vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.11. 

Zsille Gábor: Gazdasági távlatok

Minden bizonnyal új távlatokat nyit a lengyel gazdaság előtt az a tény, hogy az ország északi részén néhány héttel ezelőtt hatalmas mennyiségű palagázt találtak. A varsói központú PAP hírügynökség beszámolója szerint e fontos felfedezés a Balti-tenger partvidékén, a Gdyniához és Gdanskhoz közel fekvő Leborkban történt. A ConocoPhillips óriáscég leányvállalata, a Lane Energy július derekán kutatófúrásokat végzett a területen, és rendkívül magas palagázhozamot ért el. A napi nyolcezer köbméteres mennyiség új csúcs: Európában korábban soha nem bukkantak ilyen gazdag lelőhelyre. A hatalmas gázmező feltárása máris nagy lendülettel folyik. Piotr Wozniak környezetvédelmi miniszterhelyettes (képen) , lengyel főgeológus kijelentette: „Ez olajgeológiai szempontból nagyon jó hír Lengyelországnak és Európának. A biztató eredmény más energiaipari vállalatokat is palagáz-kutatási tevékenységük fokozására ösztönözhet.” A varsói szakhatóság az elmúlt években száznál is több kutatási engedélyt adott ki hazai és külföldi cégeknek, amelyek csaknem ötven kutatófúrást hajtottak végre. Jó néhány külföldi vállalat azonban nem élt a lehetőséggel, és a gázkitermelés bürokratikus akadályaira hivatkozva kivonult az országból. A lengyel szakemberek – a most felfedezett leborki mezőnek köszönhetően – 768 milliárd köbméterre becsülik a kitermelhető palagáz készleteket. Ez azért is különösen lényeges, mert az ország mindeddig évente tizenöt milliárd köbméter gázt importált Oroszországból. S hogy a lúd még kövérebb legyen: a lengyel PKN Orlen olajipari vállalat bejelentette, hogy a kelet-lengyelországi Syczyn térségében végzett kutatófúrásaik eredményesek voltak, és a terület a legígéretesebb lengyel gázmezőnek tűnik.

Az elmúlt napokban egy másik fontos bejelentés is elhangzott: Lengyelország a következő hét esztendőben 73 milliárd euró uniós támogatást költhet el. Az alábbiakban ismertetem az ügy részleteit, tekintettel arra, hogy nekünk, magyaroknak is tanulságos lehet. Nos, az EU-s támogatási rendszer változásai miatt ez az utolsó ciklus, amikor a lengyelek ekkora mennyiségű fejlesztési pénzhez jutnak. Ezt kihasználva a varsói illetékesek azt a célt tűzték ki, hogy az ország gazdaságát tudás- és technológiaalapúvá alakítják át. Jelenleg a lengyel gazdaság legnagyobb versenyelőnye az alacsony bérköltség. Minderről a lengyel regionális fejlesztési miniszter, Elzbieta Bienkowska nyilatkozott egy sajtótájékoztatón. Szavai szerint Lengyelországnak fel kell zárkóznia Nyugat-Európa államaihoz, és ehhez a finn Nokia telefongyártó cég legsikeresebb éveit kell lemásolniuk. Az eredetileg gumigyártással foglalkozó vállalat teljes átalakuláson ment keresztül, melynek eredményeként a világ egyik legismertebb telefongyártója lett. Bienkowska szerint a lengyel gazdaságnak pontosan ezt a példát kell követnie. Az is rendkívül fontos, hogy a lengyel cégeknek a jövőben többet kell költeniük a hazai fejlesztésre. Jelenleg még az a megoldás uralkodik, hogy külföldi cégektől vesznek át technológiákat, ahelyett, hogy maguk fejlesztenék ki őket. A lengyel innováció dicséretes példája az Asseco Poland szoftvergyártó cég. Alig egy évtized alatt éves bevételét negyvenmillió zlotyról öt és fél milliárdra növelte, és már világszerte negyven országban van irodája. A társaság legfrissebb üzleti terve már azt célozza, hogy egy másik vállalattal összefogva öt éven belül Európa második legnagyobb szoftvergyártójává válnak.

A varsói kormányzat egyik elképzelése szerint az uniós támogatásból tízmilliárd eurót kimondottan az egyetemek számára különítenek el. A cél, hogy az egyetemek csak olyan támogatott kutatásokat végezzenek, amelyeket a cégek is hasznosítani tudnak a piaci versenyben. Bienkowska miniszter asszony szerint főként a gyógyszerészetben, a számítástechnológiában és a repüléstechnológia terén várnak áttörést. Ennek érdekében a varsói kormányzat egyszerűsíteni kívánja a közigazgatási eljárásokat. A Világbank minden évben közzétesz egy listát, amelyen abból a szempontból rangsorolja az országokat, hogy területükön mennyire egyszerű vállalkozásokat üzemeltetni. Ebben a kimutatásban Lengyelország az elmúlt hét év folyamán tizenkilenc helyet lépett előre, és jelenleg az ötvenötödik helyen található. Ami pedig az uniós pénzek lengyel felhasználásának hatékonyságát illeti: a támogatásokból eddig háromszázezer munkahelyet hoztak létre. Érdekes egybeesés, hogy a Magyar Belügyminisztérium idén júniusi közleménye szerint a Startmunka-programra 153 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben – ebből az összegből hazánkban is pontosan ugyanannyi, vagyis háromszázezer munkahelyet létesíthetnek, elsősorban hátrányos helyzetű emberek közfoglalkoztatására.

A gazdaságpolitika vizeiről lassan ússzunk át a történelem, a kultúra felségterületére! Persze ez a birodalom sem mentes a politikától, sőt, éppen ellenkezőleg. Múlt vasárnap, szeptember 29-én ünnepelte hetvenedik születésnapját Lech Walesa, a Szolidaritás-mozgalom egykori legendás vezére, a Nobel-békedíj birtokosa, volt köztársasági elnök. Ebből az alkalomból levélben köszöntötte őt Orbán Viktor, és nemcsak a saját, de Magyarország minden polgára nevében. A levélben a magyar kormányfő úgy fogalmaz: „Nem lehet könnyű élő legendaként létezni a világban. Úgy tudom, a közelmúltban még egy mozifilm is készült az Ön életéről, amely azonban nemcsak a lengyel történelem híres szabadságharcosát mutatja be nekünk, hanem az ikonikus kép mögött rejlő valódi embert. Én most ez előtt a valódi ember előtt szeretnék tisztelegni.” (E ponton sietek megjegyezni, hogy három héttel ezelőtt e hasábon részletesen beszámoltam Önöknek erről a vadonatúj filmről, melynek címe A remény embere, és az Oscar-díjas Andrzej Wajda rendezte.) Levele második részében Orbán Viktor köszönetét fejezi ki Lech Walesának, hogy egész életével példát mutat számunkra emberségből, empátiából, szabadságszeretetből. „Ön a kommunista diktatúra utáni demokratikus Európa lelkiismerete, aki soha sehol nem hagyja szó nélkül az igazságtalanságot és a szabadságjogok korlátozását” – írja miniszterelnökünk, majd lezárásként Isten áldásával jó egészséget kíván a volt lengyel elnöknek és családjának. Amúgy gondolom, senkit nem lepek meg különösebben, ha elárulom, hogy szülőhazájában természetesen fényes ünnepségekkel köszöntötték Walesát. Lakóhelyén, Gdanskban például nyolcszáz vendég volt hivatalos a tiszteletére rendezett bálba.

Végül egy frissen érkezett hír, melyet a lengyel hírügynökségek hétfőn délben tettek közzé: II. János Pál és XXIII. János pápák szentté avatása 2014. április 27-én lesz.