vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.06. 

Megmenekülnek a nagykőrösi tölgyesek

Csak szigetszerű foltokban maradt meg a pusztai tölgyes, és a kis „szigetet” sok oldalról érikk kedvezőtlen hatások

Az Európai Unió a legjobb, LIFE támogatásból megvalósított természetvédelmi projektek közé választotta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Nagykőrös Város Önkormányzata és WWF Magyarország „Nagykőrösi pusztai tölgyesek megőrzése” című pályázatát.

 Tudtommal a nagykőrösi pusztai tölgyesek a Magyar Alföld és egész Európa egyik utolsó homoki tölgyese, amelynek megmentése az utókor számára fontos feladat. Ezért is pályáztak annak megőrzésére? – kérdezem Csóka Annamária projektvezetőtől.

 A pusztai tölgyesek az erdőssztyepp erdők közé tartoznak, s a legszárazabb homokos talajokon fordulnak elő. Az erdőssztyepp zóna Belső-Ázsiától húzódik végig egészen a Kárpát-medencéig. A nedvesebb éghajlatú részeken erdők alakulnak ki, míg a szárazabb területeken füves puszták. Az erdős pusztán pedig mindkettő megtalálható, de nem csupán ezek keveréke: sajátos élőhely, mely számos olyan tulajdonsággal és fajkészlettel rendelkezik, ami csak erre a zónára jellemző. Nagykőrösi példa ezekre a fajokra a tarka nőszirom, a piros gólyaorr, a nagy ezerjófű. A kárpát-medencei homoki pusztai tölgyesekre, melyeknek Nagykőrösön vannak az utolsó legnagyobb összefüggő állományai, az jellemző, hogy még az erdőssztyepp –élőhelyek között is egyediek, mert egyrészt finom mozaikokban helyezkednek el benne az erdős és a gyepes foltok, másrészt pedig több Dél-Európából ide behúzódó faj található meg a területen. 90 élőhelyet különböztetünk meg Magyarországon, s ezek közül a legveszélyeztetettebb a pusztai tölgyes. Sajnos mára 98%-ban megszűnt a pusztai tölgyesek élőhelye. Az utolsó pillanatban sikerült ezzel a pályázattal stabilizálni 420 hektárnak a sorsát, azzal, hogy a LIFE – Természet pénzügyi alap elérhetővé vált számunkra. Az EU 1992 óta ezt az alapot olyan természetvédelmi projektek számára tartja fenn, melyek a Natura 2000 területek példaértékű kezelését tűzik ki célul. Mivel a nagykőrösi pusztai tölgyesek 2004-től Natura 2000 terület lett, ezért tudtunk pályázni, és 500 millió forintos támogatást nyerni – aminek 75%-át finanszírozta az EU – a nagykőrösi pusztai tölgyesek megőrzésére.

 Milyen veszélyek fenyegették a nagykőrösi pusztai tölgyeseket?

 –Nagyon sok veszélyeztető tényezőről van szó. Egyes nézetek szerint a honfoglaló magyarokat éppen az erdőssztyepp terület vezette be a Kárpát-medencébe, ahol ez a zóna véget ér. Évszázadok során nőtt a lakosság szám, így a tölgyeseket kivágták, s helyükre építkeztek, vagy szántókat, füves pusztákat alakítottak ki a legeltető állattartás miatt. A végső csapást mégis a múlt század fordulójától számítva szenvedték el ezek az élőhelyek, amikor elkezdődtek az Alföld fásítási programjai. Régiónkban az uralkodó erdőgazdálkodási gyakorlat az volt, hogy idegenhonos erdőkre cserélték ki a levágott tölgyeseket, és a gyepfoltokat is beültették. Így kerültek például fenyők, vagy akác a helyükre. Ennek kiküszöbölésére 175 ha pusztai tölgyest vettünk bérbe 90 évre magántulajdonosaitól. Ezekben az erdőkben csak természetvédelmi célú beavatkozás történhet ebben az időszakban.További probléma, hogy egyre nagyobb a szárazság, és az alföldi vízszabályozási munkálatok miatt több métert csökkent a talajvíz szintje. Nagy gondot okoz természetvédelmi szempontból az is, hogy a területen magas létszámú vadállomány van jelen, így például mesterségesen betelepített dámvadak. A gyakori vaddisznó az elültetett makkot is elfogyasztja, míg az őzek a rügyeket, hajtásokat pusztítják. A tölgyes természetes felújulása (a vadkárok csökkentése és a facsemeték védelme) érdekében a területen 27 km vadkizáró kerítést építettünk. Emellett megjelentek a területen az özönnövények is más kontinensről a céltudatos betelepítés következményeként. Ezek a növények elözönlik a természetes élőhelyeket, s azokat negatívan átalakítják. Főleg az akáccal és a kései meggyel kell ezekben a pusztai tölgyesekben számolni. A pályázat keretében sikerült ezeket 90-95 %-ban visszaszorítani. Szintén problémát jelent a feldarabolódás: csak szigetszerű foltokban maradt meg a pusztai tölgyes, és egy kis „szigetet” sok oldalról érnek kedvezőtlen hatások. Az önfenntartó képessége is rossz az ilyen kis területeknek; beltenyésztettség alakulhat ki az ott élő populáció körében. Azzal is szembesültünk, hogy a helyi lakosság sem tudta, milyen természeti kincs közelében él. Csak akkor tudunk valamit megvédeni, ha azt megismerjük; s a helyi lakosság teheti a legtöbbet a közeli természeti értékek megvédése érdekében.

 Ebben a pályázatban feltüntették-e már a Pálfája Erdei Oktatóközpontot, vagy az már egy külön projekt?

 –Ez is szerepel a projektben, hiszen éppen az említett ismerethiányt akartuk ezzel pótolni. A Pálfája a nagykőrösi önkormányzat tulajdonában lévő erdőrész, ahol a régi nyári táboroknak használt épületek felújításával jött létre az oktatóközpont. Nevét a környék legidősebb, 500 éves famatuzsáleméről kapta. A Pálfája természetismereti- és kézműves foglalkozásokkal, nyári táborokkal és rendezvényekkel várja a gyerekeket. A napkollektorokkal ellátott oktatóközponttól szabadon látogatható Pálfája tanösvény indul, amely végigkalauzolja a homoki erdőssztyepp élővilágára kíváncsi turistákat a Pálfája-erdőn.

 

Medveczky Attila