vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.13. 

Folyamatos a lemaradás a cseh gazdaság mögött

A szlovák gazdaság továbbra is a csehek után "sorakozik", a Szlovák Nemzeti Bank szerint a követési tempó viszont gyorsabb a vártnál.

Húsz éve vált ketté Csehszlovákia, olyan körülmények között, hogy a cseh gazdaság 60 százalékkal teljesített jobban, mint a szlovák. A Szlovák Nemzeti Bank aktuális adatai szerint a szlovák gazdaság ma már csak négy százalékponttal van lemaradva a cseh mögött, ugyanis Csehország gazdasági helyzete az EU-átlag 79 százalékos szintjének felel meg, míg Szlovákiában ez 75 százalék. Ezt a közeledést az eredményezte, hogy míg 1994 és 2012 között Csehországban 2,7 százalékos volt az átlagos gazdasági növekedés, addig Szlovákiában ez 4,4 százalék. A legdinamikusabb fejlődés az ipari ágazatokban nyilvánul meg, Csehországban évi átlagos 6,9 százalék a növekedés, Szlovákiában pedig 9,4 százalék.

Szlovákia ellenben jóval rosszabb mutatókkal rendelkezik Csehországnál a foglalkoztatottság alakulásában, az infláció mértékben és az államháztartási hiány alakulásában is. Óriási a munkanélküliség arányában kimutatott különbség, Csehországban a lakosok 6,6%, Szlovákiában 14,6 százalékának nincs munkája. Amíg ezen a területeken Szlovákia nem teljesít jobban, nincs esélye arra, hogy utolérje nyugati szomszédját.

 

(Sita nyomán on, Felvidék.ma)