vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.30. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 44. száma!

A tartalomból:

Közéleti bizonyságtétel (címlapon)

Csorja Gergely: A reformáció napján, október 31-én a bátor bizonyságtételt is ünnepeljük. Luther Márton 95 tételével 1517-ben a hittel, az erkölcscsel és a keresztyén ember józan eszével ellentétes gyakorlatot leplezte le. Luther és az őt követő reformáció egyfajta bizonyosságtételként is felfogható. A keresztyén ember bizonyosságtétele, hogy nem csak féli az Istent , de fel is fogja, hogy a krisztusi tanítás a helyes utat mutatja meg. A református rend szerint a már kinyílt értelmű fiatalok maguk döntenek a tanítás elfogadásáról, és ezt a döntésüket a közösség előtt megerősítik. A konfirmáció szertartása, tehát egyfajta bizonyságtétel. Most mi is bizonyságtétel előtt állunk. A magyar társadalom megkapta a lehetőséget, hogy megerősítse elhatározását. Azt az elhatározást, melyet 1956-ban, majd 1989-ben ígéretté, és végül 2010-ben valósággá változtatott. Az elhatározás lényege, hogy a magyarság nagykorúsítja önmagát. Nem engedi tovább, hogy gyámság alatt tartsák. Önálló és a többi társadalommal egyenrangú életet akar élni.

 IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Párt-perszonálunió variáció (2.oldal)

A párt-perszonálunió tervében a nemzetellenes bolsevik stratégia finom megváltozása is benne foglaltatik. „Mint lámpa, ha lecsavarom, ne égj, ha nem akarom” – lejjebb is csavarhatják a Jobbikot. Ha óvások érkeznek Nyugatról, mert soknak és veszélyesnek és eredménytelennek látják a bakancsverést. Még nem döntötték el, hogy az eddig a Jobbikhoz vezényelt proletárrétegeket most szépen átvezényeljék-e a Lipóciai értelmiséggel együtt Bokros alá. Elvégre Mesterházy alá nem küldhetik. Onnan lettek Vona alá vezényelve. Persze majd amiben több fantáziát látnak. Bokros egyszer már bevált. „I like Bokros” – ilyen pólókat most is lehet nyomatni.

 P. Reisz Pál OFM, a Pesti Ferences Templom igazgatója: A szeretet erősebb mint a halál…(3.oldal)

A halottak napja, amely alkalom arra, hogy eltávozott szeretteinket utolérjük, Jézus Krisztuson, a feltámadotton keresztül megragadjuk, megszorítsuk a kezüket, jóvátegyük esetleges évtizedes mulasztásainkat irántuk, és alkalom arra is, hogy a halálra való készületre lélekben időt szánjunk. Közhely: aki nem gondolkodik helyesen a halálról, az életről sem gondolkodhat helyesen.

 Az egészséges, kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerekért

Az élelmiszerlánc kifehérítése céljából hoztuk létre a kiemelt ügyek igazgatóságát (4.oldal)

A kormány elfogadta az agrárgazdaság középtávú élelmiszerlánc-biztonsági stratégiáját. A 2013–2022 közötti időszakra vonatkozó stratégia a partnerségen és a tudásmegosztáson alapuló korszerű szemléletet tükröz, ezzel új alapokra helyezi az élelmiszerlánc szereplőinek viszonyát Magyarországon. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára lapunk megkeresésére elmondta: Magyarországon évente 3 millió ember betegszik meg élelmiszereredetű megbetegedésekben az otthoni konyhatechnológia hiányosságai miatt, s ezen a fokozott ellenőrzéseken kívül hosszú távon modern oktatással, ismeretterjesztéssel változtathatunk.

 Nógrád felkerült az ország fejlesztési térképére

Három éve a romjaiból kell újjáépíteni az egészségügyet (5.oldal)

Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, megyei útügyi miniszteri biztos: Több tízmilliárd forintos beruházásra lenne szükség ahhoz, hogy ausztriai színvonalú közúthálózat épüljön ki Nógrád megyében, ezért minden olyan segítséget meg kell becsülnünk, amely által bizonyos szakaszokon a meglévő utakat rendbe tudjuk tenni. S egyértelmű, hogy akkor kell élni a lehetőségekkel, amikor azok elérhetővé válnak. Azért történhetnek meg most 33 milliárd forintból az országos útfelújítások, mert a kormány politikájának köszönhetően hazánk kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól.

 „Talpalatnyi földet hasítani”

Beszélgetés Szentmártoni János költővel, a Magyar Írószövetség elnökével (6.oldal)

A magyar népre, legalábbis a kárpát-medencei történetét nézve, sajnos mindig jellemző volt a széthúzás és az irigység. Hazaszeretetünk, bátorságunk, műveltségünk számtalan dicsőséget is hozott a konyhára, de az összefogásról sosem voltunk híresek. Miért jellemezné más az értelmiségünket? Napjainkban sincs ez másképpen. Fogalmunk sincs még (tisztelet a kivételnek), micsoda életveszélyes luxus ez, főleg akkor, amikor erősek csak együtt lehetünk.

 Szükségszerű beavatkozás a Normafa rekonstrukciója

Akkor romboljuk igazán a környezetet, ha továbbra is eltűrjük a kaotikus állapotokat (7.oldal)

Vincze P. Márton, a Normafa Park projekt miniszterelnöki megbízottja: Nagyon fáj, hogy egyesek szerint egy forint is sok a fővárosi, és a környéken élők kikapcsolódását, sportolását, lelki feltöltődését biztosító lehetőségek megteremtésére. Nem mindenki jár le edzőtermekbe, hanem a szabad levegőn szeretne kirándulni, sportolni. Erre egy példa: ha valaki a napi munka után csak egy fél órát fut a hegyekben, rögtön levezeti a feszültséget. Ez az ötmilliárd forint a legkevesebb, amit az egészségünk megőrzésére áldozhatunk. Mindemellett lényegesnek tartom a gyerekeknek a téli sportokkal való megismertetését úgy, hogy egy összevont testnevelési óra keretén belül ingyen síoktatást biztosítunk a kisiskolásoknak.

 Magasabb szintű informatikai biztonsági védelmet alakítunk ki

Sokan nem tudják, mennyire veszélyes, ha személyes adataikat megosztják a közösségi portálokon (9.oldal)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkészítette az infokommunikációs szektor 2014–2020-as időszakra vonatkozó fejlesztési stratégiáját. A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia célja, hogy teljes képet adjon a magyar információs társadalom jelenlegi viszonyairól, és ennek alapján meghatározza a szakterület fejlesztési irányait, a közpolitikai, a szabályozási és a támogatási teendőket a 2014–2020-as uniós tervezési ciklussal egybeeső időtávra, számba vegye az ezek megvalósításához szükséges eszközöket, erőforrásokat. Szerkesztőségünk vendége: Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár.

 Mindegyik alkotásomra úgy tekintek, mintha „saját gyermekem” lenne (10.oldal)

Illyés András szobrászművész: A művészet lényege, hogy amellett, hogy reagálunk valamilyen társadalmi kérdésre, újat hozzunk létre. Ilyen módon érthető, hogy vannak, akik azt mondják, hogy nem akarnak egyik korhoz, stílushoz sem visszanyúlni, hanem formailag vagy stílusban teljesen újat szeretnének alkotni. Egy történelmi városrész viszont magában hordozza azt a lehetőséget, hogy közterén a valamikor ott élt embereket jelenítsünk meg. Az okozná a hatalmas kontrasztot, ha valami modern szobrot állítanánk klasszikus épületegyüttesek közé. Akik viszont politikai alapon mondják azt, hogy a Rendőr szobrom nem odavaló, mert nem modern, szerintem hazudnak.

 Chrudinák Alajos: A SZÍRIAI HÁBORÚ VÉGJÁTÉKA (18.oldal)

A kirívó, szíriai baklövései és öt esztendős sikertelen országlása miatt, kissé csökkentett értékű Barack Obama amerikai elnök beszédét a világ összesereglett vezetői kételkedve és némi kárörömmel fogadták az ENSZ közgyűlésén. Az elmúlt másfél hónapban a világ közvéleménye, a politikusok és a sajtó azt vitatta, hogy Obama miként és mikor hajt végre valamiféle katonai büntetőakciót Aszad szíriai elnök kormánya ellen. A világszerte megnyilvánuló szembenállás az amerikai katonai intervencióval, különösen Amerikában, teljesen új jelenség, hiszen az amerikai háborúk több évtizedes történetében először fordult elő, hogy a demokrata és republikánus szenátorok és képviselők a háborút elutasító amerikai tömegek mellé álltak (közelednek a kongresszusi választások), és Obama tudtára adták, hogy nem hagyják jóvá szíriai villámháborúját.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! Szerdán 10 órától a lap már megvásárolható a kiadóhivatalban (IX. ker., Ráday u.32. I. emelet) és a Püski Könyvesházban.

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

+36-30-7545-017

 

„Látogasson el” a www.magyarforum.hu, a www.eredetimiep.hu és a http://www.eszakifeny.com oldalakra.