vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.18. 

Az oroszországi szíriai nagykövet szerint Damaszkusz minden tőle telhetőt elkövet a konfliktus megoldása érdekében

Szíria minden a vegyi fegyverek megsemmisítésével kapcsolatosan vállalt kötelességének eleget tesz – jelentette be az Oroszország Hangjának adott exkluzív interjújában az oroszországi szíriai nagykövet, Raid Haddad (képen). Ugyanakkor ez a konfliktus megoldásának csupán egyik lépése. Fontos, hogy a Nyugat beismerje a szíriai ellenzék feltétel nélküli támogatásának hibáját.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakemberei már majdnem egy hete dolgoznak Szíriában. A vegyi fegyvereket előállító berendezéseket novemberig meg kell semmisíteni. Bizonyos objektumok esetében ez már sikerült a határidők betartásával – mondja a szíriai nagykövet, Riad Haddad:

 Szíria az OPCW szakembereinek minden szükséges feltételt és információt biztosított azzal kapcsolatban, hogy hol és milyen mennyiségben találhatók pontosan vegyi fegyverek. Bizonyos helyeken már az előállító berendezést is lebontották. Éppen ezért úgy vélem, hogy a folyamat a legjobb úton halad. Amennyiben a munka ilyen intenzíven fog haladni, úgy az OPCW emberei egy év alatt végeznek.

 Ugyanakkor, a szíriai nagykövet véleménye szerint, az ellenzék megpróbálhatja megakadályozni a konfliktus megoldására tett nemzetközi erőfeszítéseket:

 Nem zárom ki ennek a lehetőségét. A szíriai ellenzék rendelkezik vegyi fegyverrel, szarin gázzal. Annak érdekében, hogy megalapozzák a külső támadást, provokációt szíthatnak.

 A vegyi fegyver leszerelése azonban a konfliktus megoldási folyamatának csak egyik lépése. A legfőbb feladat, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a szíriai kormány és az ellenzék között a genfi egyezmény értelmében. Damaszkusz teljes mértékben támogatja ezt az orosz-amerikai kezdeményezést, ugyanakkor nem ül egy asztalhoz a terroristák támogatóival – hangsúlyozta Raid Haddad:

 Damaszkusz az elejétől kezdeményezte a Szírián belüli párbeszédet. A delegációnk hajlandó részt venni a 2. genfi konferencián előzetes feltételek nélkül. Azonban ezt a folyamatot zavarják azok a terroristacsoportok, amelyek támogatják az Al-Kaidát és azok szövetségeseit. Velük nem ülünk egy tárgyalóasztalhoz. Ők terroristák és külföldi zsoldosok. Mi a nemzeti ellenzékkel tárgyalunk, amely úgy véli, hogy meg kell tartani az ország egységét.

 Egyértelmű, hogy a szíriai ellenzék e része jelenleg kisebbségben van. Az irányítás a radikalisták kezében van, akiket a Nyugat és egyes közel-keleti játékosok is aktívan támogatnak – mondja Raid Haddad:

 Szíriát egy világméretű összeesküvés sújtja. Már mindenki – politikusok és szakértők – számára világos, hogy ennek az az oka, hogy megmaradjon a Nyugat hegemóniája a Közel-Keleten. Ezen kívül a terroristákat támogatja Szaúd-Arábia és Katar is.

 Ma Nyugaton már sokan belátják, hogy hiba volt támogatni a fegyveres ellenzéket. Ebben a meglátásban pedig nagyon nagy szerepe van Oroszországnak – mondja a szíriai nagykövet:

 Két és fél évvel a konfliktus kezdete óta több nyugati ország kezdi felfogni azt, amit az oroszok már régen láttak. Oroszország elgondolkodtatta ezeket az országokat, hogy hová is tartanak és, hogy mivel járhat a szíriai fegyveres ellenzék feltétel nélküli támogatása, amelybe a nyugati országok dollár milliárdokat fektetnek.

 A szíriai nagykövet szerint, ma egyértelmű, hogy a szíriai konfliktushelyzet világméretű és nem regionális. A konfliktushelyzet abban az esetben oldható meg, ha a Nyugat és annak közel-keleti partnerei felhagynak azok támogatásával, akik meg akarják semmisíteni Szíriát, mint államot.

 

(Oroszország hangja)