vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.06. 

Kétszeresen hátrányos helyzetben

Biztató, hogy Orosch János érsek úr a legmesszebbmenőkig támogatja a keresztény nagycsaládosok ügyét

Tizenötéves a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete. Az egyesületet az évforduló alkalmából Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyi államtitkára, Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke, Pogány Erzsébet a Felvidék Ma hírportál alapító-igazgatója, valamint a Felvidéki Nagycsaládosok Egyesülete nevében Tóth Attila köszöntötte Tallóson.

 Milyen céllal alakult meg 1998-ban a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete? – kérdezem Pásztor Csabától, az egyesület elnökétől.

 –A fő célunk az volt, hogy Felvidéken a magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesületéhez hasonló szervezetet hozzunk létre. A MÁNCSE 1998-ban alakult, igaz, akkor még nem önálló szervezetként, hanem a szlovák Klub Mnohodetnych Rodin Galánta – Vágsellye regionális klubjaként, mert azt nem lehetett kimondani, hogy mi vagyunk a magyar szekció. Ebből jött létre idővel a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete. Eleinte 5-6 családdal kezdtünk, s mikor megismerték a tevékenységünket, több család is csatakozott hozzánk. Jelenleg a rendes tagjaink közé 50, a pártoló tagok közé 20 család tartozik.

 Egy magyar nagycsaládos nincs-e Szlovákiában duplán hátrányos helyzetben? Gondolok arra, hogy éppen a magyarok által lakott déli országrészben magasabb a munkanélküliség.

 –Biztos vagyok benne, hogy a felvidéki magyar nagycsaládosok kétszeresen is hátrányos helyzetben vannak. Eleve a magyarságuk, a nagycsaládos mivolt és a munkanélküliség is hátrányos helyzetet teremt. Ezért is szükséges az összefogás.

 Milyen módszerekkel lehet felmutatni a társadalomnak azokat az értékeket, amelyeket a nagycsaládok képviselnek?

 –Maguk az összejövetelek is erőt adnak. Nagyon sok nagycsaládos és izoláltan, panel házakban. S ha eljönnek hozzánk, akkor láthatják, nincsenek magukra hagyva, s megszűnik a magányosság érzése. Az egyesület fő tevékenységi területe megalakulása óta: az élet és az anyaság tiszteletére való nevelés, a házasságért és a jövő generációjáért érzett felelősség erősítése; a nagycsaládosok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata; valamint, hogy felmutassák a társadalomnak azokat az értékeket, amelyeket a nagycsaládok képviselnek és a nagycsaládok egymást ismerő, és segítő közösségekké szervezzék. A MÁNCSE azonban nem csak a nagycsaládosokért, hanem minden családért, a társadalom alappilléréért küzd. Emellett a ruhagyűjtésekkel, adományok gyűjtésével is felhívjuk magunkra a figyelmet. A szlovák médiában pedig akkor jelenünk meg, amikor a családokat érintő jogszabályok vitája folyik. Erre egy példa, régebben az első gyerek megszületését 3000 szlovák koronával támogatta a kormány. Mi ezt igazságtalannak tartottuk, hiszen miért lenne az első gyerek különb, mint a második, vagy a  harmadik. Ezért azt javasoltuk, hogy a 3000 koronát osszák szét a gyermekek között. Észrevételeinket közöltük az Európai Nagycsaládosok Szövetségével, amely szervezetnek alapító voltunk. Közös fellépésünk eredménye, hogy az első három gyerek megszületését 3000 koronával támogatták. Akkor is a szlovák médiához fordultunk, mikor olyan embereket bocsátottak el, akik a nagycsaládosok érdekeit védték.

 Kapcsolatban állnak a szlovákiai történelmi egyházakkal?

 –Az egyház nagyra értékeli a rászorulók érdekében végzett munkát – ezt fejezi ki a Szent Erzsébet Rózsája-díj. A jó kapcsolat példája, hogy tavaly novemberben Nagyszombatban Orosch János akkori apostoli kormányzó és Erdő Péter bíboros-érsek egyesületünket is kitüntette ezzel a díjjal. Különböző plébániákon is rendezünk gyűjtéseket, találkozókat, s ezzel is erősítjük az egyházzal a kapcsolatot.

 Mit jelent az a felvidéki magyarok számára, hogy Orosch János lett a nagyszombati érsek?

 –Úgy hiszem, ha a két katolikus főpap összefog, annak meglesz az eredménye a felvidéki magyarság körében. Orosch János érsek úr – aki anyai ágon szlovák, apai ágon magyar – a legmesszebbmenőkig támogatja a keresztény nagycsaládosok ügyét. A magyar hívek többször is megtapasztalhatták emberközelségét és jóságos szeretetét.

 Készült- e arról felmérés, hogy mennyi gyereket szeretnének a felvidéki magyar fiatalok? Néhai Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet hajdani tudományos igazgatóhelyettese azt nyilatkozta: húsz magyar fiatal huszonnégy gyermeket szeretne, de csak tizenhárom születik meg…

 –Nálunk is hasonló a helyzet, mint Magyarországon, ezért is akartunk a NOE-vel felvenni a kapcsolatot. Küzdelmünk közös a Kárpát-medencében az összes családszervezettel, küzdőterünk viszont különböző. Egyesületünk célja, hogy e kis országban felnőttnek és gyermeknek egyaránt az élethez szükséges értékek első közvetítője és egyben legbiztosabb védőburka a család legyen. A nagy különbség, amiről már beszéltem, hogy kisebbségben vagyunk, s ezért kevesen vállalnak nagycsaládot. Sokan pedig külföldön keresik a boldogulásukat, ami szintén hátráltatja a nagycsalád létrejöttét.

 Civil szervezetekkel is tartják az együttműködést?

 –Júliusban a Szövetség a Közös Célokért polgári társulás martosi gyűlésén több civil szervezet társult a SZAKC-hoz, így a miénk is. Már felfigyelnek arra a felvidéki magyar politikusok, hogy egyre kevesebb magyar gyermek születik, szinte üresek az iskolák. Remélem, még meg lehet fordítani a folyamatot, mert a 24. órában vagyunk.

 

Medveczky Attila