Unió számára, viszont Románia és a Moldovai Köztársaság számára egy „kisebb siker". Basescu azért nevezte Románia és Moldova kisebb sikerének a november végi csúcstalálkozót, mert ezen várhatóan véglegesítik Moldova társulási megállapodását, amelynek része a szabadkereskedelmi egyezmény is.

 Basescu Moldova helyzete mentén tért ki Ukrajnára. Kifejtette: Chisinau integrációja attól függ, hogy Brüsszel képes-e lemondani az olyan elvárásokról, amelyek nincsenek összhangban a moldovai valósággal. Példaként említette a Timosenko-ügyet, és szerinte hiba volt az EU részéről, hogy hajthatatlan álláspontra helyezkedett. „Ez a túlzott követelés nem tett egyebet, mint hogy kudarc felé taszította az EU és Ukrajna társulási folyamatát" – mondta a román államfő.

 Moldova esetében rámutatott: a két egyezmény aláírása nem biztosíték Chisinau számára, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz, hiszen Brüsszel nem tekinti meghívónak a megállapodások parafálását. „Ez csak egy lehetőség, ami nem jelent még európai elköteleződést, mint ahogy Moldova álláspontja sem végleges egyelőre" – jegyezte meg.

 Figyelmeztetett, hogy Moldova integrációja esetében veszélyt jelenthet, ha Brüsszel „arrogánsan" kezeli Chisinaut, és nem veszi figyelembe az ottani politikai helyzetet. Hozzátette: ha az EU nem ratifikálja a két egyezményt, és nem vezeti be a vízumkönnyítést a moldovai állampolgárok számára, akkor a mostani integrációpárti moldovai kormány megbukhat a jövő évi választásokon.

 

MTI