vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.18. 

Prágában már enyhítettek: igen a kettős állampolgárságra

Fontosnak tartjuk a magyar nyelv és a magyar kultúra cseh- és morvaországi hagyományainak ápolását

Milos Zeman cseh államfő ez év június 20-án olyan törvényt írt alá, amely lehetővé teszi a kettős állampolgárságot, így a csehországi magyarok is felvehetik a magyar állampolgárságot anélkül, hogy automatikusan elveszítenék cseh állampolgárságukat. A törvény 2014. január elsején lép hatályba.

 Eddig nem létezett a kettős állampolgárság intézménye Csehországban? – kérdezem Lelovics Páltól, a Brünni Magyar Polgári Egyesület elnökétől.

 –Amikor kettévált  Csehszlovákia, akkor Csehországban is új alkotmányt szavazott meg a törvényhozás, amiben szintén szerepel az, ami a szlovák alaptörvényben, miszerint: „Akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani az állampolgárságától”. Amikor Csehországban elfogadták az állampolgársági törvényt, 1993. január 1-jei hatállyal, akkor viszont ebben tiltották a kettős állampolgárságot. Mivel akkor állami alkalmazott voltam, tőlem is megkövetelték a cseh állampolgárság meglétét, amely megszerzésének feltétele, ezen törvényi rendelkezésre hivatkozva az volt, hogy lemondok a születésem helyéből adódó  szlovákiai állampolgárságomról. Később, a 2000-es évek elején olyan cseh-szlovák államközi egyezményt fogadtak el, amely már megengedte, hogy a cseh és a  szlovák állampolgárok kölcsönösen felvehessék egymás állampolgárságát. Én ekkor kértem az eredeti szlovák állampolgárságom visszaadását, így jelenleg cseh és szlovák állampolgár is vagyok, valamint 2005-től Esztergom város megtisztelő tiszteletbeli polgára címét is viselem. A mostani törvénymódosításának fő alapelve az, hogy a Cseh Köztársaság állampolgárságának fölvétele és elvesztésének módját olyan feltételek teljesítésének esetében tegye lehetővé, amely senkinek nem teszi lehetővé azt az EU-ban  nem kívánt jogi helyzetet, hogy hontalanná váljék. Az újonnan elfogadott törvény 40§- a szerint a cseh állampolgárság csak abban az estben szüntethető meg ha, ezt az állampolgár kifejezetten kéri, és egyidejűleg több feltételt teljesít, mégpedig: hosszabb ideje külföldön él, nincs bejelentett lakhelye a Cseh Köztársaság területén, valamint egy másik állam állampolgárságával rendelkezik. Egy a 2008-as évben a Belügyminisztérium által a Kormány részére készített állampolgársági törvénymódosítási javaslatban fel van tüntetve, hogy a Cseh Köztársaság alkotmányában leírtak alapján jelenleg még attól az egyéntől sem vehető el a cseh állampolgárság, aki csalás útján szerezte meg. Az új állampolgársági törvény már lehetővé teszi azt is, hogy a külhonba, elsősorban a nyugati országokba menekülni kényszerülő cseh hazafiak is visszakaphassák a hajdani cseh állampolgárságukat.

 Mit gondol, mi késztette a cseh törvényhozást az állampolgársági törvény módosítására?

 –Az, hogy a cseh politikusok ismerik a realitásokat és hagyományosan nagyon jól, előreláthatóan taktikáznak. A cseh jobb és a modern baloldali pártok törvényhozói egyaránt nagyon jól látják, hogy az, amit a szlovák politikum is tesz a kettős állampolgársággal kapcsolatban, az csak a hosszantartó, nem a közép – európai polgárok érdekeit szolgáló problémák forrása, és előbb – utóbb zsákutcába vezet. S a csehek azt a mondást követik, hogy amit úgyis meg kell tenned, abban ne késlekedj. S tudják, hogy az EU-n belül nem tartható az, ami Szlovákára jellemző, tudniillik, hogy továbbra is érvényes a könnyített honosításról szóló magyar jogszabályra adott választörvény, amely a Szlovák Köztársaságban lehetetlenné teszi a kettős állampolgárságot a lakhely elhagyása nélkül. Ha valaki fel akarja venni egy másik ország állampolgárságát, ám a szülőföldjén szeretne élni és megtartani szlovák állampolgárságát, erre nincs lehetősége. S ma már elérte azt a szlovák hatalom, hogy a felvidéki magyarok közül sokan, még akkor is félnének felvenni a magyar állampolgárságot, ha bűntelenül a módjukban állna. Attól tartanak, hogy a szlovák-magyar kettős állampolgárságúak ellen ismét alkalmazni fogják a múlt rendszerben is hatásosan bevált, rejtett formában alkalmazott a magyar nemzetiség és tudat feladására irányuló nyomást, megnehezítik az egyén és legközelebbi hozzátartozóinak az élet különböző területein történő érvényesülését, boldogulását. Csehországban az illetékes minisztériumokban már hoszabb ideje a tárgyalások témája volt az  hogy a kettős (többes)  állampolgárságot sem tiltó állampolgársági törvény  ügyében lépni kell valamit. S mára sikerült elérni ezt a célt. Mert, mi is azt tartjuk, amit egy latin mondás mond „Decet audacia militem, sapientia iudicem.” vagyis „ A harcoshoz a bátorság, a bíróhoz a bölcsesség illik.”.

 Ezt követően lehet-e arra számítani, hogy a csehországi magyarok felveszik a magyar állampolgárságot is?

 –Biztos vagyok benne, hogy, akik régebben is szerették volna felvenni a magyar állampolgárságot, ők jelentkeznek. Bár, van egy csehországi magyar szövetség, melynek egyik vezetője  még 2010-ben egy csehországi újságcikkben úgy nyilatkozott hogy „A magyar útlevél nekünk nem ad semmit”. Amikor cseh parlamenti politikusokkal beszélgettem, s megkérdeztem tőlük: miért tiltjátok azt, hogy magyar létemre felvehessem a magyar állampolgárságot, pontosan az idézett újságcikkben tett nyilatkozatra hivatkoztak. S azzal, hogy  itt néhány magyar származású azt állítja, hogy nem számít a magyar állampolgárság felvétele, a Cseh Köztársaságban élő magyarok  identitástudatát is gyengíti. Ezért nem lehet azon csodálkozni, hogy a 2011 májusi népszámláláskor országosan 9049 személy vallotta magát magyar nemzetiségűnek, míg 2001-ben  ez a szám még 14. 672 személy volt. Tíz év alatt a Cseh Köztársaságban élő magyarok száma tehát 5623-al csökkent. Az előző évtizedben - 1991 és 2001 között – 19. 932-ről 14 672-re esett vissza a magyarok száma. A Cseh Köztársaság 15 kerülete (14 kerület - megye és Prága) közül a népszámlálás eredménye szerint Prágában él a legtöbb magyar: 1434. A fővárost a Morvasziléziai Kerület (megye) követi 1391 magyar lakossal. A 2001-es népszámláláskor Prágában 1671, a Morvasziléziai régióban pedig 2514 személy vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Brünnben és környékén 2001-ben a magyar nemzetiségű személyek száma 401 volt. Én pedig biztos vagyok abban, hogy ennél jóval több magyar él Brünn környékén, de a Cseh Köztársaság területén is. Hiszen sokan tanulnak, dolgoznak olyanok is, akik Magyarországról nemrég jöttek át. Így szerintem azt mondhatjuk, 10 ezer fölött van a csehországi magyarok száma. A brünni egyetemeken pedig több felvidéki magyar tanul, akiknek létszáma megközelítőleg 300 - 400 fő körül mozoghat. Azt is tudni kell, hogy a Cseh Köztársaság területén nem őslakosok a magyarok; nagyobb számban Csehszlovákia 1918-as megalakulása után érkeztek az egykori közös állam fejlettebb, nyugati felébe. A II. világháború után, amikor a szlovákiai magyarokat kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították és megfosztották állampolgárságukról, nagyszámú, mintegy 40 ezer magyart kényszermunkára küldtek elsősorban a cseh határvidékre, ahonnan kitelepítették a szudétanémeteket. Ezen magyarok többsége az 1948-as kommunista hatalomátvétel után azonban rövidesen visszatért felvidéki szülőföldjére. A mai csehországi magyarok így nem a kitelepítettek leszármazottai, ahogy azt olykor a magyarországi sajtóban még ma is olvasni, hanem a szocialista rendszer éveiben és döntően munkalehetőség után kutatva vagy cseh élettársat találva telepedtek le Csehországban. Visszatérve a kettős állampolgárság kérdésére: mi azt mondjuk, hogy csak azok vegyék föl a kettős (többes) állampolgárságot, akiknek ez szívügye, és nem anyagi haszonlesésből teszi.

 Bizonyára az önök egyesületének tagjai nem ilyen haszonlesők. Mikor jött létre a Brünni Magyar Polgári Egyesület, és milyen célból?

 –Öt évvel ezelőtt alakult meg az egyesületünk. Jómagam, a tagság csaknem 80% -os támogatásával, elnöke voltam a már említett csehországi magyar országos szervezet brünni alapszervezetének. Mivel az elnöki mandátumom kezdetén azonnal igyekeztem visszafogni a szervezet anyagi forrásaival történő pazarlást és egy szűk csoport, a szervezet rovására tett, nyerészkedését, ez az alapszervezet vezetőségnek nemtetszését váltotta ki.  Ezért, félve a szervezet tagságának véleményétől és a vezetőség számlájára íródó esetleges kritikától az alapszervezet évzáró gyűlése előtt néhány nappal a vezetőség le is váltott. Tehát a mi újonnan alakított egyesületünk (BMPE) tagjai olyan egyének, akik nem nyerészkedő, a cseh és a magyar állam anyagi támogatására „vadászó”, gazdasági szervezetben, hanem egy igazi a Cseh Köztársaságban működő morvaországi magyar civil szervezetben akarják tevékenységüket kifejteni. Mi nemzeti hovatartozásunkkal nem kupeckedünk, tiszteljük a másét, de sajátunkról nem mondunk le.

 Melyek ezek a tevékenységek?

 –Nagyon fontosnak tartjuk a magyar nyelv és a magyar kultúra cseh- és morvaországi hagyományainak és emlékhelyeinek ápolását. Ezenkívül célunk a Cseh Köztársaságban és Magyarországon élő nemzetek és nemzetiségek közti baráti kapcsolatok támogatása és fejlesztése, elsősorban a morvaországi és a magyarországi, valamint a Kárpát – medencei magyar lakta régiók közt. Szintén lényeges a tagok, valamint más polgártársaink, érdekeinek képviselete az állami szervek, a helyi- és a regionális önkormányzatok előtt.

 Legyen szíves néhány sikeres rendezvényükről beszámolni.

 Nem csupán Morvaországban, hanem a nemzetközi filmvilágában is nagy figyelmet és elismerést érdemelt ki az 51. Zlíni Gyermek- és Ifjúsági Nemzetközi Filmfesztivál keretében megrendezett Magyar Film Fóruma – Magyar Nemzeti Nap, melynek védnökei Semjén Zsolt úr, Magyarország miniszterelnök – helyettese és Kovács Ferenc úr, Vas Megyei Közgyűlés elnöke és országgyűlési képviselő voltak. Az itt bemutatott több tucat magyar film közül kiemelkedő sikere volt a Vándor Attila által rendezett 2004-ben készült Csillagösvény c. filmnek.  Ezt a rendezvényünket a Magyar Köztársaság EU – elnökségi rendezvények hivatalos listájára is sikerült felvetetnem. Továbbá sikeres rendezvény volt a 2011-ik esztendő december havának első szombatján a morvaországi Telnice községben Hende Csaba a Magyarország honvédelmi minisztere fővédnöksége alatt megrendezett, eredeti székelyföldi kopjafa avatási ünnepsége is. Ezt a kopjafát az 1805. december 2-án történő austerlitzi „három császár csatájában” a napoleoni csapatokkal szemben harcoló osztrák hadtestben, közel 4 000 főt számláló magyar – székely gyalogos és huszár ezredek hősiességének tiszteletére avattuk fel. Tavaly a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapító tagja Böjte Csaba testvér megtisztelő látogatása alkalmával megáldotta a székely emlékmű – kopjafát. A rendezvénynek egyre erősödő pozitív Kárpát – medencei visszhangja van. Külön büszkék vagyunk arra, hogy idén márciusban a székely honfitársainkkal való szolidaritásunk jeléül az emlékműre mi is kitűztük a székely zászlót. Morva barátainkat ez egyáltalán nem zavarta, hiszen nekik jelenleg is gyakran használatos a sárga piros színű, a morva közösséget és öntudatot szimbolizáló nemzeti zászlajuk.

 

Medveczky Attila