vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.18. 

Támadja a reformokat az iskolabezáró volt szocialista alpolgármester

A balliberálisok liberális kísérleti tereppé tették a mosonmagyaróvári oktatást

Újra támad, rágalmaz a baloldal. Szentkuti Károly, az MSZP mosonmagyaróvári szervezetének szóvivője a közoktatással kapcsolatosan kifejtette, hogy amíg a szocialista kormányok a gondolkodó szabad polgárok képzésére helyezték a hangsúlyt, addig a Fidesz olyan átalakítást hajtott végre, ahol a helyi szereplőknek nincs beleszólásuk az oktatásba, hiszen a tankerületi felügyelő a mindenható. Szenkuti szerint magára hagyott közoktatás a Mosonmagyaróváron.  

Mennyire bizonytalaníthatják el a pedagógusokat a szocialisták hazugságai ? – kérdezem Nagy Istvánt, Mosonmagyaróvár polgármesterét.

 –Biztos vagyok benne, hogy az MSZP politikusainak véleménye nem tudja elbizonytalanítani Mosonmagyaróvár pedagógusait. Ők az elmúlt három év során megtapasztalhatták már nagyon sokszor a város részéről, hogy mellettük vagyunk és támogatjuk őket. Amit a szocialisták csinálnak, az egy politikai akció, amellyel el akarják terelni a figyelmet a pedagógusok október 1-jei béremelésétől. Hiszen tudják, hogy ez egy nagyon népszerű intézkedés. Mindaddig, amíg a pedagógusok kézhez nem kapják a magasabb fizetésüket, minden fórumot felhasználnak arra, hogy a közoktatási reformokat ócsárolják. Nagyon remélem, hogy azután mindenki meggyőződhet arról a városban, hogy Szentkuti Károly kijelentésének nincs valóságalapja. Annál is inkább abszurd a helyi szocialisták vádaskodásai, mert Szentkuti egykor oktatásért felelős alpolgármester volt az MSZP-SZDSZ irányítású polgármesteri hivatalban, és ha van, akitől félni kéne a pedagógusoknak, az éppen ő, hiszen iskolát záratott be, és liberális kísérleti tereppé tette a mosonmagyaróvári oktatást, amit nem hiszem, hogy bárki is visszasírna ebben a városban.

 Azt is hangsúlyozzák a szocialisták, hogy hazugság az a kormányzati propaganda is, amely azt sulykolja, hogy a pedagógusok bére 30 százalékkal nő. Ez is az MSZP kampányának része?

 Természetesen ez már a kampány része. Rég megszoktuk azt, ha valamit adunk, az az ellenzéknek vagy kevés, vagy botrányos, vagy tűrhetetlen. S most nagyon zavarja őket, hogy a kormány jelentős mértékben segít a pedagógusokon. Ezért az MSZP nem csak nálunk, hanem szerte az országban békétlenséget akar szítani, ördögtől valónak kiáltja a Nemzeti Pedagógus Kart, és mindent, ami jelentős mértékben segítene a magyar oktatás helyzetén. Most éppen ők támadnak, ők, akik országos szinten is szétverték az oktatási rendszert, cserbenhagyták a pedagógusokat. Amikor 2010-ben a Fidesz átvette a kormányzást az első törvényeink egyike volt az, mikor a pedagógusokat meg kellett védeni az iskolai randalírozóktól, a fizikai fenyegetettségtől. Ezután szintén jogszabályban kellett biztosítani azt, hogy a gyerekek ne az iskola mellé, hanem az iskolába járjanak. S minden bizonnyal a pedagógusok érzékelik azt, hogy liberális oktatáspolitika mennyit ártott a presztízsüknek, s milyen, amikor a jobboldali-keresztény kormányzás mindent megtesz a megbecsültségük érdekében. Hiszen a kormány arra törekszik, hogy a gyermekek és a pedagógusok jobb helyzetbe kerüljenek azáltal, hogy emelkedik az oktatás színvonala, és a pedagógusok biztonságosabban tudják a szakmai pályafutásukat tervezni. Azt mondja Szentkuti Károly, hogy magára hagyjuk az oktatást. Akkor válaszoljon arra, hogy az ő idejében mennyi iskolát újítottak föl. 2014-ben mi Mosonmagyaróvár összes oktatási intézményét felújítjuk, s energetikai szempontból is megújítjuk. Hiszen el akarjuk érni, hogy olyan felszereltségű iskolákban tanítsanak a pedagógusok, ami megfelel a kor követelményeinek.

 Az ellenzéki kritikákra megfelelően reagálnak a kormánypárti polgármesterek és képviselők?

 –Természetesen, mert az ilyen igaztalan, alaptalan vádakat nem lehet csak úgy elengedni a fülünk mellett, hanem kemény viszonválaszt meg rájuk adni. S el kell mondani azt, tényekkel bizonyítva, hogy mit tettek az MSZP-sek 2002 és 2010 között. Esetünkben tudatosítani kell, hogy a baloldali kormányzás 100 milliárdokat vont el az oktatásból, több tízezer pedagógust tett az utcára, és több száz iskolát zárt be, minden ötödik gyermek funkcionális analfabétaként hagyta el az iskolapadot, s a fiatalok piacképes szakma ismerete nélkül és sok esetben értéktelen diplomákkal a kezükben léptek ki az oktatási rendszerből. Ezt nem lehet szó nélkül hagyni, ahogy azt sem, hogy a baloldali kormányzás alatt megduplázódott a fiatalok munkanélkülisége. A jelenlegi kormányzat lényegesnek tartja a kistelepülések iskoláit, ezért sok bezárt oktatási intézményt újra kinyitottak, s biztosította helyben az oktatást. A magas színvonalú, eredményes, a gyerekekre összpontosító intézményekben jó pedagógusokra van szükség, a tisztességes bérezéssel, a tervezhető életúttal a kormány megteremtette a megjelölt célok megvalósulásának feltételeit. Míg 2010 előtt, nemhogy béremelésről nem beszéltek, de a pedagógusok bérének kifizetése is veszélyeztetve volt. Mára eljutottunk oda, hogy 720 ezer rászoruló és nagycsaládban élő gyermek ingyen kapja a tankönyvet Magyarországon. Mindezek az intézkedések egy normális társadalom alapjait rakják le, nem a káoszról szólnak, s ezért nem is csodálom, hogy nem tetszik ez a szocialistáknak.

 

Medveczky Attila