vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.09. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 41. száma!

A tartalomból:

BIZONYÍTVÁNY, BIZONY HITVÁNY

A Herczog-jelentés (címlapon)

Nem véletlenül járt Hannes Svoboda a szociknál. Azt hányták-vetették meg, hogy ha be tudnák ültetni a liberálbolsikat ismét a nyakunkba, akkor meghagynák a magára hagyott, kifosztott embereknek az EU-tagságot. A magyaroknak úgyis elég a gyarmatállam státusa. Majd ők kiverik a fejűnkből az önálló életet élő ország vágyát. Ezen egyszerű okból szeretnék az Orbán-kormány nyakát törni. Hálás vagyok, mint mondtam, Herczog Editnek, mert végérvényesen leleplezte pártját. Az amúgy moral insanity azt bizonygatta honlapján keresztül, hogy ők aztán a legméltóbbak a szoclib EP-listára kerülni, mivel teljes szívvel árulták a hazát, hiszen magát a Tavares-jelentést is Tabajdi Csaba és Göncz Kinga diktálta.

 A kerékpáros fejlesztésekkel az EU élmezőnyébe tartozunk

Érezhetően javult a hálózat minősége az elmúlt időszak beruházásai nyomán (4.oldal)

Szerkesztőségünk vendére Dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára: Magyarország 2007 óta mintegy 60 milliárd forintot költött kerékpáros fejlesztésekre, ezzel az uniós országok élmezőnyébe tartozunk. A hálózat minősége az elmúlt időszak beruházásai nyomán érezhetően javult. Az infrastruktúra azonban helyenként még mindig hiányos vagy már leromlott állapotú. Az egyre gyarapodó kerékpáros közösség igényeinek teljes körű kiszolgálásához további beruházásokra van szükség.

 Hála Istennek egyre több óvodára, iskolára van szükség

Olyan környezet kialakításán dolgozunk, amely vonzó a vállalkozások számára (5.oldal)

Zsámbék a Zsámbéki –medence egyik legmeghatározóbb települése, nem véletlenül kapta róla a nevét az egész medence. A település dinamikusan fejlődik, köszönhetően elhelyezkedésének és a városvezetésnek, melynek kitűzött célja, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy egyre több beruházó létesítsen helyben munkahelyeket.

Csenger Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Zsámbék polgármestere: A Budaörs központú választókerületben nagyon sok fiatal lakik, aminek az oka az agglomerációs helyzet. Egyre többen alapítanak itt családot, ezért a térségünkben demográfiai robbanás tapasztalható. Hála Istennek egyre több óvodára, iskolára van szükség, s most ezt a problémát kell megoldanunk. A közelmúltban nyitottuk meg a törökbálinti Bálint László Általános Iskola és Szakképző Intézményt, amit teljes egészében a kormányzat finanszírozott. Ki kell emelni, hogy Zsámbékon pedig egy egyházi iskola működése lehetetlenült volna el, ha magát az épületet, a Zichy-kastélyt, nem mentik meg a központi költségvetésből, és át nem adják használatba a premontrei rendnek. Biatorbágyon és Solymáron a minap adtunk át bölcsődéket, melyek a kisgyerekes szülők munkába állását könnyítik meg. Ezen kívül iskola felújítások történtek a választókerület számos településén.

 Nemzetközi ezüst minősítés Hévíznek

Papp Gábor, Hévíz polgármestere: Bebizonyítottuk, hogy Magyarország fejlődő települései bármelyik külföldi nagyvárossal felveszik a versenyt (7.oldal)

Sikeresen szerepeltek a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe benevezett magyarországi települések: Hévíz város kategóriában, míg Csopak a falvak között szerzett ezüstérmet az Entente Florale Europe versenyen. A belgiumi díjátadó gálán 250 küldött vett részt 11 európai ország 18 településéről. Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország települései mellett a 2012-ben legvirágosabb magyar városnak, illetve falunak megválasztott Hévíz és Csopak képviselte Magyarországot.

 Magyar alelnököt választott a COPA (7.oldal)

Kis Miklós Zsolt, a Magyar Agrárkamara mikro- kis és középvállalkozásokért felelős országos alelnöke az egyéni gazdálkodók legbefolyásosabb európai szintű érdekképviselete, a COPA egyik alelnöke lett. Hozzávetőlegesen 10 éven át az egyik bizottság szakértőjeként vettem részt ennek a szervezetnek a munkájában, s így rendszeres konzultációs lehetőséget biztosítottak számomra a mezőgazdasági termékek minősége és minőségbiztosításával foglalkozó munkacsoportban. Ezért rálátásom volt a szervezet működésére, s arra milyen lobbitevékenységet végez, milyen érdekképviseleti folyamatok zajlanak benne, s hogyan lehet mindezeket a tagszervezetek számára eljuttatni.

 Százmilliárdokat vontak el az oktatásból

Pedagógusokat tettek utcára, iskolákat zártak be, és minden ötödik gyermek funkcionális analfabétaként hagyta el az iskolapadot (8.oldal)

Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere: Mindaddig, amíg a pedagógusok kézhez nem kapják a magasabb fizetésüket, minden fórumot felhasználnak arra, hogy a közoktatási reformokat ócsárolják. Nagyon remélem, hogy azután mindenki meggyőződhet arról a városban, hogy Szentkuti Károly kijelentésének nincs valóságalapja. Annál is inkább abszurd a helyi szocialisták vádaskodása, mert Szentkuti egykor oktatásért felelős alpolgármester volt az MSZP-SZDSZ irányítású polgármesteri hivatalban, és ha van, akitől félni kéne a pedagógusoknak, az éppen ő, hiszen iskolát záratott be, és liberális kísérleti tereppé tette a mosonmagyaróvári oktatást, amit nem hiszem, hogy bárki is visszasírna ebben a városban.

 Megnyílt a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat

A gazdasági válság ellenére évről-évre egyre több erő, figyelem és pénz jut a kultúrára (9.oldal)

A magyar állam újjászervezésének részeként a közgyűjteményi hálózatot sikerült új alapokra helyezni. A múzeumi kiállítások felújítására és újak létrehozására 2013-ban 300 millió forint áll rendelkezésre. Jövőre az ideinél 17 milliárd forinttal több állami forrás jut a kultúrára – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök október 6-án Hódmezővásárhelyen a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján. A jubileumi tárlat megnyitása előtt a kormányfő megkoszorúzta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművét az aradi vértanúk emléknapján a hódmezővásárhelyi Kossuth téren.

Orbán Viktor: Hódmezővásárhely egyedülálló kulturális teljesítményét ma már bármelyik európai város megirigyelhetné. Emlékezzünk vissza: 2006-ban nyílt meg az Emlékpont, ami modern és kifejezetten XXI. századi intézményként az itt élő közösség kollektív történelmi emlékezetének központja lett. Egy éve pedig a kulturális városnegyedet is átadták a város polgárainak. Tekintélyes lista ez, s gratulálok hozzá a város polgárainak, és vezetőinek is, s az is kiváltja az elismerésünket, hogy az őszi tárlat megnyitása köré komoly programsorozatot szerveztek.

            A Vásárhelyi Őszi Tárlat minden évben a kortárs magyar képzőművészet országos találkozója – hangoztatta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A politikus először a vásárhelyi közösséget méltatta, amelyik befogadta a művészetet akkor, mikor a Munkácsy Mihály iskolájából hazatért Tornyai Jánosnak, szülővárosként alkotási lehetőséget biztosítottak, majd 60 éve biztosít bemutatkozási lehetőséget Hódmezővásárhely képzőművészeinek és az országból idesereglett kiállítóknak.

            Almási István Hódmezővásárhely polgármestere: Több, mint fél

évszázada, minden októberben a városra irányul a képzőművészetre érzékeny polgárok figyelme.

            Baán László a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója megnyitójában emlékeztetett arra, hogy az első – Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festőművészek, valamint Szabó Iván szobrászművész által kezdeményezett – őszi tárlat a Hódmezővásárhelyen élő, illetve a város művésztelepein vendégeskedő alkotók kiállítása volt.

            Október 6-án, az őszi tárlat megnyitását követően, 16 órakor a Kossuth téren, az Aradi vértanúk emlékművénél Dr. Kószó Péter alpolgármester mondott emlékező beszédet. A rendezvény ünnepélyességét példázta, hogy azon részt vettek a határon túli magyarság képviselői és a testvérvárosok delegációi. 1890-ben Palágyi József költő és tanító megnyerte a Petőfi Társaság pályázatának 100 aranyas fődíját az Aradi vértanúk című versével. Az esemény érdekessége nem csak az volt, hogy egyúttal az a megtiszteltetés is érte, hogy a Hősök szobránál elszavalták költeményét, s még csak nem is az, hogy Palágyi egy ideig Hódmezővásárhelyen tanított. Hanem, hogy a pályázat jeligés volt. Palágyi jeligéje pedig ez volt: „nem haltak ők meg”.

 Fő vezérelvünk a nemzeti kultúra ápolása

Nagyon sokat köszönhetünk azoknak az önkéntes hölgyeknek, akik idejüket, energiájukat nem kímélve dolgoznak nálunk (10.oldal)

Trznádel Angéla, a Polgárok Háza kulturális programigazgatója: Valóban hiánypótló szerepet töltünk be, mert nincs az országban még egy olyan intézmény, ahol rendszeresen és szervezetten olyan jellegű programok lennének, mint a Polgárok Házában.

 Hagyománykövető téma, hagyományhagyó megjelenítés

A technika meghatározza a témát, s behatárolja a gondolatot és a megoldási lehetőségeket (11.oldal)

Kurucz István András festőművész: ösztönösen festek, és amikor a munkáimat végeztem, akkor nem azt néztem, hogy éppen sárga színről van-e szó, hanem a festmény fényvilágát, s a melegség, a szerethetőség és a keménység ütköztetését figyeltem. Ezért sem beszélhetünk arról, hogy csupán a tájban megjelenő állatábrázolás jelenne meg nálam. Sőt: az alföldi környezet és az állatalakok más perspektívába helyeződnek. Voltak más jellegű munkáim is; egy időben növényeket is festettem, s ott is megjelentek az emberi vonások.

 A tartalmas és gondolatébresztő előadásokra fogékonyak a nézők

Nem hallgathatom el a kritikai kettős mércét, mert többen fenntartással közelítenek minden egyes olyan színházhoz, aminek élén más értékrendet képviselő vezető áll (12.oldal)

A 2013/2014-es évadban a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület együttműködésével minden nagyszínpadi bemutató napján kiállítás-megnyitót tartanak a színház második emeleti télikertjében.

Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója szerkesztőségünknek elmondta: A Magyar Dráma Napja arra az időre esik, amikor még az évad első premierjeit próbáljuk, így előadással nem tudtunk ünnepelni szeptember 21-én, de az, hogy rá hat nappal már a megfeszített munka eredményeként a negyedik bemutatót tartottuk, számunkra ünnepet jelentett.

 Csorja Gergely: Korlátozó szimbólumrendszerek – A Bank (I. rész) (19.oldal)

Hogyan lehetne bevezetni valamiféle új pénzügyi rendszert, amikor azt egy ország – legyen az a világ legnagyobbja is – nem vezetheti be, hiszen akkor gazdaságilag azonnal elszigetelődik? Nyilvánvalóan sehogy. Aki esetleg felvetné a duális pénzügyi rendszer bevezetését, ahol a konvertibilis fizetőeszköz – esetünkben a forint – mellett bevezetne az állam egy nem konvertibilis, másodlagos fizetőeszközt is, azt minden bizonnyal kiátkoznák. Pedig ez tűnik az egyetlen járható útnak.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Lapalapító: CSURKA ISTVÁN. Szerkeszti a szerkesztőbizottság. Főszerkesztő: Papolczy Balázs. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017.

E-mail: info@magyarforum.hu.

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány Kuratórium elnöke: Medveczky Attila Nyomdai előállítás: Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Kft., 9021 Győr, Újlak u. 4/a. Felelős vezető: Szammer István ügyvezető igazgató.