vissza a főoldalra

 

 

 2013.10.25. 

Bauer Edit: Az Európai Unió mi is vagyunk

Bauer Edit a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője csaknem tízéves brüsszeli-strasbourgi tapasztalattal úgy véli, a kis országok számára továbbra is az EU-tagság a járható út.

Bauer Edit, a Pátria rádió hétvégi vitaműsorában legelőbb azt a tényt kommentálta, hogy a petíciós bizottság lezárta a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt. Úgy látja, ennek van egy eljárási és egy lényegi része. Ami az előbbivel kapcsolatos, a petíciós bizottság általában arra törekszik, hogy két hónap alatt lezárjon egy-egy petíciót, így tett most is, arra hagyatkozva, hogy az állampolgársági kérdések kezelése a tagországok belügyei közé tartoznak. Ami a dolog lényegi oldalát illeti, nem biztos, hogy ez a mostani döntés a végső, beadható újabb petíció, mely kapcsán azt javasolta, hogy azt nagyon jó jogászokkal olyan megalapozott szempontok szerint kellene körbejárni, amilyenekről az európai intézményeknek valóban joguk van a döntéshozatalra.

Ami az Európai Unió jövőjét illeti, Bauer Edit szerint érdekes volt az európai Bizottság elnökének, J.M. Barrosónak az idei évértékelő beszéde. Szó volt benne további EU-integrációs folyamatok lehetőségéről, azonban az EU-nak a politikai unióra, illetve föderációra való átalakulásáról ezúttal nem.  Számunkra – ha már korábban sajnos a Duna konföderáció nem jött létre – legalábbis középtávon nem kínálkozik jobb lehetőség az Európai Uniónál. A kis országok egyedül teljesen kiszolgáltatottakká válnának a multik gazdasági versenyének. Erre jó példa, amikor egy nagy nemzetközi cég vezetője azt hangoztatta, hogy nekik a forgalmuk többszörösen meghaladja egy-egy ország költségvetését.  A gazdasági talpon maradásunk  mindenképpen az EU-tagságunk mellett szól. Bauer Edit úgy látja, az Európai Unióra nekünk nem úgy kell tekintenünk, mint valami külső hatalomra, hiszen az EU mi is vagyunk. Még akkor is, ha Brüsszel messze van. Az EU pozitív jelentőségét nálunk a polgárok még nem egészen érzékelik, ennek egyik oka az is – amire Barroso is utalt -, hogy a kudarcokat az országok vezetői előszeretettel hárítják Európára, míg a sikereket szeretik kisajátítani. Erre jó példa az utak vagy iskolák épülése is, a kormányok gyakran elfelejtik hangsúlyozni az európai uniós források szerepét. Mindemellett a képviselőnő úgy véli, vannak dolgok, amik helyett az Európai Unió inkább más területekre összpontosíthatna. Ezt gondolta például akkor is, amikor Brüsszelben a traktorok visszapillantó tükrének a szabályozásáról vitáztak… Az Európai Uniónak azonban kétségkívül vannak pozitív hozadékai, azonban az újságok számára „a pozitív hír nem hír”.  Az Uniónak a saját kommunikáció s csatornái hatékonyságán is javítania kellene.

A gazdasági válsággal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy nincs az a válság, amelynek egyszer ne lenne vége, sőt, már erre utaló jelek is mutatkoztak. Azonban a fellendülés sem egyszerű, a legutóbbi válság után 17 év telt el, mire a foglalkoztatottsági szint elérte a válság kirobbanása előtti időszakot.

Bővülhet-e tovább az Európai Unió? Ezt a kérdést általában Ukrajnával és Törökországgal szemben teszik fel. Bauer Edit szerint elképzelhető, hogy Törökország nagyon gyors gazdasági előretörése azt eredményezi majd, hogy mire a törökök teljesítenek minden elvárást, amely a csatlakozáshoz szükséges, talán már nem is lesz számukra fontos az EU-ba való belépés. Más a helyzet Ukrajnával, itt jelentős szerepet játszik Oroszország is, mellyel szemben az EU nem szívesen vállalna fel konfliktust.

Jövőre ismét európai parlamenti választások lesznek. Arra a kérésre, hogy nagyon tömören válaszoljon, hogy harmadszorra is elindul-e az európai parlamenti mandátumért, Bauer Edit azt felelte: Meglátjuk.

 

Felvidék.ma, on