vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.18. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 38. száma!

A tartalomból:

Kis Görbe a szimbólum (címlapon)

Bajnai megszabadult Kis Görbétől, pedig Kis Görbe, azaz Göresz, hivatalos nevén Horváth Zsolt tökéletesen beleillik Bajnai csapatába. A Pestisrácok.hu által bemutatott dokumentumok szerint Kis Görbe a Független Civilek Komáromért Egyesület vezetője, és a helyi képviselő testület tagja, az Együtt 2014 szövetségese, aki szeptember 11-én vendégül látta Bajnai Gordont és csapatát.

 IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Zűrzavar nélkül nincs bolsevik hatalomátvétel (2.oldal)

Ezt már 1905-ben kipróbálták Oroszországban. Lázítás a cár ellen, merényletek, gyilkosságok, utcai vérfürdő kiprovokálása, majd a főpróba után, a háború poklában az 1917-es hatalomátvétel mind-mind a legteljesebb zűrzavar keretében történt. 1918-ban ugyanezt tették Magyarországon is, Károlyi őszirózsás forradalma csak és kizárólag annak a zűrzavarnak az előhívására történt, ami után Kun Béla átvehette a hatalmat.

 Csurka István a nemzetépítést még az írásnál is többre tartotta

Beszélgetés Dudás Károllyal készülő kötetéről és a közélet kihívásairól (3.oldal)

Minden hiteles írót foglalkoztat az emberi sorskérdések drámaisága: van, aki ezt prózában ábrázolja, mint Dudás Károly, akinek talán legfontosabb műve, a Ketrecbál csak 2011-ben, huszonnyolc év késéssel jelenhetett meg teljes valójában, immáron azokkal a részletekkel, melyek az 1944-es délvidéki vérengzést jelenítik meg.

Dudás Károly: Igaz ugyan, hogy főszerkesztőként nyugállományba vonultam, ám a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökeként most szervezem a jubiláris, XX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat Palicsfürdőn – a délvidéki magyarság egyik legnagyobb hatású, leginkább megtartó erejű rendezvényét –, botcsinálta politikusként pedig társaimmal együtt a verbászi szórványmagyarságot igyekszünk képviselői helyhez juttatni az önkormányzatban, hogy ne mindig nélkülünk, a fejünk felett döntsenek a bennünket érintő sorskérdésekben. Matuska Szilveszterről szóló regényemet, A nagy merénylőt egyébként már több mint egy évtizeddel ezelőtt elkezdtem, két fejezet meg is jelent belőle az újvidéki Híd folyóiratban, most ismét elővettem, folytatni kellene, befejezni.

 A megtapasztalt valóság tragikuma

Beszélgetés Serfőző Simonnal a Magyar Dráma Napja alkalmából (4.oldal)

Aki szeretne hiteles képet kapni a vidéki szocializmus negatívumairól, az erőszakos téeszesítésről, a nagyvárosi munkásszállókba terelt falusiak kilátástalanságáról és menthetetlen leépüléséről vagy az otthon maradottak élethazugságairól, a családok felbomlásáról, annak érdemes elolvasnia Serfőző Simon költő Püski Kiadónál megjelent Mindenáron című könyvét, amelyben összegyűjtött drámái vannak. Drámaírói bemutatkozása sikeresnek mondható, hiszen első darabjait, a Rémhírvivőket 1975-ben, az Otthontalanokat 1979- ben mutatta be a Miskolci Nemzeti Színház, s játszották az Egri Gárdonyi Géza Színházban is.

 Beindult a 35 éven aluliak vállalkozását szárnyra bocsátó nagyszabású program

Bátorítjuk a fiatalokat arra, hogy váljanak a közéletet alakító szereplőkké (5.oldal)

Dr. Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos: Jelenleg a magyar fiatalok 4 százaléka mer csak saját vállalkozásba fogni, ezen változtatva a gazdaság növekedéséhez, új munkahelyek teremtéséhez is lökést adhatunk. Beindult a 35 éven aluliak vállalkozását szárnyra bocsátó nagyszabású program; a Társadalmi Megújulás Operatív Program égisze alatt összesen 5 milliárd forinthoz juthatnak a fiatal vállalkozók. Egyenként 3-6 millió forintot kapnak az üzleti tervhez, az ötlethez, a kezdeményezés minőségéhez és léptékéhez mérten.

 Segély helyett foglalkoztatás

A megváltoztott munkaképességű embereket foglalkoztató cégeket támogatjuk (7.oldal)

Dr. Tapolczay Gergely országgyűlési képviselő: A felvett IMF-hitel minden adófizető magyar állampolgárt érintett, akár a törlesztés szempontjából, akár az IMF-hitelnek „köszönhető” megszorítások bevezetése szempontjából. Ezért is örvendetes, hogy a nyáron a kormány végtörlesztett, és ezáltal már nem vagyunk rákényszerítve az IMF által szabott feltételek teljesítésére. Semmilyen olyan lépés nem korrekt, amely hátrányosan érinti a fogyatékos személyeket.

 Nem politikai cirkusz a hajléktalanok ügye

Ízléstelen a szabadban megfagyás és a szemetelés jogát követelni (8.oldal)

Riz Levente, Budapest XVII. kerületének polgármestere: A téli időszakban a társszervekkel közösen folyamatosan járőrözünk, a hajléktalanoknak takarókat osztunk, felmérjük egészségi állapotukat, tájékoztatjuk őket a szálláslehetőségekről. Aki mindezzel tisztában van, nem szervez hivatalunk elé ilyen akciót. Ha mégis ezt teszi, politikai hátsó szándéka van. Ezek a szervezetek a Bajnai-féle mozgalomhoz köthetők, ezért nem csodálkozunk, hogy a választások közeledtével aktivizálódnak. Visszatetsző a szerencsétlen sorsú emberek helyzetét kampánycélokra felhasználni.

 Vendégségben Almási Istvánnál, Hódmezővásárhely polgármesterénél

A magyar kortárs képzőművészet ünnepe (9.oldal)

Soha nem látott érdeklődés övezi a magyar művésztársadalomban az október 6-án 12 órakor nyíló vásárhelyi 60. Őszi Tárlatot. Az elmúlt hatvan évben több mint ezer művész 15 ezer alkotását állították ki Hódmezővásárhelyen, az Őszi Tárlatokon. Idén 194 művész 262 alkotását láthatják az érdeklődők a kiállításon.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr nyitja meg a 60. Őszi Tárlatot. Ez igazi rangot ad az eseménynek. Hódmezővásárhelynek 16 testvérvárosa van, és képviselőiket kivétel nélkül mind meghívtuk a jeles rendezvényre. Ulm város főtanácsosa egy bronz Szent Hildegárd- szobrot ajánlott fel számunkra, melynek avatására október 5-én kerül sor. Még Rapcsák András polgármester úr kezdeményezésére jött létre az Elszármazottak Találkozója, így azok a vásárhelyiek, akik a világ különböző részein élnek, mind meghívót kapnak.

 Az Opera egyik nagykövete

Remélem, új munkámmal is segíteni tudom a magyar operakultúra fennmaradását (10.oldal)

Sánta Jolán operaénekesnő: Májusban hirdették meg a pályázatot a művészek körében, s nagyon örülök annak, hogy az én pályázatomat is elfogadták. Pályaművemben Kodály Zoltánt idéztem: „ha a magyar nép ajkáról elveszik a dalt, vége a nemzetnek”. Mi egy olyan nemzet vagyunk, amelynek tagjai szeretnek énekelni. Ez is az oka annak, hogy oly sokan jelentkeznek különböző tehetségkutató műsorokba. A programtól pedig az egész ország operaéletének felpezsdülését várjuk. S mi nagykövetek személyes példák elmesélésével, énekléssel, akár saját magunkról mutatott felvételekkel elmegyünk akár a legkisebb faluba is. Ez most az új feladatom, melynek annyiban nem lesz nehéz megfelelnem, hogy mindig is megpróbáltam rávenni az embereket az operajárásra, a műfaj megismerésére, miközben énekesi feladataimnak is eleget tettem.

 Célunk, hogy a diákok erős és egészséges társadalmat tudjanak teremteni

A magyar társadalom nem gyermekbarát, holott a ma fiataljai a jövő Magyarországát határozzák meg (12.oldal)

Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára: Még mindig óriási a gyermekáldozatok száma Magyarországon, nagyon sok a kiskorúakkal szembeni brutális és szexuális bűncselekmény. Az is tény, hogy azok a számok, melyeket az ilyen esetekkel kapcsolatban a bűnügyi statisztikák kimutatnak, kevesebbek, mint a valóságban megtörtént bántalmazások. És bizony még mindig úgy vélik sokan, hogy a gyerekeknek nincsenek teljes értékű jogaik. A gyerek kicsi, de kicsi ember, s úgy kell kezelni. A gyerek példakövető, ha rossz példát lát, azt követi, s a felnőttek ezért büntetik őket. Tavaly indítottunk egy kampányt „Egy életre nyomot hagy” címmel, amely a családon belüli erőszak ellen irányult.

 Célkitűzésünk a Kárpát-medence szórvány magyarsága felé az anyanyelvi kultúra közvetítése

A ’70-es években rendeztem meg Temesvárott a Házmestersiratót, amelynek kirobbanó sikere volt (13.oldal)

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését adta át Kátó Sándor színművésznek, rendezőnek, az Algyői Móra Ferenc Népszínház alapítójának, művészeti vezetőjének.

Kátó Sándor: Sík Ferenccel, a Nemzeti Színház főrendezőjével az volt a célunk, hogy a Nemzeti Színház mellett működjön a határok mentén egy könnyen mobilizálható színház. Sajnos Sík Ferenc korán meghalt, így Lezsák Sándor, Pozsgay Imre és Bíró Zoltán segített nekünk. Fontosak voltak életemben a nagy és szerencsés találkozások. Egy-egy ilyennek köszönhetően ismerhettem meg – többek között – Csoóri Sándort, Csurka Istvánt, Nagy Lászlót és Sára Sándort is.

 Népszínház Angyalföld szívében

Saját bemutatóink biztonságot adnak mind a színháznak, mind azoknak a színészeknek és alkotótársaknak, akik részvevői ezeknek a produkcióknak (15.oldal)

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója: Komolyan föltérképeztük gazdasági helyzetünket, és kijelöltük azokat a határokat, amelyeken belül színházunk működőképes lehet. Nagy öröm számomra, hogy ebben az évadban olyan 20- 25 fős csapatról beszélhetek, amely erőteljesebben kötődik a József Attila Színházhoz. Ők legalább 2-3 bemutatóban szerepelnek. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy mostanra dúskálunk a pénzben, s így nincs lehetőségünk arra, hogy a színészekkel, alkotótársakkal előnyösebb feltételű szerződéseket kössünk. Viszont munkalehetőséget és egzisztenciális biztonságot tudunk ajánlani kollégáinknak. Minden igyekezetünk arra irányul, hogy a színdarabok minőségén ne látszódjon az, hogy szűkebb költségvetéssel dolgozunk.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

 

A Csurka István Emlékbizottság felhívása

Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem

alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni.

Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

Budapesten, 2013. szeptember

Barátsággal:

Medveczky Ádám

a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 

Szíves adományaikat várjuk

A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára.

11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel,

hogy „Csurka István Emlékére”.