vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.04. 

Sertić: A gyors és hatékony reformok elkerülhetetlenek

Szerbiában elkerülhetetlenek a reformok, s a kérdés immár nem az, hogy akarjuk-e vagy sem, hanem az, hogyan lehetne minél gyorsabban és hatékonyabban végrehajtani, jelentette ki Željko Sertić, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke.

 „Nálunk immár nem kérdés, hogy szeretnénk-e vagy sem, akarjuk-e vagy sem. Itt most a hatékonyság az egyetlen kérdés, az, hogyan és milyen módon hajthatók végre a reformok a leggyorsabban és a legeredményesebben”, nyilatkozta a B92-nek Sertić, kommentálva Aleksandar Vučićnak, a kormány első alelnökének kijelentését, miszerint a küszöbön álló gazdasági reformok cseppet sem lesznek könnyűk.

 Sertić kiemelte, a polgárok jobban hajlanak a reformokra, mint valaha, s hangsúlyozta „egy olyan fal előtt állunk, amelyen át egyetlen kijárat vezet, ez pedig a tudat, a viselkedés megváltoztatása, mindazoknak az elemeknek a módosítása, amelyeket az elmúlt időszakban bejelentettek”.

 Amikor az Abu Dhabiból érkező befektetésekről, a Bosch új gyárának megnyitásáról, a verseci dialízis felszerelést gyártó üzem építéséről van szó, Sertić kiemelte, ezek fantasztikus hírek Szerbia számára.

 „Ezek fantasztikus hírek, különösen ha tudjuk, hogy minden ország nyit a világ felé és megpróbálnak valamiféle piaci elvek alapján eredményeket elérni, ami a külföldi befektetéseket is vonzza. Amikor olyan híreket hallunk, hogy a nagynevű gyárak jönnek Szerbiába, ez valóban nagy erőfeszítések eredménye...”, mondta Sertić, aki arra is figyelmeztetett, a befektetői hangulat javításához a törvényes rendelkezéseknek is változniuk kell.

 Rámutatott arra is, hogy az államnak, a gazdaságnak és a szakszervezeteknek meg kell teremteniük azt az egyensúlyt, amely a sikeres állam létezését szavatolja.

 „Elkerülhetetlen egy olyan stratégiai terv kidolgozása, amely 3-5 évre szól, s amelyben az említett három elem egyenrangúan képviselteti magát, s amely pontosan kijelölt határidőkkel és akciótervekkel megszabja, mikor mit kell tenni, milyen módszerekkel”, mondta Sertić.

 Sertić szerint a szerbiai gazdasági tényezők jelenleg nagyon sok problémával szembesülnek – a gyenge törvényes rendezéstől a gyakran rossz törvényeken át a törvények összahangolatlanságáig.

 

(Forrás: vajma.info)