vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.13. 

A vállalkozások nem leépítettek, hanem beruháztak és fejlődtek

A dinamikus fejlődéssel Nyíregyháza a régió kiemelkedő oktatási központja

Húsz milliárd forintot nyert el Nyíregyháza a Regionális Operatív Program forrásaiból. Az önkormányzat mellett a helyi vállalkozások is aktívak a gazdaságfejlesztési pályázatokon. 5,6 milliárd forintot fordíthatnak telephelyfejlesztésre a nyertesek. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta: településünk olyan modern, nagy potenciállal rendelkező város, melynek alapja a gazdasági fejlődés.

 Cégek, vagy pedig maga az önkormányzat pályázott sikeresen gazdaságélénkítő forrásokra?

 –Az Észak-alföldi Regionális Operatív Program (ÉAOP) gazdaságfejlesztési pályázatain önkormányzatok nem indulhattak, csak és kizárólag mikro- kis és közepes vállalkozások pályázhattak.

 Az önkormányzat által elnyert forrásokból milyen intézmények újulnak föl?

 –Megújul Sóstógyógyfürdő, az Érkertben felújításra kerül két óvoda, a Vécsey Általános Iskola, a Nyírségi Civilház és a Rendőrörs. Ezen felül a Toldi utcában a 10 db toronyház is korszerűsítésre kerül. A Huszár telepen a bölcsőde, az óvoda, 82 db önkormányzati bérlakás szintén a rekonstrukciók részét képezik, és a Nonprofit Szolgáltató Házat is megújítjuk. Meg kell említenünk a kertvárosi Csicsergő és a sóstóhegyi Nyitnikék óvodákat, ezen intézmények bővítése is megtörténik a teljes rekonstrukció mellett. Örökösföldön ez év végéig befejezzük a Margaréta és a Kikelet óvodák rekonstrukciót, jövőre pedig a Móra iskola teljes felújítása is befejeződik. És ezek csak az ÉAOP- n belül elnyert projektek, a többi, ágazati operatív program projektjeit még nem is említettük…

 Sóstógyógyfürdő felújítására is érkeznek pénzek?

 –Jelentős ÉAOP forrást nyertünk a Fürdőház fejlesztésére, ez a projekt most van lezárás alatt. Az önkormányzat kiemelt turisztikai projektje a „Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstógyógyfürdőn”, amely számos jelentős projektelemet tartalmaz. Erre a fejlesztésre több mint 2 milliárd forint 100%-os támogatást nyertünk. Meg kell említünk az Állatpark fejlesztésünket is, amely egy különálló projekt. Ennek keretében épül meg a Viktória Ház. A cél két fő elemből áll: a fókalelátó bővítése és egy új, komplex állatház építése, amely egyedülálló lesz az ország 12 állatkertje között.

 Így a turizmusfejlesztő beruházásokra is jut elég forrás?

 –Mint ahogyan azt az előbb említettem, a Fürdőház és az Állatpark projektekkel együtt közel 2,7 milliárdot költünk idén és 2014-ben turisztikai célú beruházásokra Sóstógyógyfürdőn. Azt gondolom, hogy ez mindenképpen jelentős mértékű, rövid időn belül megvalósuló, komplex, tudatos fejlesztés.

 A befektetők számára is izgalmas célpont jelenthet a gyógyfürdő és környéke?

 –Nyíregyháza egy modern, nagy potenciállal rendelkező város, melynek alapja a gazdasági fejlődés. Nálunk a kikapcsolódni vagy gyógyulni vágyók, idősek és fiatalok, tehát a turisták, de az üzletemberek és befektetők is megtalálják a számításukat. Az, hogy a sóstói fürdő mára Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyedülállóan országos minősítésű gyógyfürdő lett, új távlatot nyitott meg a város előtt, és várhatóan még az idén bejelenthetjük Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő sikeres gyógyhellyé minősítését. Ezzel és a folyamatban lévő fejlesztésekkel egy olyan befektetési környezet jön létre Sóstógyógyfürdőn, ami egyre vonzóbbá teszi az üdülőhelyet a beruházók számára, hiszen Nyíregyháza a lehetőségek városa.

 Egyaránt nyertek pénzt nagyberuházók és kisvállalkozók is?

 –Az önkormányzat mellett a helyi vállalkozások is aktívak a gazdaságfejlesztési pályázatokon. Jó példa erre, hogy összesen 88 megyeszékhelyen működő cég pályázott sikeresen gazdaságélénkítő forrásokra. A nyertesek 5,6 milliárd forintból bővíthetik vállalkozásaikat és javíthatják versenyképességüket.

 Ez hozzávetőlegesen mennyi új munkahelyet jelent a városban?

 –Az elmúlt három esztendőben eléri az ezres számot. Nagyon fontos az is, hogy nem csak új munkahelyek létrejöttéhez járultak hozzá ezek a beruházások, hanem sikerült megtartani a meglévő munkahelyeket. Jellemzően Nyíregyházán a vállalkozások nem leépítettek, hanem beruháztak és fejlődtek.

 Orbán Viktor miniszterelnök úr azt mondta 3 évvel ezelőtt: „Nyíregyházát a lehetőségek városának, az ország aranytartalékának látom, ezért stratégiailag kiemelt szerepe van és méginkább az lesz a jövőben.” Tudtak élni azóta a lehetőségek kiaknázásával?

 –Az elmúlt három év önmagáért beszél. Ebben a teljesítményben három fontos tényezőt kell megemlítenünk. Első helyen szerepel a nyíregyháziak összefogása és áldozatvállalása, emellett a kormányzati támogatás és figyelem, s az a hosszú távú stratégia, amit 2010-ben elhatároztunk, és következetesen végigviszünk.  

Hogyan látja, a Nyíregyházán megtelepült vállalkozások hosszú távra terveznek és a helyi munkaerőre építenek?

 –A befektetőkkel folytatott tárgyalások során szinte mindig ugyanazok az érvek köszönnek vissza, amelyért Nyíregyházát választják új beruházások helyszínéül és a fejlesztések során. A város gazdasági életére folyamatos fejlődés jellemző. A jelenlévő dán, svéd, olasz, osztrák, francia, ukrán, német cégek, a vegyes vállalatok és multinacionális vállalatok, valamint a jelentős számú magyar vállalkozás fontos szerepet töltenek be a gazdasági életben. A fiatalos korszerkezettel és a dinamikus fejlődéssel Nyíregyháza a régió egyik kiemelkedő oktatási központja. Bővelkedik jól képzett, fiatal humán erőforrásban, rendelkezésre álló szabad és képezhető munkaerőben, tehát az itt megtelepült vállalkozások mindenképpen erre alapoznak. Had említsem meg pl. a LEGO beruházást, amely jelenleg folyamatban van, vagy a közelmúltban a Raiffesisen Bank új Nyíregyházán megnyitott műveleti központját, ahol mára 300 új munkahely létesült, és további bővítésre lehet számítani. S még sorolhatnánk a pozitív példákat.

 Be tudják mutatni, mik azok az adottságok, melyeket Nyíregyháza hordoz, és be tudják bizonyítani, hogy versenyképesek tudnak lenni a többi régióval szemben?

 –Nyíregyháza a közel 120.000 fős lakosságával Magyarország hetedik legnépesebb városa. Stratégiai helyen, kiemelkedő közlekedési útvonalak mentén fekszik. 100 km-es sugarú körben három országgal Ukrajnával, Romániával és Szlovákiával határos. Emellett Nyíregyháza a fekvéséből adódóan is sokszínű, regionális kereskedelmi központ, mivel mind a multinacionális bevásárlóközpontok, mind a jelentős igényt kielégítő kiskereskedelmi üzletek megtalálhatóak.

 Még a nyár elején tárgyalt Krakkó polgármesterével. Ez azt jelenti, hogy jönnek lengyel beruházók is a Szabolcs-Szatmár-Beregi megyeszékhelyre?

 –A krakkói tárgyalások során elsősorban a turizmusban rejlő lehetőségeket tekintettük át. Ennek az idén már gyakorlati haszna is volt, hiszen számos lengyel turista érkezett hozzánk. Természetesen a gazdasági együttműködési lehetőségeket is áttekintettük és azt gondolom, hogy sikerült felkelteni a lengyel beruházók érdeklődését. Több konkrét ügyben indult el a munka mindkét fél részéről.

 Önök most 20 milliárd forintot nyertek, s közben az ellenzék azt szajkózza, hogy a kormány elhanyagolja a keleti országrészt. Ez kissé ellentmondásos…

 A számok önmagukért beszélnek, az ellenzék pedig azt gondolom, nem jó úton jár, hiszen ezek az eredmények az itt élők összefogásából és munkájából születtek.

 

Medveczky Attila