vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.13. 

Regionális választások Oroszországban

Konkurensebbé és fejlettebbé válik Oroszország politikai rendszere. Ez a véleménye a szakértőknek azt követően, hogy országszerte 80 régióban tartottak választásokat.

Legitimitás, nyitottság, a botrányok minimális száma: mindez jellemezte a mostani választásokat. Az interneten nyomon lehetett követni a választókörökben zajló szavazásokat.

 Leonyid Ivlev, a Központi Választási Bizottság helyettes vezetője szerint a jelenkori Oroszország történetében a szeptember 8-án lezajlott regionális választás volt a leginkább konkurens. Összességében országosan hétezer, különféle szintű szavazásra került sor. Polgármestereket, kormányzókat és képviselőket választottak. Az Egységes Oroszország (JeR), a parlamenti többség pártja számos körzetben sikeresen szerepelt. A választói aktivitás azonban alulmaradt az elnök- vagy a képviselőválasztásokon megszokotthoz képest.

 Kiemelt figyelem kísérte a moszkvai főpolgármester-választást. 2003 óta most első ízben tartottak szavazást. A polgármesteri címért hat jelölt küzdött. A széles politikai palettát képviselő jelöltek versenyében a szavazatok közel 99 százalékának feldolgozása után Szergej Szobjanyin vezet. Több mint 51 százalékot szerzett, így nem várható második forduló.

 A második helyen több mint 27 százalékkal Alekszej Navalnij áll, a harmadik „befutó” Ivan Melnyikov, a kommunista párt jelöltje, akire a szavazók közel 11 százaléka adta a voksát. Leonyid Poljakov, a Gazdasági Főiskola professzora szerint a moszkvai választások mintaszerűen zajlottak.

 A moszkvai, akár a jekatyerinburgi polgármester-választás minta lehet a jelenkori politikai helyzetben. Itt is, ott is megjelent egy radikális ellenzéki jelölt, ezért valóban konkurensnek tekinthető a választás. A korábbi szavazásokhoz képest sokkal kevesebb a panasz. Természetesen volt valamennyi szabálysértés, de egészében nagyon kedvező a benyomás. Nagyon fontos eredménye a mostani választásoknak, hogy nőtt a hatóságok és egészében véve a politikai rendszer legitimitása. Másfél évvel ezelőtt fogalmazódott meg a kérelem, hogy kapjon lehetőséget a részvételre mindenki, aki részt akar venni. Ez megtörtént, és most látjuk a konkrét eredményeket. De a stabilitás és a szakmaiság továbbra is előnyt élvez. Ha megnézzük azokat a jelölteket, akik Szergej Szobjanyinnal mérkőztek, láthatjuk, hogy egyikőjüknek sincs irányítási tapasztalata. Bár ettől még lehetnek igen érdekes személyiségek, jeles politikusok. Viszont hiányzik egy dolog, ez pedig egy nagyváros irányításának a tapasztalata. Szergej Szobjanyin, aki két éve moszkvai polgármesterként dolgozott, igazolni tudta, hogy képes vezetni a bonyolult városgazdálkodást.

 Megjegyezzük, hogy egészében véve országszerte különösebb problémák nélkül zajlott a választás. A szavazások kimenetelére kiható komolyabb szabálysértés nem történt. Ezt már elismerték a jogvédők és a jelöltek képviselői is.

 

(Oroszország Hangja)