vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.11. 

Az aradi vértanúkra emlékezett a vajdasági magyarság Eleméren

Dr. Korchecz Tamás: Ha összefogunk, és cselekvő magyarokká válunk, akkor a szülőföldünkön is csodákra vagyunk képesek

Az aradi vértanúk előtt tisztelegtek Eleméren, a Szent Ágoston templomban, ahol a golyó által kivégzett aradi vértanú, Kiss Ernő nyugszik. A templomot ő építette 1845 és 1847 között, amely ma már csak erre a gyászünnepre népesedik be. A megemlékezés gyászmisével kezdődött, amelyet msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök celebrált msgr. Tietze Jenő protonotárius és msgr. Miocs József, rektor segítségével, aki a prefektussal együtt elhozta a bánáti szeminaristákat.

 A szentmise után az emlékezők kivonultak a templom előtti térre, ahol elsőként a nagybecskereki Petőfi MME képviselői koszorúztak a szervezőbizottság nevében, majd az ünnepi beszédek hangzottak el.

 Magyarország belgrádi nagykövetségéről Harasztia László tanácsos mondott ünnepi beszédet, az aradi vértanúk tettét méltatta.

 - A tizenhármak áldozata tehát nem volt hiábavaló, erkölcsi példájuk a történelem tanúsága szerint azt üzeni, az azt követő nemzedékek magyarjainak, hogy a gyász előbb utóbb az élet felé fordul, a Magyarország boldogulásába vetett hit,győzedelmeskedik – mondta beszédében Harasztia László.

 Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédében feltette a kérdést, hogy „hol vagyunk mi, utódok attól a helytállástól, amelyet az aradi vértanúk bizonyítottak”, majd válaszként így fogalmazott:

 - Hiszek abban, hogy felismerjük, szembe helyezkedünk a közönnyel, ha összefogunk, és cselekvő magyarokká válunk, akkor a szülőföldünkön is csodákra vagyunk képesek. Élhető, tartalmas életet tudunk élni az ezeréves szülőföldünkön – mondta dr. Korchecz Tamás.

 Az ünnepséget első alkalommal tisztelte meg a nagybecskereki önkormányzatból a polgármester, Ivan Bošnjak személyében, aki részt vett a gyászmisén, majd üdvözölte az egybegyűlteket.  

A megemlékezés koszorúzással zárult. Az anyaország képviselői közül Horváth László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárság nevében, Harasztia László, Magyarország belgrádi nagykövetségének tanácsosa, Hajgató Zsolt ezredes, véderő-, katonai és légügyi attasé helyezte el a kegyelet virágait. Koszorúzott még dr. ifj. Korchecz Tamás, az MNT elnöke, Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa, mgr. Ivan Bošnjak Nagybecskerek polgármestere és Popov Erzsébet tanácsnok, Pásztor István, a VMSZ elnöke és Bimbó Mihály a VMSZ alelnöke, Hangya István, a VMDK alelnöke, Gusztony András, a VMDP alelnöke. A család nevében Kiss Nándor, református lelkész koszorúzott, továbbá főt hajtottak a szenttamási, bácsfeketehegyi és kishegyesi diákok és tanáraik, Zenta önkormányzata, a Zentai Magyar Kamaraszínház, Magyarkanizsa önkormányzata, Muzslya helyi közösség, a Muzslai Petőfi Sándor MME, a VMSZ nagybecskereki, muzslyai, törökkanizsai és csókai szervezete, illetve a VMDK nagybecskereki, illetve muzslyai helyi szervezete.

 

Kónya-Kovács Otília

 

(Forrás: vajma.info)