vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.11. 

Fejlesztik a Nagyerdő parkerdejét

Debrecenben is azt tapasztaljuk, hogyha nem felügyelik a felújított köztéri parkot, akkor az nagyon hamar visszakerülhet a régebbi állapotába

Európai uniós forrásból megújul a debreceni Nagyerdő parkerdeje: a város önkormányzata 1,95 milliárd forint támogatást nyert a csaknem 2,4 milliárd forintos beruházáshoz.

 Ez a projekt mennyire illeszkedik a város Integrált Városfejlesztési Stratégiájához? – kérdezem Dr. Papp Lászlót, Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájáért felelős alpolgármesterét.

 –Debrecen Integrált Városfejlesztési Stratégiája (IVS) jelentős részben a belvárosra koncentrál, annak része, az 1930-as évek óta tervezett, úgynevezett nyugati tehermentesítő út fejlesztésének első szakasza, amely elkészült a Hatvan és az Arany János utca között. Ennek a fejlesztésnek része volt továbbá a Hal köz térrekonstrukciója, a Nagytemplom mögötti Református Emlékkert megújítása. A parkerdőfejlesztés és az IVS között ilyen módon nincs összefüggés, s ezért is eltérő pályázati forrásból történik a két városrész megújítása.

 Tudtommal a Nagyerdőbe szállodát, fürdőt, kultúrparkot is terveztek. Tehát úgynevezett komplex fejlesztésről beszélhetünk?

 –A Nagyerdő esetében valóban nagyon összetett a fejlesztés, de a „Komplex gyógyhelyfejlesztés a debreceni Nagyerdőben” címet viselő részben EU-s, részben költségvetési, részben városi forrásból végrehajtott beruházás csak egy modulja a parkerdő fejlesztésének. A komplexitás viszont ebben az egy projektben is megvalósul. A parkerdő területét jelenleg négy nagy fejlesztés érinti. Az egyik a stadion –rekonstrukció. Az új stadion a régi Nagyerdei stadion helyén valósul meg. Ehhez kapcsolódik a stadiont közvetlenül körülvevő parkerdő felújítása. Ettől elkülönül a komplex gyógyhelyfejlesztés, amely kivitelezési szerződését szeptember 18-án írtuk alá. Ez két területre: a Csónakázó-tóra és az attól nyugatra eső, a Békás-tó körül elterülő parkerdő részletre koncentrál. A jövő év tavaszára elkészül a botanikus kert tudományos élményparkja és az Aquaticum Debrecen Termál és Wellness Hotel felújítása is megtörténik. Ezek a fejlesztések több mint 20 milliárd forint felhasználását teszik lehetővé a debreceni Nagyerdőben. Csupán egy fehér folt maradt: a strandfürdő, aminek a felújítására csak a 2014-2020-as EU-s költségvetési időszakban kerülhet sor. A gyógyhelyfejlesztés során két részterületet különítettünk el. Az egyik elem kivitelezése a Csónakázó –tó területe, ahol mélygarázs és a felszínen vízi attrakció kerül megépítésre a másik pedig a Békás-tó környezete. Mindkét program egyszerre indul, s az időtartama a szerződés aláírásától számítva 12 hónap. Tehát 2014 szeptemberére kellene mindkét fejlesztéssel elkészülni, de szeretnénk, s nyilván ez a kivitelezők munkatempójától függ, ha már jövő nyáron lehetőség nyílna a felújításra kerülő létesítmények használatára. Az ütemezést tekintve komplexebb a Békás-tó környezetének megújítása, hiszen az több projektelemet is magába foglal, így a szabadtéri színpad rekonstrukcióját, ez bővítést és akadálymentesítést is tartalmaz, és a 1000 fős nézőtér, büfék, szociális blokkok kialakítását. Ezentúl a Békás-tó revitalizációjára is sor kerül; új kút fúrásával szeretnénk növelni a tó vízutánpótlását. A vízfelülete is 1,6 –szerésre nő, és mederépítési munkálatok is zajlanak. A tó közvetlen környeztében új játszóteret létesítünk 16 játékelem telepítésével, sőt szabadtéri köztéri kondipark is kialakításra kerül. Szintén hangsúlyos elem a tavat körülvevő 19 hektáros növényvilág megújítása, a gyalogutak burkolatának, a közvilágításának kiépítése, felújítása. Új szociális blokkot építenek büfékkel, mosdókkal és pelenkázóval.

 Arra van-e elegendő forrás, hogy ezeket a projektelemeket megvédjék a rongálóktól?

 –Sajnos Debrecenben is azt tapasztaljuk, hogyha nem felügyelik a felújított köztéri parkot, akkor az nagyon hamar visszakerülhet a régebbi állapotába. A városvezetés elemi érdeke, hogy a nagyerdei fejlesztések hosszú távon szolgálják az idelátogatók és a pihenni vágyók érdekeit. Ezért a parkerdőnek a Békás –tó körüli részét zöld sövénnyel kerítjük be, ami fizikailag megakadályozza a kapukon kívüli behatolást, másrészt kamerarendszert építünk ki és személyi állományt is biztosítunk az őrzésvédelemre. A parkerdőnek ez a része tehát, évszaktól függően, az éjszaka bizonyos időszakában zárva lesz, ezzel is akadályozzuk az állagromlást. Ez a módszer már bevált a városban: a Református Emlékkertet is zárjuk az esti órákban, s így a terület azóta sértetlen állapotban van.

 A fejlesztésektől Debrecen turisztikai bevételének jelentős növekedését várják?

 –Konkrét számításokat nem végeztünk, de a fejlesztések komplexitását figyelembe véve, reménykedhetünk abban, hogy jelentősen megnőnek a turizmusból befolyt bevételek. Hiszen a megújult stadion, a botanikus élménypark – aminek fő célja a természettudományos tantárgyak iránti érdeklődés felkeltése – , a szabadtéri színpad felújítása bizonyos, hogy növeli a turisták számát.

 

Medveczky Attila