vissza a főoldalra

 

 

 2013.09.20. 

Magyar iskolába járhatnak a szerémségi szórvány diákjai

A Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájának egyik eredménye a szerémségi magyar szórványtelepülés, Maradék kisgyermekeinek beiskoláztatása az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola magyar tannyelvű osztályába. Az öt kisdiák szeptemberben már a szülőfalujától 30 kilométerre fekvő székvárosban kezdte meg az első osztályt.

 Argyelán Zoltán, az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az első tanítási napon nagyon szép meglepetés várta a kisdiákokat, ugyanis ekkor adták át az MNT tanszercsomagját az első osztályba indulóknak, így emlékezetessé tehették az iskolakezdést. „A maradéki diákok harmadszor járnak az iskolánkban, először megismerkedtek a tanítókkal és az új tanteremmel, pénteken sor került az elsősök hivatalos fogadására, szeptember 2-án pedig megkezdődött a munka. Az első tanítási napon a szülők is elkísérték a kicsiket, a továbbiakban a nemzeti tanács szervezi meg a diákok utaztatását” – számolt be az igazgató. „Az iskolának is nagy szolgálatot tett az MNT ezzel a kezdeményessel, hiszen idén csupán öten iratkoztak volna magyar osztályba, ami ugyan elegendő az osztály elindításához, de ez valóban a minimális létszám. Volt már ilyen generáció Újvidéken. Nagyon örülünk, hogy a maradéki diákokkal az első és a negyedik osztály is felduzzadt kettő, illetve három fővel.” Az iskolaigazgató hangsúlyozta, hogy intézményük dolgozói fel vannak készülve a magyarul gyengébben beszélő diákok felzárkóztatására is, a székvárosban többen szerb nyelvű óvodákból érkeznek a magyar tanintézményekbe, így a tanítók pótóráztatással, speciális gyakorlatokkal néhány hónapon belül a megfelelő szintre hozzák a nyelvismeretet. Argyelán Zoltán, aki 12 éve vezeti a Petőfi Sándor Általános Iskolát, emlékeztetett, hogy volt már példa arra, hogy a szórványból érkeztek hozzájuk a diákok. „Pirosról a szülők kezdeményezésére, önerőből oldották meg az utaztatást, de a Magyar Nemzeti Tanács stratégiája nagyban megkönnyíti a hasonló kezdeményezéseket. Az iskolabusz biztonságos utazást garantál a diákok számára. Reményeink szerint a jövőben is lesz ilyen jó példa a szórványtelepülésekről érkező magyar diákok oktatásának megoldására, hogy a gyermekek anyanyelvükön tanulhassanak az általános iskolában” – tette hozzá.

 Bálizs Magdolna osztálytanító az első néhány nap élményiről számolt be telefonon. Elmondta, a maradéki kisdiákok valóban gyengén beszélik még a magyar nyelvet, de egyre felszabadultabban kommunikálnak a többi tanulóval. „Egy ilyen kis létszámú osztályban lehetőség nyílik az individuális oktatásra. A gyerekek minden tollvonását figyelni tudom. A szórványból érkezők esetében elsősorban a kommunikációfejlesztésre helyezzük a hangsúlyt. Sok közös programot és kirándulásokat is szervezünk” – mesélte az újvidéki tanítónő. A nemzeti tanács taxival oldotta meg a diákok utaztatását, az iskola pedig megszervezte, hogy az 5 maradéki diák egy váltásba kerüljön. „Tavaly óta magyar nyelvű napközink is van itt, a Petőfi Sándor Általános Iskolában, így a házi feladat elkészítésében is segítséget kapnak a tanulók. A maradéki diákok is részt vesznek a napközis oktatásban. Szüleik elmondása szerint ezekben a családokban már nem igazán beszélik helyesen a magyar nyelvet, így nem mindenben tudnának segíteni a tanulásnál” – tette hozzá az első osztályos diákok tanítója.

 „Az iskolabuszok megfelelő működtetése növelhetné a magyarul tanuló diákok számát és arányát. Kistérségenként, elsősorban a szórványban, olyan rendszeres iskolabusz-járatokat lehetne megszervezni, amelyekkel ingyenes utaztatást biztosítanánk egy-egy mikro-régióban a magyar kisiskolások számára, a háztól házig elv alapján” – áll a Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájában. Az MNT a jövőben is fenntartaná a jelenleg működő iskolabusz-hálózatot, illetve bővítené a nagykikindai és a zombori hálózattal, ezenfelül igény mutatkozik arra, hogy Antalfalváról Torontálvásárhelyre utazzanak a diákok.

 Szakértők hangsúlyozzák, hogy a csökkenő gyermeklétszám, a szakképzett tanerő és a magyar tankönyvek hiánya jelentősen befolyásolja a kisebbségben élő magyarok intézményválasztását. Vajdaságban, a tömbben és a szórványban egyaránt egyre kevesebb a magyarul tanuló diákok száma. A magyar általános iskolások 20 százaléka tanul szerb nyelven. Arányuk akár 30 százalékra is nőhet a tendenciákat látva. A stratégia egyik célja az anyanyelvű tanulás serkentése a régióban.

 Basity Gréta

 

(Forrás: vajma.info)