vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.13. 

Tata város elkötelezett a keresztény európai értékrend iránt

A kereszténység gondolatának erősítése szélmalomharcnak, már-már missziós feladatnak tűnik

Európa Díjat kapott Tata az európai egységet erősítő nemzetközi kapcsolatok elismeréseként. A kitüntetést augusztus 20-én adta át Axel Fischer, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Európa Díj Albizottságának elnöke Michl Józsefnek, a város polgármesterének a tatai vár udvarán tartott ünnepségen.

 Polgármester úr, gratulálunk a díjhoz! Milyen feltételeknek kellett megfelelni ahhoz, hogy ezt az elismerést elnyerjék?

 –Ki kell emelni, hogy nem az Európai Parlament adja az Európa Díjat, hanem az Európa Tanács, amely grémium 1955-ben alapította ezt az elismerést, amit évente egy város, vagy régió kaphat meg. Tavaly és idén is megosztva adták ki a díjat: 2013-ban a kitüntetést Altötting német várossal megosztva kaptuk. Tata városa hosszú évek óta megjárta a díjhoz vezető lépcsőfokokat. Az első lépcsőfok az Európai Diploma, ami azt igazolja, hogy az európai eszmék terjesztését kiemelkedően végzik, a második a Becsület Zászló, a harmadik a Becsület Plakett, amiből körülbelül tízet adnak ki évente, a negyedik maga az Európa Díj. Tata pályázatai alapján 1999-ben nyerte el az Európai Diplomát, 2000-ben a Becsület Zászlót és 2004-ben a Becsület Plakettet. Alapításától kezdve körülbelül 70 település, régió kapta meg a díjat; idén 40 város pályázott, és ami a díjnak a másik magas elismertségét jelenti, hogy eddig hazánkban csak Szeged vehetett át ilyen kitüntetést. Tatának tíz partnervárosa van, s ebből kilenccel testvérvárosi megállapodást kötöttünk. A tizedik úgynevezett „unokatestvér városunk”. Tata városa létrehozta a visegrádi négyek önkormányzati szövetségét is; a csehországi Bystrice a mi lengyel Pinczów testvérvárosunk testvérvárosa. Ebbe a visegrádi csoportba tartozik bele a felvidéki Szőgyén település is. A testvérvárosi kapcsolatok nem merülnek ki a polgármesterek eszmecseréiben, hanem a tataiak – az iskolásoktól az idősökig – , a szociális szféra dolgozói, a civil egyesületek vezetői, az egyházak, iskolák, óvodák képviselői is találkoznak egymással. A legfontosabbak közé tartoznak a sportegyesületek és a művészek találkozói is.

 Ha azt mondom, európai eszme, akkor ma sokan féktelen liberalizmusra gondolnak.

 –Bizonyára, de mi az európai eszme eredeti gondolatát szeretnénk Tatán erősíteni, ami keresztény gyökerekből származik. Azt szeretnénk, ha a népek közötti barátság erősítéséhez, keresztény alapokon, mi is hozzájárulnánk. Pap barátomtól tanultam: csak azt lehet szeretni, amit ismerünk. S ez mindenre igaz; csak a találkozások által ismerhetjük meg a többi európai embert, nemzetet. Ezért városunk rendszeresen szervez olyan programokat, amelyek által a testvérvárosi kapcsolatokat erősíthetjük. Az ifjúság számára külön konferenciákat, táborokat szervezünk. A legutóbbi az intergenerációs konferencia volt, melynek témája: miként lehet arról gondoskodni, hogy az idősek és a fiatalok közti kapcsolat erősödjön.

 Most, mikor EU vezető intézményei egyre jobban, élesebben kritizálják Magyarországot, pont azért is, mert a kereszténységet bevették az alaptörvénybe, és ezért nő az euroszkepticizmus hazánkban. Ilyenkor nem szélmalomharc keresztény európai eszmeiségről beszélni?

 –A kereszténység gondolatának erősítése szélmalomharcnak tűnhet, de inkább missziós feladat. Ha mi mindent megteszünk magunk szerény eszközeivel, akkor van esély arra, hogy a keresztény eszmeiség megerősödik Európában. Érdekes kapcsolódási pont, hogy Altöttingben is ugyanazok a kapucinus barátok élnek mint akik Tatán is éltek és működtek évszázadokon át. „Az egyesült Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz."”- nem más jelentette ki ezt, mint Robert Schuman, az Európai Unió alapító atyáinak egyike. A jelenlegi világban szinte mindent a multinacionális gondolkodásmód ír felül, de mi hisszük, hogy a tízparancsolat és a boldogság mondások szellemisége mentén kell élni és cselekedni, ha hosszú távon gondolkodunk.

 Milyen konkrét előnyökhöz juthat a város a díj kapcsán? Elképzelhető, hogy több befektető érkezik ezután Tatára?

 –Remélem, hogy az Európa Díj Tata számára nagyobb ismertséget hoz, ami persze, sok minden mellett gazdasági előnnyel is jár – a következő hetekben három komoly befektetővel tárgyalunk. Abban is bízunk, hogy példát mutathatunk több hazai településnek: olyan befogadó gondolkodással kell élnünk, hogy közben kulturális, nyelvi, természeti kincseinket, szellemi és lelki hagyományainkat nem adjuk föl. A mások által létrehozott eredmények felhasználásával viszont magunkat is gyarapíthatjuk.

 Ha már a fejlesztésekről van szó, olvastam, hogy Európa egyik legmodernebb vadhúsfeldolgozója épült Tatán. Mindez mennyi új munkahelyet jelenthet?

 –Valóban ez a német tulajdonú magyar cég olyan bővítést vitt véghez, hogy olyan vágóhidat hozott létre, ahol 40 ezer nagy vadat képesek évente feldolgozni és szállítani Európa különböző országaiba. Ez 20-30 új munkahelyet jelent.

 Mennyire törekednek arra, hogy a város képzett, felsőfokú oklevéllel rendelkező fiataljai helyben kamatoztassák tudásukat? Gondolok itt az Öveges József tanulmányi ösztöndíj szerepére.

 –Az országos ösztöndíjak mellett vezettük be az Öveges József tanulmányi ösztöndíjat, amelyre egyetemisták, főiskolások pályázhatnak tanulmányi eredményeik alapján. Célunk, hogy Tatához kötve fejlődjön a felsőoktatásban tanuló, tehát a tudását a város hasznára is kamatoztassa. A másik ösztöndíjunk általános-és középiskolások számára szól; Tata legszorgalmasabb diákja címet, a vele járó ösztöndíjjal minden évben több városunkban tanuló fiatal nyerheti el.

 

Medveczky Attila