vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.06. 

Mintaértékű a hajdúböszörményi mezőgazdasági program

A szociális szövetkezet kezdeti támogatást biztosít a hátrányos helyzetű emberek önfenntartásának elősegítése érdekében

Sikeres a Start munkaprogram mezőgazdasági növénytermesztési programeleme Hajdúböszörményben: az idén a tavalyinál tízzel többen, hetvenen termesztenek szántóföldi növényeket 34,3 hektáron.

 Mikor vezették be a Start munkaprogram mezőgazdasági növénytermesztési programelemét Hajdúböszörményben? kérdezem Fórizs Lászlót, Hajdúböszörmény alpolgármesterét.

 –Tavaly vette kezdetét a Startmunka mintaprogram, aminek már akkor része volt a mezőgazdasági programelem. Akkor kezdtük el tervezni, hogy milyen növénykultúrákkal foglalkozzunk és milyen területen, hiszen ez csak egy ága a Startmunka programnak. Az önkormányzat a Nemzeti Földalaptól kapott földterületen foglalkoztatja a Startmunka program keretében az embereket. 2012-ben 3,5, idén már 34 hektáron tudják művelni a közfoglalkoztatottak a növényeket. A szántóföldi területen 15 féle, rendkívül munkaigényes növényi kultúrát, többek között makói vöröshagymát, burgonyát, sárgarépát, petrezselymet, fűszerpaprikát, retket, céklát, zöldbabot, uborkát és csemegekukoricát termesztenek. Úgy válogattuk össze a növénykultúrát, hogy azok bekerülhessenek az iskolai közétkeztetésbe. Emellett tervbe vettük, hogy jövőre állattenyésztéssel is foglalkozunk, s ahhoz a szükséges takarmánynövényeket állítjuk elő.

 Az állatgondozást is a közfoglalkoztatottak végeznék?

 –Jelenleg ex lex helyzetben vagyunk; szociális szövetkezetet hoztunk létre, s úgy tudjuk, a Belügyminisztériumhoz kell majd pályázatot benyújtani ahhoz, hogy a Start munkaprogramból vehessünk át gépeket, eszközöket az állattartáshoz. A szociális szövetkezet kezdeti támogatást biztosít a térségben munka nélkül élő és mindennapi megélhetési problémákkal küzdő hátrányos helyzetű emberek önfenntartásának elősegítése érdekében, ezáltal lehetőséget biztosít a szegénységben élőknek, hogy a támogatás segítségével csatlakozzanak egy gazdasági, termelő tevékenységet végző közösséghez, ahol a munkában együttműködő társakkal együtt, előteremthetik a mindennapi megélhetéshez szükséges jövedelmüket. Eleinte tehát közfoglalkoztatottak dolgoznának szociális szövetkezetekben, de a végső cél, hogy ők a munka során az elsődleges munkaerőpiacra kerüljenek.

 Mit nyer a város, és mit nyernek a résztvevők ezzel a programmal?

 –A fő cél az öngondoskodás. Hajdúböszörmény ma a 4. legnagyobb város, és óriási földterületek kapcsolódnak hozzá. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságból éltek sokáig a lakosok. Idővel azonban megszűnt az önellátás, a magunkról való gondolkodás ideológiája. Vannak még gazdák, akik saját földterületükön dolgoznak, de egyre kevesebb az őstermelő. Az újabb generációk tagjai ezért a mezőgazdasági munkát nem ismerik. Meg akarjuk ismertetni a programban résztvevőket a mezőgazdasági gyakorlati munkával, hiszen képzésen vesznek részt a jelentkezők. 150 millió forintot tudunk a programból a mezőgazdasági elemre fordítani, s ezen belül 41 fő képzését valósítjuk meg. Arra törekszünk, hogy a képzések a téli időszakban történjenek, amikor nincs mód a 8 órás foglalkoztatásra. Emellett a programon belül mezőgazdasági eszközöket, szerszámokat vásárolunk, s azon túl, hogy a résztvevők megtanulják a szakma elméleti és gyakorlati részét, arra is törekszünk, hogy a megtermelt javakból a dolgozók is juttatásban részesüljenek. Ezeket nyerik a programban résztvevők, míg a városnak lényeges, hogy minél több ember dolgozzon, s eltudjon helyezkedni idővel az elsődleges munkaerőpiacon.

 Tehát akkor a közfoglalkoztatottak a megtermelt zöldségekből is részesülnek?

 –Bizonyos arányban, ami azt jelenti, hogy például, kapnak egy zsák burgonyát. A dolgozók másként állnak hozzá a munkához, ha tudják, egyes terméktípusokhoz hozzájutnak. A többi zöldség a közétkeztetésbe kerül, és a 200 négyzetméteres raktárunkba. Amiből túltermelés áll elő, azt piacon értékestjük.

 A Belügyminisztérium mekkora céltámogatásban részesíti az önkormányzatot a növénytermesztési programelem végrehajtásához?

 –Az önkormányzat 975 fő foglalkoztatására 1 milliárd 50 millió forintot kap a program lebonyolítására. Ebből 150 millió forintot eszközök beszerzésére, míg személyi bérekre 700 millió forintot fordítunk. Volt már egy Állami Számvevőszéki vizsgálatunk, ahol csak kisebb hibákat találtak, és mintaértékűnek írták le a hajdúböszörményi mezőgazdasági programot. Az említett 975 fő dolgozik például a biomassza-kazánprogramban, a mezőgazdaságban, felszámolják az illegális hulladéklerakó telepeket, a közúthálózatot és a csatornákat tartják rendben.

 Az LMP azt kéri a kormánytól, hogy munkahelyteremtést célzó gazdaság- és vállalkozásfejlesztésre fordítsa „a százmilliárdokat felemésztő és a munkanélküliséget újrateremtő" közfoglalkoztatás forrásait. Mi erről alpolgármester úr véleménye?

 –Lehet hangzatos véleményeket megfogalmazni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ma az elsődleges piac nem képes sok embert eltartani. Mindaddig, amíg az elsődleges piac nem erősödik meg, addig mindenfajta átképzés elveszti a munkanélküliek hitét, mert nem ad valóságos segítséget. Tudom, hogy nem nagy összeget kapnak a közfoglalkoztatottak, de azzal, ha a gyermek látja, hogy apja reggelente dolgozni, közösségbe jár, az példamutató számára.

 

Medveczky Attila