vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.18. 

Legfontosabb eredményünk a közösségi közlekedési fejlesztése

Zsámbék a Zsámbéki -medence egyik legmeghatározóbb települése, nem véletlenül kapta róla a nevét az egész medence. A település dinamikusan fejlődik, köszönhetően elhelyezkedésének, és a városvezetésnek, melynek kitűzött célja, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy egyre több beruházó létesítsen helyben munkahelyeket.

 Azt olvastam, hogy Zsámbékon megújult a művelődési ház, és útfelújítások is elkezdődtek. Hol tartanak ezek a munkálatok? – kérdezem Csenger Zalán Zsolt országgyűlési képviselőt, Zsámbék polgármesterét.

 –Zsámbékon a művelődési ház immár megújult formában várja a vendégeket. A ciklus elejére ez a nagy múltú művelődési ház nagyon elhanyagolt állapotba került. Zsámbék finanszírozási lehetőségei erősen korlátozottak, s tudjuk, hogy a központi régióba EU-s pályázatok csak kismértékben álltak rendelkezésre. Ezért elhatároztuk, hogy évente az anyagi lehetőségeknek megfelelően lépünk fokozatosan előre a felújítás ügyében. Így már eljutottunk odáig, hogy a művelődési ház kívülről-belülről megújult, az udvart is rendbe raktuk; a korábban civil összefogással épült „falu kemencéje” köré olyan közösségi teret alakítottunk ki, ami a jövőben kedvenc összejöveteli helye lesz a zsámbékiaknak. A másik felvetett projekt nem is útfelújítás, hanem Zsámbék központjának átalakítása, s most készül az önkormányzat a koncepció tervének kiírására. Reméljük, hogy a felújítás első fázisaira még 2014 tavaszáig sor kerül. Elképzeléseink szerint ez is egy többlépcsős, 3-4 éves projekt lesz. Ha ez megvalósul, akkor elmondhatjuk, hogy Zsámbékon, egy régi nagy múltú városhoz illő terek jönnek létre.

 Mindezek mellett Zsámbékon milyen fejlesztések zajlottak az elmúlt 3 évben?

 –A Belügyminisztérium pályázati forrása segítségével sikerült 20 milliós nagyságrendben a Zichy Miklós Általános Iskola tornatermét felújítani, s a hőtechnikai rendszereket és a tetőzetet megújítani. Komoly beruházást jelentett ebben a ciklusban az új bölcsőde átadása. Emellett hozzávetőlegesen 30 kamerából álló térfigyelő rendszert alakítottunk ki szintén a Belügyminisztérium forrásainak segítségével. Zsámbék régi vágya volt, hogy rendőrőrs kerüljön a településre, s ez meg is történik: november 12-én lesz ennek az intézménynek ünnepélyes átadása.

 A helyi polgárok a településen találnak maguknak munkát, vagy inkább a fővárosba járnak be dolgozni?

 –Zsámbék, bár távolabb helyezkedik el Budapesttől, de mégis jellemzi az agglomerációs létforma; így sokan a fővárosban, vagy a környező nagyobb településeken találnak munkalehetőséget. De a városon belül is vannak foglalkozatók. S kitűzött célunk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy egyre több vállalkozás telepedjen le nálunk, így növekedhet a munkahelyek és az adóbevételeink száma. A Driving Camp vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági központ – Európa egyik legmodernebb ilyen jellegű létesítménye – már tavaly szeptemberben megnyitotta kapuit, s mi szeretnénk, ha még több ilyen nagyvállalkozás jönne a városba.

 A település vezetése tudja-e segíteni a hely kis-és középvállalkozókat?

 –Olyan környezetet próbálunk kialakítani, ami vonzó lehet a vállalkozások számára, s igyekszünk az ügyintézést, a bürokráciát olyan szintre csökkenteni, hogy az vállalkozóbarát legyen.

 Ebben az évben összesen 870 millió forinttal gazdálkodhattak. Mire volt elég ez az összeg?

 –A már felvázolt beruházásokon túlmenően a költségvetésünk lehetővé teszi, s ezt nagy eredménynek tartom, hogy 30-40 millió forintból további fejlesztéseket valósítsunk meg, ami egy nagyváros esetében elenyésző, de Zsámbék viszonylatában jelentős összeg.

 Budakeszin található a Budakeszi Járási Hivatal, Zsámbékon járási kirendeltség működik. Mit jelent ez a polgármesteri hivatal szempontjából?

 –Bizonyos ügyek intézése átkerültek a járási szintre, tehát csökkentek az államigazgatási, adminisztrációs feladataink. Azt mindenféleképpen nagy előrelépésnek tartom, hogy Budakeszin és Budaörsön kormányablak működik, s reméljük, hogy a zsámbéki járási kirendeltség rövid időn belül kormányablakká fejlődik.

 Választókerületébe tartozó településeken mennyire jelentett segítséget az, hogy az 5000 főnél kisebb települések adósságállományát az állam átvállalta?

 –Mindez óriási segítséget jelentett, hiszen a kisebb településeknél a néhány milliótól a félmilliárd forintig előfordultak olyan hitelek, melyeket a kormányzat teljes mértékben átvállalt. Ki kell emelni, hogy a nagyobb települések is részesültek 40-70% -os adósságátvállalásban. Mindennek nem csak anyagi, hanem szemléleti vetülete is van; a kabinet szakított azzal a politikával, ami 2002 és 2010 közt volt érzékelhető, hogy minden terhet az önkormányzatokra zúdított a központi kormányzat, s ehhez nem adta meg a kellő finanszírozást.

 Milyen jelentős fejlesztéseket, pozitívumokat tudna megemlíteni választókerületével kapcsolatban?

 –A Budaörs központú választókerületben nagyon sok fiatal lakik, aminek az oka az agglomerációs helyzet. Egyre többen alapítanak itt családot, ezért a térségünkben demográfiai robbanás tapasztalható. Hála Istennek egyre több óvodára, iskolára van szükség, s most ezt a problémát kell megoldanunk. A közelmúltban nyitottuk meg a törökbálinti Bálint László Általános Iskola és Szakképző Intézményt, amit teljes egészében a kormányzat finanszírozott. Ki kell emelni, hogy Zsámbékon pedig egy egyházi iskola működése lehetetlenült volna el, ha magát az épületet, a Zichy-kastélyt, nem mentik meg a központi költségvetésből, és át nem adják használatba a premontrei rendnek. Biatorbágyon és Solymáron a minap adtunk át bölcsődéket, melyek a kisgyerekes szülők munkába állását könnyíti meg. Ezen kívül iskola felújítások történtek a választókerület számos településén.

 Sikerült –e a Budapestre való eljutáson, az infrastrukturális problémákon javítani?

 –A legfontosabb eredményünk a közösségi közlekedési fejlesztése. A reggeli csúcsforgalmon, torlódásokon az utak javításával és építésével lehet valamennyit segíteni, de nem jelentős mértékben. Azt tartom óriási vívmánynak, hogy a Zsámbéki-medencében ütemes menetrendben közlekednek a volánbuszok, és kimondottan jó kapcsolat alakult ki a térség és a Széna téri pályaudvar között. Szintén jelentős fejlesztés az ütemes vasúti menetrend, ami szintén érinti a választókerületet. Az utakra visszatérve: reméljük, hogy még ebben a ciklusban megújulhat a Páty-Biatorbágy közötti, az elővárosi forgalomban fontos szerepet betöltött útszakasz. De a jövőben egyre több figyelmet kéne fordítani a P+R parkolók rendszerének kialakítására. Tehát a közösségi közlekedési csomópontokhoz megfelelő méretű és kialakítású parkolóhelyek építése szükséges, hogy ne kelljen a fővárosba autóval bejárni. Reméljük, hogy ebben a 4-es metró is segíteni fog, hiszen várhatóan márciustól a Kelenföldi pályaudvartól metróval Budapest egésze elérhető lesz.

 Pest megye 2. sz. választókerületi elnökeként számos új település is önhöz került. Ez azt jelenti, hogy a következő országgyűlési választásokon más választókerületben méretteti meg magát?

 –A választókerület központja változatlan – Budaörs – azonban több új település is ide került. A Fideszen belüli hagyomány, hogy általában a választókerületi elnök indul el az országgyűlési választásokon, de a végleges döntésre az az alapszabályban lefektetett módón kerül majd sor. Ettől függetlenül készülünk a következő országgyűlési választásokra.

 Egyesek azt tapasztalják, hogy a kormányzat nem kellőképpen reagál az ellenzék kritikáira.

 –A kormány, a kormánypártok képviselői megfelelő módon reagálnak az ellenzéki kritikákra. Az más kérdés, hogy munkánk fókuszában nem ez szerepel. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a kormánynak amellett, hogy reagálnia kell az ellenzéki támadásokra, az a dolga, hogy kormányozzon. A választási kampány előszelét lehet már érezni, de mégis nagyon sok feladatunk van, így például a rezsicsökkentés második lépésének elfogadása, s az is, hogy a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésére a megfelelő törvényhozási lépéseket megtegyük.

 2010-ben 26 ezer háztartásba elküldött egy levelet, hogy válaszolják meg, milyen gondok megoldását várják a képviselőjelölttől. Ezt most is megteszi?  

–Amire utal, az a Nemzeti konzultációhoz kapcsolódó akciónk volt. Azt viszont még nem tudom megmondani, hogy milyen kampányelemekkel élünk. Persze ehhez megfelelő kapacitás is kell, hiszen ki is kell értékelni a válaszokat. Amennyiben az eszközök rendelkezésre állnak majd, élni fogok ezzel a fontos lehetőséggel, hogy az itt élők véleményét becsatornázhassuk.

 

Medveczky Attila