vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.04. 

Összesen mintegy 50 milliárd forint marad a családok zsebében

A csődvédelemmel a bankok is jobban járnak, mert megkapják hátralékuk jelentős részét

Kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, így azt a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni, segítve ezzel a kisjövedelmű, gyermekes családokat.

 A KDNP javaslata szerint kiszélesítik a gyermekek után járó adókedvezményt. Legyen kedves arról beszélni, hogy mindez kiket érint? – kérdezem Harrach Pétert, a KDNP országgyűlési frakcióvezetőjét.

 –A KDNP keresztény szociális eszméket valló párt, s ma ez azt jelenti, hogy a családok ügyével kell foglalkoznunk. A magyar családok nehéz helyzetbe kerültek, s mi ezért támogatjuk a rezsicsökkentést, és a devizahitelesek problémájának megoldását. Emellett vannak saját kezdeményezéseink, melyekkel szeretnék tovább segíteni a családokon. Természetesen a családnak, mint intézménynek, az egészséges társadalom alapjának a megerősítése is fontos számunkra, főleg most, mikor vannak olyan politikai szereplők, akik a család intézményét gyengíteni kívánják. A kérdésére válaszolva el kell mondanom, eddig 180 milliárd forintot tudtak a családok igénybe venni az adókedvezménnyel. Viszont voltak olyan családok, akik ezt az adókedvezményt nem tudták teljes egészében kihasználni, éppen azért, mert kevesebb jövedelemmel rendelkeztek, és több gyermeket nevelnek. Tehát a jövedelmükhöz képest több volt a lehetőség, mint amennyit ténylegesen igénybe vettek. Rajtuk kívántunk segíteni azzal, hogy javasoltuk, ne csak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehessen vonni a gyermekek utáni adókedvezményt. A javaslatunk szerint a 16%-os SZJA-n túl a 17%-os járulék is része lehet a kedvezménynek. Ezzel segítséget kapnak a kisjövedelmű és több gyermeket nevelő családok. Ezt egy példával érzékeltetem: Egy háromgyermekes család, ahol a szülők együttes jövedelme bruttó 400 ezer forint, leírhatna az adójából havi 99 ezer forintot a 3 gyermek után. Mivel – ha jól számoltam - 64 ezer forint személyi jövedelemadót fizetnek, még marad 35 ezer forintos lehetőségük. Azt kívánjuk lehetővé tenni a módosítással, hogy ezt a járulékukból írják le. Ezzel a bővítéssel hozzávetőlegesen évente újabb 50 milliárd forint marad a családok zsebében.

 Mikor születik erről a javaslatról törvény?

 –Az őszi ülésszakban a törvényjavaslat a parlament elé kerül és 2014. januárjától életbe lép a törvény.

 Bangóné Borbély Ildikó, a szocialista párt elnökségi úgy véli, a Fidesz-KDNP a mostani bejelentéssel elismerte, hogy megbukott az általa bevezetett adórendszer. Mi erről frakcióvezető úr véleménye?

 –Az adórendszer nem megbukott, hanem sikeres, és azért, hogy még sikeresebb legyen, bővítjük a kedvezményezettek körét.

 Térjünk rá a családi csődvédelemről szóló törvényre, amit szintén frakciójuk dolgozott ki. Elképzelésük szerint miként működne a csődvédelem?

 –Európa több országában is működik a magáncsőd intézménye, s azoknál a családoknál lép életbe, ahol a vagyoni és jövedelmi helyeztük illetve a gazdálkodásuk változtatásával, valamint a pénzintézettel való kapcsolatukban különböző átütemezéssel megoldható a törlesztés. Ahol teljesen fizetésképtelen a család, ott ezt az intézményt nem lehet használni, de ott már igen, ahol a pénzügyi kultúrájuk még nem elég kifinomult ahhoz, hogy megoldják a problémájukat, s nem mernek olyan nagyobb akciókba belefogni, mint például a gépkocsijuk, vagy a nyaralójuk eladása, vagy nem tudnak a pénzintézetekkel úgy tárgyalni, hogy kezelhető konstrukció jöjjön létre. Ezért pénzügyi ismeretekkel bíró gondnokra van szükség, aki egyúttal szociális munkás is. A családi csődvédelem kizárólag önkéntes alapon működik, viszont aki ezt a megoldást vállalja, annak együtt kell működnie a csődgondokkal. A legtöbb országban úgy működik ez a rendszer, hogy fegyelmezett törlesztés esetén a tartozás egy részét elengedik. Lehetőséget szeretnénk biztosítani a devizahitelek és más okokból eladósodott családoknak, ami három fél – az érintett, az állam és a pénzintézet – együttműködésére épül.

 A bankok mennyire értenek egyet a családi csődvédelemről szóló javaslataikkal?

 –Amikor javaslatunkat ismertettük, a bankok nem túlzottan lelkesedtek iránta. Pedig a csődvédelemmel a bankok is jobban járnak, mert így legalább megkapják hátralékuk jelentős részét, ellenkező esetben fizetésképtelenné válik a család, ami egyik félnek sem jó.

 Olyan aggodalmakról is hallani, hogy a magáncsőd bevezetésével megszüntethetik a fűtési idény idején való kilakoltatási moratóriumot is. Onnantól kezdve felgyorsulhatnak az árverezések is.

 –Ez nem igaz, mert a fűtési idényre szóló moratórium önálló intézkedés, a csődvédelem pedig önkéntességen alapuló, kissé bonyolultabb rendszer, s a kettőnek semmi köze egymáshoz.

 A csődvédelemről szóló javaslatukat is az ősszel tárgyalja a parlament?

 –Igen. Jelenleg a tárcák közötti egyeztetés folyik.

 Milyen hosszú lenne a csődeljárás időtartama?

 –Ez nyilván a hátraléktól is függ. A nemzetközi gyakorlatban öt év.

 Elérhető lenne, hogy az adósok a hitel törlesztése közben saját otthonukban maradjanak?

 -Igen.

 A családi csődvédelmi rendszert bírálók szerint még az olyan kétgyermekes családok sem férnek be a magáncsőd követelményei közé, ahol mindkét szülő dolgozik – de csak minimálbért keresnek–, mert túl alacsony az egy főre jutó jövedelem.

 – Mivel a csődgondnok minden elérhető lehetőséget ismer, nincs olyan család, amelyiknek ne találna emberséges megoldást a legsúlyosabb helyzetben is.

 

Medveczky Attila