vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.13. 

Csáky: Az MKP-ban benne van a siker

Csáky Pál, az MKP elnökségi tagja terjedelmes interjút adott a Sita szlovák hírügynökségnek az MKP megalakulásának 15. évfordulója alkalmából.

Csáky a megyei választásokkal kapcsolatban megjegyezte: "Napjainkban lényegében már tart a megyei választások kampánya. Az MKP jelöltjeinek versenytársai részben a függetlenek, részben a Smer jelöltjei lesznek, de mindenekelőtt a Most jelöltjei. Mondhatunk mi bármit is, decemberben mindenki azt fogja nézni, mennyi megyei képviselője van az MKP-nak és mennyi a Most-nak. Ezt fogják a reális erőviszonynak tartani. 2009-ben ez az eredmény 40 a 2-höz volt javunkra. Világos, hogy most más lesz az eredmény, de én úgy gondolom, az MKP-nak reális esélye van arra, hogy több megyei képviselője legyen, mint riválisának. Ezzel megfordíthatja azt a tendenciát, amit a közvélemény-kutatók sugallnak: hogy az MKP a gyengébb párt. Szerintem nem így van, és azt tapasztalom, hogy az elmúlt időszakban erősödtünk. Persze, már előre látom a kommunikációs trükköket is. Látom, hogy a Most-Híd képviselői számának növekedését nagy győzelemként fogja beállítani. Ugyanazt a játékot fogják játszani, mint 89 előtt a kommunista kommunikátorok, akik arról győzködtek bennünket, hogy 12-szer jobban élünk, mint pl. Etiópia polgárai. S ez így volt igaz, bár csak annyi történt, hogy ügyesen választották meg az összehasonlítási alapot. A Most is azt fogja mondani, hogy minden jobb, ami több kettőnél – ám minden értelmes ember számára világos, hogy a lényeg a képviselők abszolút száma lesz a megyei parlamentekben. Én, ha felkérnek rá, kész vagyok részt venni konkrét megyei képviselők kampányában. Ám így is, a médián keresztül is azt üzenem az MKP tagjainak és szimpatizánsainak: fokozni kell a győzni akarást a pártban. Odaadás, komoly munka nélkül nincs siker. Márpedig az MKP-ban benne van a siker ígérete."  

Arra a kérdésre, hogy a jövő évben esedékes európai parlamenti választásokon indul-e, így válaszolt: "Az Európai Parlament-beli választásokon nem az állampolgárok indulnak, hanem a politikai pártok jelölnek listákat a választás alkalmával. Hiába keres meg engem bárki is az Európai Néppártból, ha a pártom nem jelöl és a választóink nem tisztelnek meg a bizalmukkal, semmi nem lesz a dologból. Az MKP Országos Tanácsáé ez a jog és felelősség, az őszi időszakban születik majd meg a döntés. Ez komoly politikai döntés lesz, mert az MKP számára óriási tétje van a sikeres EP választásoknak: a párt itt fog megmérettetni országos szintű választáson, s itt kell átugrania az 5 százalékos küszöböt. Alaposan át kell gondolni, mely jelöltekkel, milyen programmal, milyen taktikával és milyen kampányal sikerül ezt elérni, mert ez nagyban fogja befolyásolni az MKP jövőjét. Ha sikerül, az MKP tovább fog erősödni. Ha nem, lecsúszhat az erodálódás lejtőjén. Ez mesze nem olyan helyzet, mint amilyen az eddigi két európai parlamenti választás volt."

 Ami a szintén jövőre esedékes köztársasági elnökválasztást illet, arról így vélekedett: "Szomorú vagyok, amikor az ellenzék megosztottságát látom ebben a kérdésben is. Én elvileg ugyanazt a politikai játékot javasolnám, amit 2009-ben játszottunk: egy közös jelölt masszív támogatását. Emlékszik az akkori, zöld színnel jelölt régiókra? Az egész Szovákia vörösbe borult, csak a magyarlakta régiókban győzött Radičová. Máig büszke vagyok erre, hogy az MKP és a magyar választók az én vezetésemmel utasították el a baloldali nacionalista-szocialista jelöltet. Büszke vagyok arra, hogy nem szavaztunk a Gasparovič-féle kreatúrára.  Tiszták maradtunk, a történelem előtt is.

Ez a lehetőség azonban napjainkban már irreális. Így az MKP-nak három lehetősége maradt. Az első: valamelyik szlovák ellenzéki jelöltet támogatni azzal a tudattal, hogy egy biztos vesztes támogatására szólítjuk fel az embereinket. Ez zsákutca, én biztos vagyok benne, hogy a magyar választók Hrušovskýra sem fognak szavazni nagy számban. A második lehetőség, hogy azt mondjuk nekik, maradjanak otthon, mivel nincs elfogadható jelölt, ne vegyenek részt ebben a kutyakomédiában. Ez komoly politikai hiba lenne, amely biztosan megbosszulná magát a jövőben. Marad tehát a harmadik lehetőség, amely bizonyos fokig tényleg kényszer: saját jelöltet állítani azzal a céllal, hogy összébb kovácsolja a magyar választótömböt. Meg vagyok róla győződve, hogy azon szavazók nagy része is, akik az elmúlt parlamenti választáson a Mostra szavaztak, most inkább a magyar jelöltet fogják támogatni Hrušovský helyett. Természetesen vannak tippjeim arra is, kik lehetnének az esélyes magyar jelöltek. Mármint esélyesek arra, hogy 6-8 százalékot elérjenek, s megerősítsék a magyar választótömb kohézióját. Magam nem vagyok közöttük, én itt nem akarok indulni."

 

(Forrás: csakypal.eu)