vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.25. 

Józsefvárosban 40 milliárd forintot meghaladó fejlesztések valósultak meg

Míg a szocialisták elvették a 13. havi nyugdíjat, addig mi emeltük a nyugdíjak reálértékét

Dr. Vas Imre egyéni országgyűlési képviselőként Ferencváros és Pesterzsébet egy bizonyos területén, választókerületében segítet az ott élők gondjain. Jelenleg Budapest 6-os számú választókerületének elnöke, így Ferencvárosnak a Dandár köztől, Dandár utcától, Thaly Kálmán utcától kifelé, illetve Józsefvárosnak a József körúttól kifelé eső része tartozik új választókerületéhez. Nem ismeretlenek már előtte ezek a területek, s hiszi, hogy összefogással bármilyen nehézség leküzdhető.

 Jelenleg Budapest 13-as választókerületének fideszes országgyűlési képviselője. A választókerület Ferencváros déli részét, a József Attila lakótelepet, illetve Pesterzsébet északra eső területét foglalja magába. Mennyire lehet eklektikusnak nevezni a két területet, illetve nem jelent–e nehézséget, hogy így két önkormányzattal is folyamatos kapcsolatot kell tartania?

 –Nem jelent nehézséget a kapcsolattartás. Életem számos pontján kötődöm a két kerülethez. Másrészt nagyon jó munkatársi kapcsolatban állok Ferencváros polgármesterével, a XX. kerületnek pedig jelenleg is alpolgármestere vagyok. Mind Pesterzsébet lakótelepi részének, mind a József Attila lakótelepnek többé-kevésbé ugyanazok a problémái és az előnyei is. A különbség inkább az ingatlanstruktúrában rejlik, vagyis hogy lakótelepi, vagy családi házas övezetről beszélünk-e.

 Egy lakótelep emlegetésekor a legtöbb embernek szürke háztömegek, lehangoló, sivár falak jutnak eszébe. Nem minden lakótelep ilyen. Néhány egészen kisvárosias jellegű, parkokkal, fákkal, játszóterekkel, virágokkal. Ez jellemzi-e a jelenlegi választókerületéhez tartozó lakótelepeket is?

 –Lakótelepeinken egyrészt törekszünk a házak felújítására, másrészt arra, hogy a lehetőségekhez képest minél több park kialakításával bővítsük a zöld felületeket, s a már létrehozottakat gondozzuk. Ezzel növelve a levegő tisztaságát, és fokozva a környezet szépségét. Büszkeséggel tölt el, hogy választókerületem területén található Budapest legzöldebb lakótelepe, a József Attila lakótelep, mely kisvárosias hangulatával komoly vonzerőt jelent a fiatal családok számára.

 2010-ben még felvetették önnek a kampány során, hogy omladoznak a folyósok, rozsdásak a gangok korlátjai. Sikerült –e azóta a panelprogrammal ezen javítani?

 –Voltak sikeres felújítások. Az EU 2007-2013-as költségvetési időszakára előre meghatározott pályázati lehetőségeken 2010-ben azonban már nem tudtunk változtatni. Az előző kormány által 2009-ben meghirdetett kiírásban a befogadott pályázatok közül 14 milliárd forintnyi beruházás fedezethiány miatt várakozni kényszerült. Az ország széndioxid-kvóta bevételéből, a fedezetet megteremtve most folytatódhatnak a megrekedt energetikai fejlesztések. Ezzel jelentős összegű megrendeléshez jutnak a hazai építőipar kis- és középvállalkozásai.

 Időközben megváltoztak, jelentősen bővültek a választókerületi határok, s nyílt titok, hogy ön a Budapest 6. számú vk. elnöke. Ez azt jelenti, hogy ezek után Belső-Józsefváros is önhöz tartozik. Sikerült már feltérképeznie ennek a területnek az adottságait?

 –Józsefvárosnak a József körúttól kifelé eső része tartozik az új választókerületemhez. Így a valamikori 11-es választókerület 38 ezer, a hajdani 10-esből 10-11 ezer, míg a 12-esből és a 13-asból 14 –14 ezer választópolgár tartozik a 6. számú választókerülethez. Több mint egy éve  ismerkedem a választókerület új részeivel, s örömmel tapasztalom, hogy jelentős fejlesztések történtek és vannak jelenleg is folyamatban. Ferencváros és Józsefváros Budapest két legeredményesebben pályázó kerülete. A választókerületbe a 2007-13 közötti időszakban 130 milliárd forintnak megfelelő európai uniós fejlesztési támogatás érkezett. Ebbe természetesen beletartoznak országos jelentőségű fejlesztések is a közigazgatás, az elektronikus közszolgáltatás, a bűnügyi hivatal, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal fejlesztése területén. A józsefvárosi fejlesztések közül kiemelném a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusának 24.5 milliárd forintból, a SOTE dél-pesti sürgősségi központjának 8 milliárd forintból, a Magdolna-negyed 3.8 milliárdból forintból megvalósuló szociális város rehabilitációs programját. Hasonló program valósul meg Ferencvárosban József Attila-terv néven. Az Auróra utcai szakrendelő a legmodernebb komplex egészségügyi központként születik újjá mintegy 1 milliárd forintos fejlesztésként. Nemsokára kezdetét veszi a Teleki téri piac teljes korszerűsítése, ahogy a Golgota tér rekonstrukciója is.  A méltó képen felújított Erkel Színház hivatalos átadása november 7-én megtörténik meg, ezzel jelentősen növelve a szintén új külsőt kapó II. János Pál pápa tér presztízsét. Rövidesen átadásra kerül a 4-es metró, aminek a Rákóczi téren és a II. János Pál pápa téren is lesz megállója, s mindez nagyban javítja a választókerület ezen részének infrastrukturális állapotát. Szintén óriási eredmény a Józsefvárosi Piac beszüntetése, hiszen az a hely a bűnözés egyik melegágya volt. Csak a józsefvárosi részen 40 milliárd forintot meghaladó fejlesztések valósultak meg.

 2010-ben még a nyugdíjasok katasztrofális helyzetéről lehetett hallani. A közelmúltban volt az Idősek napja. Mi mindent tudott a kormány megtenni az idősek, nyugdíjasok érdekében, védelmében?

 –A legfontosabb lépések: míg a szocialisták elvették a 13. havi nyugdíjat, addig mi emeltük a nyugdíjak reálértékét. Bevezettük a nőknél a 40 éves munkaviszony után a nyugdíjba vonulás lehetőségét. A tavaly novemberi 1,6%-os nyugdíj-kiegészítés után idén infláció fölötti nyugdíjemelést tudtunk végrehajtani. Így további 5,2%-kal magasabb nyugdíjat kapott közel 3 millió ember.  2011 őszétől napjainkig 2000 gyógyszer árát csökkentettük. A jelenlegi kormány nem hagyja büntetlenül az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményeket sem. A júliusban életbe lépett új Büntető Törvénykönyv minősített esetté tette az idősek sérelmére elkövetett rablást, fizikai bántalmazást, kifosztást, sikkasztást és csalást. A Segítő kezek országos mintaprogram a 80. életévüket betöltött idős embereknek nyújt segítséget önálló életvitelük megőrzéséhez,  életkorukból, mentális és egészségi állapotukból eredő problémáik megoldásához. Az idősek világnapja alkalmából mind Ferencváros, mind Józsefváros megkapta az Idősbarát Önkormányzat Díjat. A két önkormányzat így helyi szinten is elérte, hogy szolgáltatásaikon, programjaikon keresztül az idősek érzik, hasznos tagjai a közösségnek, s hogy képességeiket, készségeiket idő előtt nem veszítik el.

 Ehhez a kérdéshez tartozik a közbiztonság helyzete. Sok színházkedvelő idős ember azért marad otthonában, mert fél este 10-11 órákor hazafelé tartani. Az új választókerületben mennyire javult a közbiztonság állapota?

 –A József Attila lakótelepen áprilisban 20 éves igénye teljesült a lakosságnak, mikor a helyi rendőrőrs XXI. századi technikai követelmények szerint felújított Börzsöny utcai épületét birtokába vehette. A rendőrőrsön ügyfélfogadási időn kívül is készségesen fogadják a helyi lakosokat, így már nem kell beutazniuk a Haller utcai kapitányságra. Józsefvárosban a 30 új térfigyelő kamera felszerelésével az egész kerület áttekinthetővé vált. Budapest első hangos térfigyelő kameráit is itt helyezték el a Gutenberg téren, a Dologház utcában, valamint a Losonci téren. Az új eszközökkel a közterület-felügyelők és a rendőrök nemcsak látják a szabályszegőket, hanem fel is szólíthatják őket arra, hogy fejezzék be, amit csinálnak. Így a rongálást, az autófeltörést gyakran még a járőr kiérkezése előtt meg lehet hiúsítani. A fejlesztéstől egyértelműen a közbiztonság javulását várjuk, így a felújított terek  állapota is könnyebben megóvható a szabálysértőktől. Tavaly adták át az ország első mobil rendőrőrsét. A Diószeghy Sámuel és a Korányi Sándor utca sarkán elhelyezett konténerépületben a nap 24 órájában jelen vannak a rendőrök. Az iroda  kis rendőrkapitányságként éjjel-nappal fogadja a bejelentéseket, s a járőrök is hozzáférnek a munkájukhoz szükséges adatbázishoz. A Kaiser József fideszes önkormányzati képviselő által szervezett polgárőrség pedig jelentősen segíti a rendőrség közbiztonság javító intézkedéseit.

 Emellett az is problémát jelent, hogy a drogosok az injekciós tűt bedobják a játszóterek homokozóiba.

 –Az eldobált fecskendők problémája azokon a helyeken tetőzik, ahol éppen tűcsere-programot hirdettek. A közparkokban elhajított fecskendők rendkívül komoly veszélyt jelentenek, ezért elengedhetetlen a problémával foglalkozni. A szakértők szerint viszont, ha nincs tűcsere program, akkor a vér útján terjedő betegségek szaporodnak meg. Ezért komoly munka vár ránk. A szociális város rehabilitációs programnak a lakások felújításán és a munkaerőpiaci képzéseken túl, fontos részét képezik a drogprevenciós felvilágosító programok is.

 Józsefvárosban nagyon sok cigány él, s nemrég hallottam, hogy a közeljövőben avatják föl a Magyar cigányzenészek terét a Koszorú utca közelében. Képviselő úr milyen kapcsolatot tart fenn a választókerület roma közösségeinek vezetőivel?

 –Örülök annak, hogy a méltatlanul háttérbe szorult cigányzene, mint kulturális érték egyre több helyszínen kap ismét  bemutatkozási lehetőséget. Ebben a hagyományápoló zenészeket a két kerület vezetése teljes mértékben támogatja. Törekszem a legjobb kapcsolat kialakítására. Hadd említsek személyes élményt. A Gát utcai római katolikus templomban a ferencvárosi roma önkormányzat közreműködésével minden hónapban Székely János püspök úr celebrálásával cigánypasztorációs misét tartanak. Eleinte 5-10 fővel kezdték el a délutáni szentmisét, most vasárnap már nem győzték behozni a pótpadokat, annyian jöttek el.  A Vendel utcai sportcsarnokban az önkormányzat támogatásával rendszeresen, -így  a nyitott tornaterem program keretében a nyári szünetben is-,  sportnapokat tartanak a hátrányos helyzetű roma fiatalok számára. Ez alkalommal is egy ilyen verseny díjait adhattam át a misén a gyerekeknek. Nagyon látszik a fiatalokon a küzdeni akarás. Úgy gondolom,  a sport kitűnő eszköz arra, hogy a benne nyújtott teljesítményen és az érte kapott elismerésen keresztül megtanulják a fiatalok, hogy a kitartó munka meghozza gyümölcsét, és ezt a szemléletet  fogják követni az élet más területein is.

 Hogyan ítéli meg, hogy az új, illetve a régi választókerületben a lakókban és a vállalkozóban mennyire tudatosultak a kormány őket érintő kedvező intézkedései?

 –A kisvállalkozók nagyon örülnek az adókedvezményt biztosító kormányzati intézkedéseknek, míg a lakók többsége a több lépcsőben megvalósuló rezsicsökkentésnek. Érzik, az állam nem hagyta őket magára.

 Három és fél évvel ezelőtt kérdőíveken válaszoltak a lakók önnek, hogy jobban megismerje a választókerületben élők gondjait. 2014-ben is ezt a módszert választja?

 –Amikor újabb felhatalmazást kérek a képviselőségre,  papíralapú, vagy internetes kérdőíven fogom megkérdezni a lakosság véleményét. A választókkal való folyamatos kapcsolattartás azonban nem a kampány része, az a képviselői munka fontos eleme. Arra törekszem, hogy az új, nagyobb kiterjedésű válaszkerületben lakók problémáit minél szélesebb körben megismerhessem.

 

Medveczky Attila