vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.04. 

Újabb közterületi trükkök

Budapesten jövet-menet óhatatlanul eszébe jut az embernek, hogy bizonyos baloldali vagy liberális erők szánt szándékkal, előre megtervezve akarják lejáratni a városvezetést, a kormányt és a kormányzó pártot. Különben hogyan fordulhatna elő, hogy az itt lakókat vagy akárcsak áthaladókat olyan vegzatúrának teszik ki egyes, látszólag Fidesz vezetésű önkormányzatok, mely vegzatúra értelmetlen, káros és egyértelműen a vezetés ellen hangol. A IX. kerület ebből a szempontból bizony irányadónak tekinthető. Az itteni közterület felügyelet lényegében mindent megtesz, hogy az emberek megutálják a kerületi és esetleg az országos vezetést.

De más kerületek sem szűkölködnek az ostoba, öncélú keménykedésben, a parkolási rendszerről vagy a tömegközlekedés bizonyos jelenségeiről ne is beszéljünk. Ne legyünk igazságtalanok, ezeket a rendszereket nem a mostani vezetés alakította ki, ezeket megörökölték. A kérdés csak az, hogy milyen megfontolásból nem szüntetik meg a vegzatúrát.

Legutóbbi és kicsit önös – merthogy a szerkesztőségünkhöz közel eső – példa egy várakozni tilos tábla esete. Hogy a IX. kerület ezen kies részén miért kell reggel nyolctól este nyolcig parkolást fizetni; vagy hogy a 2-es villamosra felszállva hol is lehetne jegyet venni a Zsil utcai megálló 300 méteres körzetében, azt már meg se merjük kérdezni. De azért az aljas pénzlehúzásnak is vannak határai.

A Kinizsi utcán, a Ráday utca sarkától húszonegynéhány méterre kint van egy várakozni tilos tábla (1. képen) a táblától pedig úgy tíz méterre fel van festve két parkolóhely. A várakozni tilos tábla alatt pedig kiegészítő tábla található, hogy a tábla után húsz méteren keresztül tilos a várakozás. Ezért aztán az átlagsofőr nem is hiányolja, hogy miért nincs a két felfestett parkolóhely kezdetén a várakozni tilos táblát feloldó valamilyen jelzés. És itt a nagy trükk. Ugyanis a teljesen szabályosan, tehát a környék összes parkolóhely-felfestésével azonos kinézetű felfestés (2. kép) csak kb. 10 méterre van a táblától. Az éber közteres, kerékbilincses haverjával pedig ott vár és a gyanútlanul megálló sofőr autóját a parkolás után néhány, de inkább 1 perccel lebilincseli. Ehhez hasonló trükkel máshol is élnek, a Fiumei úti gázművek parkolójától a városligeti lombok mögé rejtett tiltótáblákig. A kérdés az, hogy miért.

Az önkormányzat szempontjából bevételnek ez elenyésző. A kerékbilincses cég nyilván nagyot kaszál, de lehet ez szempont? Ráadásul a kerékbilincs maga az ellentmondás. Ha az autó zavarja a forgalmat vagy bármi mást, akkor minek bilincselik oda. Hogy lehetőleg még tovább zavarja? Ha nem zavar semmit, akkor miért tilos ott megállni.

Fontos megjegyezni, hogy szerkesztőségünk egyetlen tagját sem bilincselték le. Sőt miután egyik munkatársunk összetűzésbe keveredett a közterület felügyelet munkatársával – aki hozzá kell tenni az átlagnál jóval megértőbb volt – másnap sárga festékkel bekenték a padkát (1. kép). Ettől persze a megtévesztő felfestés még ugyanolyan megtévesztő marad.

A fenti csak egy példa. Az igazi kérdés, hogy ki és miért gondolja azt, hogy az emberek vegzálása jó. Ki és miért hagyja, hogy az embereket vegzálják?

 

SZ.