vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.06. 

Újra ipari centrum lehet Tiszafüred

Számunkra a legfontosabb a munkahelyteremtés, és ezért is megdöbbentő, hogy a városvezetés nem támogatja ezt a kezdeményezést

A most induló fejlesztéseknek köszönhetően újra a Közép-Tisza vidék legjelentősebb ipari centruma lehet Tiszafüred - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a város hajdani ipartelepén rendezett első hajógyári napon.

 Az ipari hagyományok újjáélesztését szolgálja a City Ipari Park. Nagy József projektgazdát, a City-Gas Kereskedőház Zrt. vezérigazgatóját arról kérdezzük, mekkora területen és mekkora összegből kezdődnek el az építkezések?

 –Az építkezések már el is kezdődtek; a City-Gas Kereskedőház Zrt. tulajdona a volt alumíniumgyár 6,5 hektáros területe és hajdani darugyár 3 hektáros része. Jelenleg ezeken a területeken folynak fejlesztések. A közeljövőben veszünk még egy körülbelül 3 hektáros másik üzemet, ezzel is közelebb kerülve a jövőbeli több, mint 20 hektáros Ipari Park kialakításához. Most a legnagyobb felújításunk és feladatunk a majdnem 8 ezer négyzetméteres hajógyári nagycsarnok, aminek 330 millió forint a költségvetése.

 Projektgazdaként milyen feladatokat kell ellátnia az építkezési munkálatok során?

 –Nem az építkezésekkel, hanem az ipari parkkal kapcsolatban vannak feladataim, hiszen létezik már egy meglévő részleg, és kijelöltük a kialakítandó részt. A legfontosabb a pénzügyi héttér megteremtése, a munkafolyamatok koordinálása, az ipari park jövőjének tervezése.

 Azzal, hogy a város és környéke szabad vállalkozási zóna lett, elérhető –e, hogy minél több vállalkozó és beruházó érkezzen a városba?

 –A szabad vállalkozási zónába való betelepülés a vállalkozók számára adókedvezményekkel,  és foglalkoztatásokkal kapcsolatos kedvezményekkel jár, így a rendszerváltás óta Tiszafüred számára először adódik esély ilyen nagy beruházások megvalósulására. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úr és Kovács Sándor a Jász-Nagykun –Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke kezdetektől fogva támogattak minket és sokat segítettek abban, hogy Tiszafüred szabad vállalkozási zóna lehessen. A segélynyújtáshoz el kell mondani, hogy a város polgármester asszonya és jegyzője nem támogatja ezt a projektet, ami hátráltat bennünket, és mindez nagyon sajnálatos.

 Mindennek politikai okai vannak?

 –Erre nem tudok konkrét választ adni, nem foglalkozom pártpolitikával, de mi azt tartanánk jónak, ha teljes támogatottsággal tudnánk végezni munkákat.

 Azért is döbbenetes, amit mondott, mert az ipari park sok embernek adna munkalehetőséget. Ez minden városvezetőnek érdeke kell, hogy legyen. (szerk.megj: Egy 2013-as képviselői  határozat szerint Pintér Erika (független) polgármester megszegte az önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996-os törvény előírásait, ezért az illetményét egy évre 20 százalékkal csökkentették)

 –Számunkra a legfontosabb a munkahelyteremtés, az ésszerűség is ezt diktálja, és ezért is furcsa, hogy a városvezetés nem támogatja ezt a kezdeményezést.

 Az új City Ipari Parkban hozzávetőlegesen mennyi vállalkozás kaphat helyet?  

– A hajdani Ganz-Hajó és Darugyár épületében kialakult csarnok legkevesebb 1500 embernek biztosított megélhetést, azt viszont nem lehet megjósolni, hogy a jövőben mennyien dolgoznak majd itt. Célunk, hogy a legtöbb dolgozni akarónak munkalehetőséget biztosítsunk.  

Milyen infrastrukturális felújításokra van szükség?

 –Teljes infrastrukturális fejlesztés szükséges, de magát a felújítások mértékét külön kell választani, mert vannak már meglévő épületek és zöldmezős beruházások. A nagycsarnok felújításánál – hiszen majdnem 40 éves épületről van szó – a teljes közművesítésre, komplett épület-gépészeti munkákra van szükség, s emellett új tetőszerkezetet kell építenünk, és el kell végezni az elektromos hálózat teljes cseréjét. Az épület magas épületű, daruzható, de fel kell újítani, mert teljesen romokban áll. Mivel magántulajdonban van az épület, így a munka előrehaladása csak rajtunk múlik. A zöldmezős beruházásunkon belül az önkormányzati tulajdonban lévő területeken a munkálatok megrekedtek, mert nem kapunk semmilyen támogatást város vezetőjétől és a jegyzőtől. Folyamatos problémákba ütközünk. Emiatt a munkálatok késnek, de a célunk elérésében mindez nem gátló tényező.

 Arra törekednek-e, hogy a felújítási munkálatokban minél több helyi, tiszafüredi vegyen részt?  

–Eleve a felújításnál is előnyt élveznek a helyi lakosok, ezzel a tiszafürediek sajátjuknak érezhetik az ipari parkot. Csak olyan munkafolyamatokra hozunk idegen vállalkozókat, aminek elvégzésére helyben nincs szakember. Ilyen például a speciális tetőnek az újrafedése.

 Kicsit menjünk vissza az időben. Az egykori Ganz-Hajó és Darugyár épületének 14 tulajdonosa volt az elmúlt húsz év alatt. Miért történhetett meg mégis az, hogy ennyire leépüljön a gyár?

 –Ez a történet is az elhibázott privatizációs folyamat része. A fő problémát az jelentette, hogy a tulajdonosok nem a befektetésre, nem a munkára koncentráltak, hanem tőke nélkül felélték a meglévő vagyont, eladták a gépeket, s ha már gépek sem voltak a gyárakban, akkor felszedték a síneket. A tulajdonosok hazárdíroztak, s nem fektettek pénzt az épületbe. Aki mezőgazdasággal foglalkozik, tudja, hogy a jószág felnevelése után hozhat csak pénzt. Ez vonatkozik az iparra is: befektetés nélkül nem lehet hozadékról beszélni.

 Eddig tehát senkinek sem jutott eszébe az, hogy ott munkahelyeket teremtsen?  

–Nem csak, hogy a munkahelyteremtés nem jutott eszükbe, hanem felvették a támogatást, majd továbbálltak, létrehoztak 2-3 kft-t, és felvették az újrakezdési kedvezményeket.

 Állítólag ön török befektetőket hozna a gyár épületébe. Ez megfelel a valóságnak?

 –Bel-és külföldi befektetőkkel egyaránt folytatunk tárgyalásokat, így törökökkel, kínaiakkal, bolgárokkal és természetesen magyarokkal.

 Jelenleg Tiszafüreden 11 százalékos a munkanélküliség, ami 940-950 fő munkanélkülit jelent. Közülük is választanak majd az ipari parkba szakképzett munkásokat?

 –Célunk, hogy minél több tiszafüredi és környékbeli szakembert alkalmazzunk, és arról is beszélni kell, hogy szeretnénk azokat a munkavállalókat visszacsábítani, akik külföldön, vagy hazai nagyvárosokban vállaltak munkát, így távol élnek családjuktól. Emellett a következő generáció számára is lehetőséget tudnánk biztosítani arra, hogy Tiszafüreden találjanak munkahelyet. A helyi Munkaügyi Központ segítő szándékát jelezte.  A befektető igényére szabva akár komplett átképzési programokat is indít a dolgozni vágyók részére.

 Mennyire változott meg a vállalkozói attitűd az elmúlt 23 év alatt? Voltak olyanok is, akik hiányzó vállalkozói-menedzseri képességeiket és az elégtelen erőforrásokat gátlástalan módon kisebb-nagyobb gazdasági bűncselekménynek elkövetésével pótolták, amiből a bűnöző vállalkozó általánosított képe kerekedett ki. Olyanoké, akik csak a pénzt hajszolják, és nem törődnek a munkásokkal.

 –Finomabban fogalmaznék, mert mindig lesz olyan kör, akinek tagjait csak a pénz motiválja, de ma már nagyon sok vállalkozó a munkára, a sikerre, a fejlesztésekre koncentrál. Gondoljunk csak arra, milyen sok új borüzem, sajtkészítő üzem működik. Bevallom, hogy amikor a nulláról indultam, majd milliókat tartottam a kezembe, az engem is elvakított, de a tisztességes vállalkozó tudja, hogy a pénz csupán eszköz a további fejlesztésekhez.  

Mikorra tervezik átadni a City Ipari Parkot?

 –A jelenlegi nyertes projektünk határideje 2014 decembere. Ez most a legnagyobb kihívásunk. Az ipari park teljes elkészítése viszont több évet vesz igénybe.

 

Medveczky Attila