vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.13. 

Újra megnyitották az eszéki főkonzulátust

Magyarország megnyitotta kapuit a szomszédsága, környezete előtt, és ez azt tükrözi, hogy az ország túl van a válság legnehezebb részén, képes rá, hogy az együttműködésbe, a jövőbe invesztáljon – mondta szeptember 3-án, kedden Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki Josko Klisovics külügyminiszter-helyettessel együtt adta át az eszéki magyar külképviseletet.

            Eszéken 2002-ben Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyitotta meg a főkonzulátust, amelyet 2006-ban az akkori szocialista kormány bezárt. A horvátországi magyarok azóta többször is kérték a képviselet megnyitását. Ez a kérés most teljesült. Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a főkonzulátus újranyitásával nemcsak a két ország határ menti, regionális kapcsolatait fűzik szorosabbra, hanem a magyar nemzetpolitika alapvető célkitűzéseit is megvalósíthatják. Németh Zsolt parlamenti államtitkár beszédében arra világított rá, hogy a két ország 800 éves közös múltban, értékrendben osztozik, amelyben jelentős szerepe volt mindkét ország kisebbségének is. Josko Klisovics külügyminiszter-helyettes szerint a konzulátusokat az emberek miatt nyitják, és a horvátországi magyar kisebbség köteléket képez a két ország között.

Az ünnepélyes megnyitót Varga Tímea kopácsi népdalénekes és a Pannon Filharmónikusok műsora színesítette. Jól illeszkedett a nyitóünnepségbe, hogy Bábli Mária, a Magyar Katolikus Nőegylet elnöke a keresztény értékek és magyar hagyományok megőrzése, ápolása terén, valamint a horvátországi magyarság érdekében végzett több évtizedes tevékenysége elismeréseként átvehette a Magyar Arany Érdemkeresztet, a kitüntetést Németh Zsolt államtitkár adta át neki.

Antonio de Blasio, az új magyar főkonzul a külképviselet épülete előtt hangsúlyozta annak jelentőségét és feladatait, amelyek közül a legfontosabbnak az itteni magyarsággal való foglalkozást és a honosítási folyamat továbbvitelét nevezte.

Miután Németh Zsolt és Josko Klisovics ünnepélyesen átvágták a bejáratnál a szalagot, az épületben sor került az első állampolgársági eskütételre is. Kilenc új magyar állampolgár vette át a honosítási okiratot.

 

(hmdk.hr)